Cultuur & Literatuur

EEN. De zomer staat voor de deur, en dan heeft men tijd en zin om te lezen...

Vroeger las ik nog wel eens een roman. Deze voorbeelden komen uit de tijd dat ik meer las dan nu, waar ik nu bijna alleen nog met een doel lees, om de link te leggen met cultuur (of breder management, cultuur en verandering).  

...

Citaten uit … The Quiet American (Graham Greene. Over cultuur gesproken: dit boek en anderen die hier aan bod komen zijn verfilmd.)

Over productiviteit.- Mijn collega-journalisten noemden zichzelf correspondenten; Ik gaf de voorkeur aan de titel van verslaggever. Anderen... - Fowler vond een boek met de titel de fysiologie van het huwelijk... 'misschien bestudeerde hij seks, zoals hij had gedaan over het Verre Oosten, door een boek te lezen... en het sleutelwoord was huwelijk. Pyle geloofde in een leven van toewijding”- …hij zweeg even om zijn antwoord in mijn gedachten te laten rijpen, niet in de zijne; interviewde hij op een goed opgeleide manier.- een van de voordelen van deze oorlog was dat een Europees gezicht leidde tot een paspoort op het slagveld: een Europeaan kon ervan worden verdacht een vijandelijke agent te zijn.- dat 'het absurd was haar te onderwerpen aan deze passie voor waarheid, een westerse passie, zoals die voor alcohol.- Zo is het altijd: als je naar een woestijn ontsnapt, schreeuwt de stilte in je oor- zoek een kind voor me dat niet ingewikkeld is, Pyle. Als we jong zijn, zijn we een oerwoud van complicaties. We vereenvoudigen naarmate we ouder worden.- … we moeten partij kiezen. Als we mensen willen blijven. Ik was een man met een missie, journalistiek kan niet serieus als een missie worden beschouwd, maar het zou missies in anderen kunnen herkennen. Over cultuur... (een van de vele referenties) Ik weet het niet zoals de Britten... jullie praten allemaal als homo's. Ze denken dat ze superieur zijn (vertaling uit de kopie “El Americano Tranquilo” Fernando Galvan)

Citaten uit … Onze man in Havana (Graham Greene)

- De kindertijd was de kiem van alle wantrouwen. - mensen prezen de katholieke scholen voor het onderwijzen van beleefdheid (interessant voor de Spaanse cultuur waar beleefdheid zo belangrijk is en deel uitmaakt van de dagelijkse interacties) - Een ansichtkaart is een symptoom van eenzaamheid - De Spanjaarden, de Fransen, de Portugezen bouwden steden waar ze zich vestigden, maar de Engelsen lieten steden gewoon groeien. De armste straat van Havana had waardigheid vergeleken met dit shanty-leven van Kingston- Katholieken zijn meer martelbaar dan protestanten, net zoals ze meer crimineel zijn- Alle ware liefde is een "coup de foudre"

Zinnen van de honorair consul (Graham Greene)

Plarr: De Spaanse taal was van oorsprong Romeins. En de Romeinen waren eenvoudige mensen. Machismo - het gevoel van mannelijke trots was het Spaanse equivalent van virtus. Het had weinig te maken met Engelse moed of een stijve bovenlip.” Fortnum: Ik ben ooit getrouwd geweest. Het is niet gelukt. Ze was een intellectueel als je begrijpt wat ik bedoel. Ze begreep de menselijke natuur niet Gruber: Duitsers zei hij eens... wekken altijd vertrouwen als chemicus, opticiens en fotospecialisten. Meer mensen hebben van Zeiss en Bayer gehoord dan van Goebbels en Gƶring. De kolonel: "Ik moet alle mogelijkheden bedenken dokter. Zelfs een crime passionel is mogelijk." - Passie? de dokter glimlachte. Ik ben een Engelsman." Ja, het is onwaarschijnlijk - dat weet ik. De dokter: "Ik ben geen crimineel Leon." Hij voegde er opzettelijk aan toe: "accepteer een abortus of twee", om te zien of de priesterlijke ogen terugdeinzen weinig. Ze hebben geen zin," zei de ex-priester ... "Verkopen en geven aan de armen" - ik moest dat voorlezen ...

