De Canon van de economie (3)

De reden dat deze Canon zo belangrijk is, niet alleen voor (aspirant) economen die er veel van kunnen leren, maar vooral ook voor de ontwikkeling van het vakgebied van de econoom. 

In het boek, de opkomst van de econoom, staat namelijk deze Canon met haar 25 expertisegebieden genoemd en als basis voor de ontwikkeling van het vakgebied. In het begin van de 20ste-eeuw waren er "natuurlijk" nog niet alle vijfentwintig deelgebieden. Die zijn langzaam aan ontstaan.


Wanneer je de 25 Canons via een soort van re-engineering terug transporteert naar hun eigen tijdvlak van waarom ze zijn ontstaan wordt duidelijk dat economie veel minder omvangrijk begon. In het begin van de twintigste eeuw was naast pure economie ook bedrijfshuishoudkunde en recht erg belangrijk binnen de studie. Later zien die delen, als ook specifieke vakken die gericht waren op de economische taalgebruik in het Frans, Engels en Spaans ook uit het curriculum verwijderd.

Gaandeweg ontstaan de 25 vakgebieden (beleidsgebieden) zoals we ze nu kennen in de canon.

Economie als wetenschap is dus uitgedijd net zoals de hele wetenschap zelf, er komen steeds meer nieuwe specialisaties bij...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?