Persoonlijke ontwikkeling (en wat anderen daarvan denken)

 Stel je wilt je persoonlijk ontwikkelen, en daarmee heb jee een positieve mindset nodig. 

Je haalt je rijbewijs omdat je zo mobiel bent en overal heen kan, en je koopt een kleine auto. Je leert rijden en doet ervaring op. Na een paar jaar onderscheid je je niet van andere bestuurders. Iedereen denkt dat hij een goede bestuurder is, maar daar gaat dit niet over.

Een vriend of collega koopt ook een auto, maar deze is een paar jaar eerder begonnen en is oud genoeg voor de verzekeringsbedrijven om in een lagere risicogroep te vallen. Ervaring en leeftijd zijn daar de harde eisen.

Maar jij niet. Jij hebt net die ervaring nog niet. Wel de leeftijd al.

En juist het kopen van zijn kleine auto was daarvoor bedoeld, om ervaring op te doen. Maar de verzekeraar van die andere bestuurder laat je niet tot zijn polis toe, omdat je nog "te groen" bent.

Het idee was een reis maken, en zo krijg je die ervaring wel. Zelf heb ik het ook zo gedaan. Gelijk op pad en 2400 km rijden, dan is de lakmoestest.

Maar de economie zit anders in elkaar. Daar is ervaring of het ontbreken ervan, een financieel (risico) kenmerk...

Persoonlijke ontwikkeling is dan ook, in dit voorbeeld,  iets dat je doet voor jezelf. De economie heeft andere ideeën over ontwikkeling.

Een ander voorbeeld is, dat je al vast leert rijden zonder dat je een rijbewijs hebt. hiervan zou iedereen natuurlijk zeggen, dat kan niet en is gevaarlijk en het is not-done in sterk gereguleerde en ontwikkelde landen, maar in ontwikkelingslanden op het platteland bestaat er geen rijbewijs.

Meer algemeen gesteld, kan je dit als een biografisch patroon zien, dat mensen denken dat ze persoonlijk ontwikkelen, maar dat de wereld daar anders over denkt? Uiteindelijk is elke persoonlijke ontwikkeling toch dat je daar iets mee wilt bereiken. Vraagteken.

-- Zoekend op het internet kwam ik deze stelling tegen: Vertel anderen dat je even bezig bent met jezelf. Dat is mijn vertaling en past bij het bovenstaande verhaal. Is het handig om te doen? 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?