We hebben een uitdrukking in het Engels - een vogel in de hand is er twee waard in de bush... (later) ... Je kent het oude gezegde: "een Engelsman is altijd twee whisky's onder de maat." Tegen het einde..: 'Ik ben niet zo zeker van evolutie,' zei dokter Plarr, 'niet sinds we erin geslaagd zijn om Hitler en Stalin in Ć©Ć©n generatie voort te brengen.'

De kracht en de glorie (Graham Greene)

Dit is een interessante roman over de rol van geloof en religie in het leven die wordt vertegenwoordigd door twee hoofdhelden in het verhaal. De priester en de luitenant, of de gejaagde en de jager, omdat de luitenant op de priester jaagt, aangezien het katholieke geloof en de praktijk in die tijd in Mexico verboden zijn. Een feit waarop de roman is gebaseerd. Er zijn veel interessante opvattingen over deze roman en een daarvan is wat iemand 'halve dingen' noemde. De luitenant en de priester zijn de enigen die heel zijn, de andere personages zijn "halfbloed" (zoals de mestizo die de derde belangrijkste rol speelt in de roman), halfpriester of half-echtgenoot, enz. Hoewel de extremiteiten vaak gevaarlijk zijn - vooral in het geval van de acties van de luitenant - lijkt Greene te suggereren dat het beter is om het leven met intensiteit en hartstochtelijke toewijding te leiden dan om op een onverschillige of zelfgenoegzame manier te leven.(1)

De roman biedt veel meer stof tot nadenken, maar ik heb een paar uitspraken van de personages in de roman samengevat die een idee geven van de inhoud. (Aangezien ik de roman in het Spaans heb gelezen, zijn de verklaringen niet nauwkeurig).

  • - Het argument van gevaar is alleen van toepassing op degenen die een veilig leven leiden.
  • - Geloven in God maakt iemand tot een lafaard (in het Spaans was de uitdrukking: creer en Dios cobarda).
  • - Zelfs lafaards hebben plichtsbesef.
  • - Haat is niets meer dan een mislukking van de verbeelding.
  • - Hoop is een instinct dat alleen de menselijke rede kan doden. 
  • - Zweet reinigt net zo goed als water... reinheid "lijkt" de zuster van heiligheid te zijn, niet zuiverheid.

Citaten uit … De verwarring van de jonge Tƶrless (Robert Musil)

- Want de eerste passie van de puberjongen is niet liefde voor Ć©Ć©n, haat voor allen.

Memoires van Hadrianus

Dit is slechts een korte recensie van het boek. Ik moet zeggen dat ik het geen boek vond dat de moeite waard was om te lezen, wat persoonlijk is, aangezien de meeste mensen het toeschrijven als een klassieker uit de 20e eeuw. Het idee - Yourcenar helpt de lezers door te zeggen dat Hadrianus haar niet alleen intrigeerde vanwege wat hij was als keizer, maar ook vanwege de tijd waarin hij leefde: daar waren we geen goden meer en Christus was er nog niet. De mens stond er alleen voor (mijn eenvoudige vertaling). Enkele interessante zinnen die ik in de roman vond (pas op voor de vertaling die niet klopt): (we werken uit over carriĆØres.. de verkoper is de beste geograaf, enz..) Bankiers zijn onder de beste beoordelaars van mensen.... het was de grote fout van Claudius en Nero om slaven adviserende rollen voor de heer te laten.... Architectuur is meer dan de vier ordes van Vitruvius.... Te veel eten is een ondeugd van de Romeinen (ik was nuchter tegen wellust)... Heb ik geprobeerd de Grieken aan te tonen dat ze niet altijd de slimsten waren en de Joden dat ze niet altijd even zuiver waren?

MoliĆØre - De vrek

De plaatselijke stadsschouwburg bood een klassieker uit MoliĆØre, de vrek aan. De eerste keer na jaren in Spanje dat ik een toneelstuk bezoek, en dan in een kleine stad, “maar” het was een leuke voorstelling. Voordat ik naar het toneelstuk keek, las ik het verhaal en ontdekte dat er een paar wijzigingen waren aangebracht; er waren acteurs waarvan er twee een dubbelrol speelden; Fleche (Arrow) was ook Valere (Valerio) en Elise (Elisa) was ook Fronsine (Fronsina). Dit betekent dat een paar karakters werden weggelaten waardoor het stuk beter te begrijpen was (kan een motief zijn geweest). De choreografie was heel eenvoudig en liet Ć©Ć©n scĆØne zien als de woonkamer van de eigenaar (Harpagon) en het stuk was aangepast aan de moderne tijd. De openingsscĆØne werd uitgevoerd door Anselmo die net Mariana verliet, die dan Cleante (Cleantes) ontmoet die op slag verliefd op haar wordt. De volgende (scĆØne) Elisa ontmoet haar minnaar; Dit is de scĆØne waarmee het originele stuk begint. De keuze van deze openingsscĆØne - met Anselmo - was logisch, aangezien Anselmo degene is die aan het einde de sleutel (aanwijzing) van het stuk heeft. Dit feit wordt daarom in het begin benadrukt. De rollen die de acteurs speelden waren vrij eenvoudig; Cleantes was de extraverte zoon en Elisa was de meer gereserveerde dochter (maar broer, ik kan minder voorzichtig zijn dan jij). Sommige rollen waren grappiger dan andere (bijvoorbeeld de kok en chauffeur "Flecha", wat niet betekent dat de acteurs beter speelden. Hij toonde wel een sympathieker personage. De hoofdrolspeler is duidelijk de vader Harpagon die geen sympathiek personage is. , maar zijn acteerwerk was indrukwekkend. Hij was de meest ervaren acteur die af en toe met het publiek speelde. (Ik ben echt dood, weet je, zei hij zometeen tegen het publiek. De helft van de stoelen bleef leeg) was een regelmatige bezoeker van het toneelgezelschap. Maar zoals gezegd, pas mijn eerste ervaring in dit plaatselijke theater. een zwembad. Een interessante choreografie.

Culturele referenties in de literatuur - Tender is the Night

Brad Pitt als Benjamin, is een creatie van F. Scott Fitzgerald. The Great Gatsby is een boek dat beter zou passen in de voorgaande tijden van de crisis. 'Tender is the Night', van dezelfde auteur F. Scott Fitzgerald, is echter eigentijdser en bedient meer een nichemarkt door een verhaal te vertellen over een Amerikaans gezin in Zuid-Frankrijk. Er zijn veel culturele verwijzingen in het boek. Reeds op de eerste pagina krijgt de lezer een indicatie hiervan wanneer hij vermeldt: de Franse RiviĆØra, Cannes, dicht bij de Italiaanse grens… In plaats van een uittreksel heb ik enkele citaten verzameld, waarvan sommige cultureel zijn, andere meer algemeen. In deel een. "Haar onvolwassen geest maakte geen speculaties over de aard van hun relatie tot elkaar, ze was alleen bezorgd over hun houding ten opzichte van zichzelf ..." (Rosemary) "Nou, ik ben een soldaat, ... het is mijn taak om mensen te doden. ” ... Hij had geen idee waar hij mee te maken had in Barban, noch van de eenvoud van de ideeĆ«nbundel van de andere man, noch van de complexiteit van zijn training ... allemaal uit het Engels gehaald zonder rekening te houden met factoren die Engels bekrompenheid en onbeschoftheid maken doelgericht, en toegepast in een land [verwijzend naar de Verenigde Staten] waar met een beetje kennis en beleefdheid meer te koop is dan waar dan ook... (Dick, commentaar op acteurs) "De sterkste bewaker staat aan de poort naar niets", zei hij . "Misschien omdat de toestand van leegte te beschamend is om openbaar te maken." Vaak kan een man het hulpeloze kind spelen in het bijzijn van een vrouw, maar dat lukt hem bijna nooit wanneer hij zich het meest een hulpeloos kind voelt. Waarom zijn het alleen Amerikanen die verdwijnen? (In de Spaanse vertaling: “Waarom zijn de Amerikanen altijd het meest zelfdestructief?”) Deel twee. Terugkerend van een verdriet, lijkt het noodzakelijk om dezelfde stappen terug te nemen die ons daar hebben gebracht.“ Goede manieren zijn een erkenning dat iedereen zo teder is dat ze met handschoenen moeten worden gehanteerd. Nu, menselijk respect - je noemt een man niet zomaar een lafaard of een leugenaar, maar als je je leven besteedt aan het sparen van de gevoelens van mensen en het voeden van hun ijdelheid, word je zo dat je niet kunt onderscheiden wat er in hen gerespecteerd zou moeten worden. Ik deel het lot van de vrouwen van mijn tijd die mannen uitdaagden om te vechten. … "Je hebt geleden, maar veel vrouwen hebben geleden voordat ze zichzelf voor mannen aanzagen." Een Engelsman sprak hem vanaf de andere kant van het gangpad aan, maar hij vond de laatste tijd iets onsmakelijks in het Engels. Engeland was als een rijke man na een rampzalige orgie die het huishouden goedmaakt door individueel met hen te praten, terwijl het voor hen duidelijk is dat hij alleen probeert zijn zelfrespect terug te krijgen om zijn vroegere macht toe te eigenen. Maar uit deze mist kwam zijn genegenheid tevoorschijn - de beste contacten zijn wanneer men de obstakels kent en toch een relatie wil behouden. De Engelsen zijn het meest uitgebalanceerde ras ter wereld." (In ItaliĆ«) "Ik weet dat ik hier niets leuk zou vinden. Ik hou van Frankrijk, waar iedereen denkt dat hij Napoleon is – hier denkt iedereen dat hij Christus is." (Ook in ItaliĆ«) Hij bezat de arrogantie van een lang lid van een klein ras, zonder enige verplichting behalve lang te zijn. (Baby in de Amerikaan consulaat in Rome) Maar hij was van de oostkust en te hard voor haar (Dick na gevangenschap) Geen volwassen AriĆ«r kan profiteren van een vernedering; wanneer hij vergeeft, is het een deel van zijn leven geworden, hij heeft zich vereenzelvigd met datgene wat hem vernederd heeft - een uitkomst die in dit geval onmogelijk was. Deel drie. (Over Nicole) ze koestert haar ziekte alleen als machtsinstrument. (Over taal) “Maar de betekenissen zijn anders - in het Frans kun je waardig heldhaftig en dapper zijn, en dat weet je. Maar in het Engels kun je niet heldhaftig en dapper zijn zonder een beetje absurd te zijn..(http://ebooks.adelaide.edu.au/f/fitzgerald/f_scott/tender/chapter7.html)

Scoop* van Evelyn Waugh... Een primeur is een term die deel uitmaakt van het jargon van de journalistiek: “een nieuwsbericht, met name een connotatie van een nieuw of zich ontwikkelend verhaal met aspecten van belang en opwinding, normaal gesproken exclusief voor de betrokken journalist (wikipedia). Het Spaanse woord voor Scoop is 'primicia'. De roman Scoop van Evelyn Waugh is vertaald als: "Noticia Bomba!" Een voorbeeld van een primeur is deze: Scoop: de oude vrouw van Mel Gibson vraagt ​​een scheiding aan. Sommige splitsingen van beroemdheden choqueren ons; andere keren zijn we gewoon geschokt dat ze niet eerder zijn gebeurd. Zoals, toen het nieuws maandag bekend werd dat Mel Gibsons vrouw van 28 jaar, Robyn, een scheiding aanvroeg, daarbij verwijzend naar onverenigbare verschillen, vroegen we ons een beetje af waarom ze zo lang duurde (http://www.sfexaminer.com/local/people/Scoop-Mel-Gibsons-longtime-wife-files-for-divorce-42934997.html)

Scoop van Evelyn Waugh is een erg vermakelijke roman. Een lust voor het oog in ernstige tijden als deze. Ook de (satirische) vorm is de laatste tijd ondervertegenwoordigd. Zoals velen zullen weten gaat het verhaal over journalistiek en een must read voor professionals die meer willen weten over de productieve vaardigheden van een journalist. Er zijn tijdloze passages in deze roman, bijvoorbeeld die aan het einde van het eerste deel waar “Boot” zijn bestemming in Afrika heeft bereikt waar hij verslag moet doen (de primeur) en waar hij een stel andere verslaggevers ontmoet. Een van hen, Corker, vertelt Boot hoe hij daar terecht is gekomen: "Pak je koffers", zei mijn baas. Waar gaat het over? " Er is een hoop mensen (Waugh gebruikt een ander woord waarvoor deze roman racistisch zou zijn) verloofd in een oorlog. Ik zie niet waar het nieuws in zit, maar andere kranten sturen verslaggevers zodat we niet achter kunnen blijven…”- Waarom zijn ze in oorlog?“ Dat is aan jou om uit te zoeken.”…Voor deze scĆØne, wanneer de organisatie van het bureau wordt beschreven, vraagt ​​de persoon die verantwoordelijk is voor de internationale sectie aan Boot om hem te helpen Reykjavik op de kaart te vinden... Productiviteit in de journalistiek gaat 'simpelweg' over het volgen van een bepaalde aanwijzing van een bepaalde bron, deze controleren en krijgen (creĆ«ren) het verhaal. Bij het lezen van de critici op internet gebruikt iemand het gebrek aan diepgang in karakters als argument tegen de roman. Ik betwijfel of dit niet de bedoeling is. Is het werk van de journalist niet oppervlakkig in die zin dat het voor de meesten onvermijdelijk is om honderden verhalen in korte tijd te controleren, in plaats van Ć©Ć©n verhaal diepgaand te volgen. Terug naar de productiviteitsrol van de journalist. Wat brengt het boek nog meer over dat onderwerp?- het competitie-element in de organisatie, zowel intern op kantoor als (extern) in het veld.- het uitgebreide gebruik van taal, jargon, bewoordingen, enz. Waar het domein van financiĆ«le bedrijven geld is, is het domein van de journalistiek woorden. het belang van netwerken van vandaag.- politiek in de organisatie (agentschappen) is als in het bedrijfsleven / veld (weer)… Het is verbluffend hoe nauwkeurig de roman is, gezien het feit dat hij in de jaren dertig is geschreven. Dit doet men zich afvragen; waar zit de echte verandering, ondanks kleine technologische veranderingen?

Verandering & The Great Gatsby

Aangezien belangrijke literatuur tegenwoordig wordt gefilmd, zou je je kunnen afvragen waarom de grote Gatsby geen deel uitmaakt van deze trend. Waarschijnlijk omdat het boek in 2000 voor televisie is verfilmd, op een geschikt moment tijdens de kloof tussen de oude en de nieuwe economie; heel goed passend bij de East Egg West Egg divide in het boek. Maar het boek is nog steeds actueel, maar filmmakers hebben in plaats daarvan Benjamin Button gekozen. Dat boek en verhaal was niet zo beroemd als de Great Gatsby. Net zoals mensen die dit artikel lezen waarschijnlijk zullen voelen: "nog een, een op de miljoenen, zal er iets nieuws in staan?" Maar het feit dat deze roman zo goed past in de tijd waarin we de laatste tijd leven, maakt het de moeite waard om er een artikel over te schrijven. Maar het boek moet ergens passen. In mijn geval (view) past het heel goed als gids bij het managen van verandering: The Great Gatsby wil "zijn" Daisy, waarvan hij denkt dat hij het zal veroveren na een aantal serieuze investeringen (in een carriĆØre - "Oxford") Maar de tragedie van een Bij veel veranderingsinitiatieven gebeurt het niet zonder (eerste) commitment. Het sluiten van een verkoop (het krijgen van Daisy's liefde) ligt niet in de laatste nadruk, maar in de eerste start; de geloofwaardigheid van de afsluiting. Hoe gaat een arme verkoper een groot jacht verkopen? Wellicht is het mogelijk, maar in de meeste gevallen wordt het jacht verkocht in de wereld van staan. Symbolisch hiervoor in de roman is de West Egg versus de East Egg-omgeving. Sommige projecten mislukken ondanks de energie die erin wordt gestoken. Sommige projecten mislukken vanaf het begin alleen mensen willen de beperkingen niet zien. We dromen allemaal, maar veel dromen zijn gewoon niet realistisch. Geloofwaardigheid als de kloof tussen een droom en een nachtmerrie? En dan iets over het verhaal – hoe het wordt verteld (door Nick Carraway): In mijn jongere en meer kwetsbare jaren gaf mijn vader me een advies waar ik sindsdien steeds aan terugdenk.' Als je zin hebt om iemand te bekritiseren', zei hij tegen me, onthoud dan dat alle mensen op deze wereld niet de voordelen hebben gehad die jij hebt gehad.' Op de eerste pagina wordt Nick voorgesteld en deze verhalenverteller is bijzonder: hij oordeelt niet over mensen. Hij heeft een mening over de Great Gatsby en deze mening verandert doorheen het boek. (Ergens op internet las ik de vraag – wie is de echte hoofdrolspeler. Het zou Nick kunnen zijn terwijl hij verandert. Jay verandert niet in het verhaal, alleen wat we lezen over zijn leven). Meningen veranderen. Sommige makkelijker dan andere. Maar in de echte wereld en in het algemeen overschatten mensen de mogelijkheid van een verandering. Het volgende citaat heeft geen relatie met dit artikel; Ik heb het zojuist toegevoegd omdat ik het leuk vond: "Je zei dat een slechte chauffeur pas veilig was totdat ze een andere slechte chauffeur ontmoette? Nou, ik heb weer een slechte chauffeur ontmoet, nietwaar? … 'Er zijn er twee nodig om een ​​ongeluk te veroorzaken.'

Het Madame Bovary-effect

Iedereen die Frans kan lezen, kan nu literatuurwetenschapper worden zonder het huis uit te gaan. 

Om deze week zijn 4.500 pagina's van de klassieke 19e-eeuwse Franse roman Madame Bovary - niet alleen de 500 pagina's van de gepubliceerde tekst maar duizenden passages die door de uitgever zijn gecensureerd of door de auteur zijn geknipt of herzien - online beschikbaar

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/think-youve-read-madame-bovary-youve-barely-begun-1670408.html

Eindelijk is de volledige tekst van Madame Bovary beschikbaar op internet: http://www.bovary.fr

... Gustave Flaubert liet ons het vrouwelijke prototype van echtelijke ongeluk "bij uitstek" na. Noch de geboorte van haar dochter, noch de affaire met de jonge provinciale verleider, noch materiƫle grillen konden de pretenties van de eeuwig onbevredigende Madame Bovary kalmeren... De erfenis van de Bovary (Flauberts erfenis in feite) van overspel is groot; hier enkele (intertekstuele) referenties: - Anna Karenina, van Leon Tolstoy. "...terwijl ik naar je luister, denk ik aan hem..."- The Regent, Leopold / Clarin- Therese Raquin, Emile Zola- The Scarlet Letter, Nathaniel Hawthorne- The Painted Veil, Somerset Maugham- A Widow for one Jaar

Dan, Requiem voor een Spaanse boer, van Roman Sender is al een keer ter sprake gekomen:

https://mcenv.blogspot.com/2023/01/requiem-voor-een-landarbeider.html

De reiziger van de eeuw... Andres Neuman uit Argentiniƫ ontving maandag de Spaanse Alfaguara-romanprijs - beschouwd als een van de meest prestigieuze in zijn soort in de Spaanse taal - voor "El viajero del siglo" (De reiziger van de eeuw). Wat begon als een eenvoudig verhaal, werd uitgewerkt tot een volledige en complexe roman die zich afspeelt in het Europa van de Restauratie, in het post-Napoleon-Duitsland in een moment van crisis, vergelijkbaar met de huidige crisis die werd opgelost door conservatieve waarden zoals nu gebeurt nu, schrijft Miguel Angel Villena in de Spaanse krant El Pais. Door verleden en heden met elkaar te vergelijken, analyseert de auteur actuele thema's als emigratie, multiculturalisme, taalverschillen en vrouwenemancipatie. In El Pais merkt Neuman op dat hij zich meer een nomade voelt dan een reiziger, die op de rand tussen staten leeft.

-- Dan nog eentje (uit Writers BlockNote), het Madame Bovary Effect, een paar referenties van Flaubert's MB:

De volledige text van Madame Bovary is uiteindelijke beschikbaar op het internet www.bovary.fr ... "Gustave Flaubert left us with the female prototype of conjugal infelicity “per excellence.” Neither the birth of her daughter, not the affaire with young provincial seducer nor material capricious could calm down the pretensions of the eternal unsatisfactory Madame Bovary… The Bovary’s legacy (Flaubert’s legacy in fact) of adultery is large; here some (inter-textual) references: - Ana Karenina, from Leon Tolstoy. “…while I’m listening to you, I’m thinking of him…” - The Regent, Leopold / Clarin - Therese Raquin, Emile Zola - The Scarlet Letter, Nathaniel Hawthorne - The Painted Veil, Somerset Maugham - A Widow for one Year (Spanish translation: una mujer dificil), John Irving - Diary of an Adulterous Woman, Curt Leviant" (bron: www.20minutos.es, 2009)

--

TWEE. Spaanse cultuur - Wacht op mij in de hemel (Maruja Torres)

Soms lees je een boek omdat je denkt; "hij is deze auteur van wie ik heb gehoord" en je vindt een boek van haar en besluit het te lezen. In mijn geval deed de titel van het boek “Wacht op mij in de hemel” (oorspronkelijke titel in Spanje: Esperadme en el cielo) me denken aan een ander boek dat ik ook aan het lezen ben van Christopher Moore – A Dirty job. Het gaat niet om de titel maar ook om de Dood. In plaats daarvan lijkt Wait in heaven meer te gaan over "er naar kijken vanaf de andere kant..."kunnen we degenen die nu leven helpen door niet dezelfde fouten te maken", vraagt ​​de hoofdrolspeler zich op een bepaald moment in de hemel af. boek zonder de intentie om te zoeken naar culturele referenties of wat dan ook, maar dan vind ik ineens op pagina 41 de volgende zin: - "Hou je kop Wendy, je bent geen Catalaanse toerist in een bazaar in Istanbul." Vanaf dat moment stoort mijn professionele vooringenomenheid mij de normale lezer en kan ik niet anders dan aan deze zin denken. Wat doet het daar? Een eerste analyse. Ik probeer me dit voor te stellen, alsof de scĆØne echt was: - Hallo, waar kom je vandaan. "Ik kom uit CataloniĆ«"- Leuk, waar is dat?“ nou ken je Barcelona?"- Ja natuurlijk. Maar Barcelona.. is dat geen stad? Ik dacht dat Barcelona bij Spanje hoorde (enigszins in de war)"Niet precies. Barcelona maakt deel uit van CataloniĆ« dat in Spanje ligt maar heeft een eigen regering en dus..."- OkĆ©...Natuurlijk kom ik niet veel toeristen uit Barcelona tegen, maar ik ken de gemiddelde kennis van de wereldburgers en hun geografische – en meer hun politieke – kaart is beperkt tot de "normale landen". ) nederigheid, uitgedrukt door de superieure Catalanen? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik in de war was en besloot te stoppen met lezen.

DRIE. Fortunata y Jacinta is een roman van de Spaanse schrijver Benito PĆ©rez GaldĆ³s, gepubliceerd in vier delen tussen januari en juni 1887, een binnen de cyclus van hedendaagse Spaanse romans. Volgens de meerderheid van de literaire critici is het de beste roman van de auteur, en samen met La Regenta van Leopoldo Alas een van de meest populaire en representatieve van het Spaanse literaire realisme en de Spaanse roman van de 19e eeuw. in Madrid in de tweede helft van die eeuw, vertelt het over de verweven levens van twee vrouwen met verschillende sociale achtergronden, verenigd door een tragisch lot.

De roman werd in 1969 voor het theater bewerkt door Ricardo LĆ³pez Aranda en in 1970 verfilmd door Angelino Fons. Tien jaar later produceerde en zond TelevisiĆ³n EspaƱola een bewerking voor het kleine scherm uit van regisseur Mario Camus.

De roman... Critici zijn het erover eens dat GaldĆ³s Fortunata en Jacinta schreef "op het hoogtepunt van zijn creatieve kracht", en de auteur zelf leek zich hiervan bewust.9 Ondanks dat hij een schrijver van "onbedwingbare vruchtbaarheid" was, duurde het bij deze gelegenheid dus een jaar en een de helft om het manuscript van de roman te voltooien. Het is niet bekend of deze ongebruikelijke vastberadenheid om het perfecte werk te maken beĆÆnvloed zou kunnen zijn door de recente publicatie van La Regenta, het grootste werk van "ClarĆ­n", zijn vriend en collega.

GaldĆ³s begon met het schrijven van de roman toen hij terugkeerde van de reis naar Portugal die hij aan het eind van de lente van 1885 maakte met de schrijver JosĆ© MarĆ­a Pereda en een vriend van hem. Hij bracht bijna acht maanden door met het voltooien van het eerste deel - juni 1885 tot januari 1886—, waardoor een manuscript achterblijft dat geplaagd wordt door wijzigingen (die samen met de rest van de roman aanleiding hebben gegeven tot de twee versies van Fortunata en Jacinta, onder onderzoekers bekend als "de alfaversie en de bĆØtaversie"). Na nog eens vier maanden van intense toewijding voltooide hij het tweede deel, ondertekend in mei 1886; en na een korte zomervakantie begon hij aan het derde deel — het kortste van de vier — dat zeven maanden later, in december van dat jaar, werd afgesloten. Het vierde deel, het laatste en langste, werd door GaldĆ³s geschreven in zes maanden, van januari tot juni 1887.

Frame en karakters... Meer dan honderd secundaire personages met een goed getekend psychologisch profiel, binnen een koorgroep die bijna duizend typen omvat, vormen "de menselijke komedie" die GaldĆ³s, zoals Balzac en Dickens jaren eerder hadden gedaan, zal ronddraaien een grote draaimolen gevoed door de emoties en acties van de twee hoofdpersonen die "elkaar haten en tegelijkertijd liefhebben": Fortunata, de vrouw van de stad, instinctief en een slachtoffer van haar eigen kracht; en Jacinta, de steriele vrouw, gevoelig voor obsessie en uiteindelijk gered door haar moederinstinct van de pesterijen van haar eigen klas.

De kritische studies en de gevisualiseerde versies (in film en televisie) hebben zich verdiept en een goede schets gegeven van de psychologie van de grote protagonisten of dirigenten van de plot van deze roman. Het grote scenario waarop wordt gezinspeeld, met duizenden vergelijkingen en scenario's die zijn gemodelleerd en belicht door de gevoelens van Fortunata en Jacinta, kan alleen worden waargenomen door de vier delen van de roman regel voor regel door te nemen; in een groot altaarstuk waarin ze "naast het leven, de dood" naast elkaar bestaan.

...

Historische setting ... De actie van de roman vindt plaats, met de historische precisie die GaldĆ³s gewoonlijk aan zijn werk geeft, tussen december 1869 en april 1876. Uitgaande van de sociaal-politieke omgeving achtergelaten door de laatste dagen van de revolutie van 1868, bladeren ze door de pagina's Amadeo I van Spanje, de Eerste Republiek, de militaire staatsgrepen van de generaals PavĆ­a en MartĆ­nez Campos, en anderhalf jaar Restauratie, als een even belangrijk als chronologisch decor.

Op sociaal vlak is de gildeorganisatie aan het verdwijnen, vervangen door een opkomende vierde staat van proletarische inspiratie. De arbeiders verdwijnen en hun meesters en leerlingen voegen zich bij de groep loontrekkenden. Het platteland loopt leeg in een onstuitbare en groeiende plattelandsvlucht naar de stad.In de statistieken van die tijd krijgt deze nieuwe sociale groep de titel "jornaleros" (arbeiders "dagelijks" of per werkdag); de bourgeoisie aan de macht, met haar vrome en kerkelijke taal, zal ze "behoeftige klassen" noemen (waardoor duidelijk wordt dat ze tot een andere sociale klasse behoren en dat ze "behoeftig" zijn); ten slotte doopten de toenmalige republikeinen hen met een internationale formule als «arbeidersklassen». (bron: Wikipedia. er is geen Nederlandse versie op wikipedia!)

Het aardige van deze roman en de huidige tijd is dat deze te zien is op de APP van de Spaanse TV zender:


VIER. De schilder uit vlaanderen. Deze titel verwijst naar een Spaanse historische roman van de schrijfster Rosa Ribas met als oorspronkelijke titel: "El pintor de Flandes."

Het verhaal gaat terug naar de zeventiende eeuw en begint rond 1622 vlak na de wapenstilstand (het twaalfjarige bestand). Een geadopteerde zoon van de familie van (Antoon van) Dyck - en leermeester van de hofschilder Rubens - krijgt de gelegenheid om voor een Spaanse edelman een groot schilderij (af) te maken.

De schrijfster die Spaanse taal en letterkunde gestudeerd heeft, gebruikt allerlei wetenswaardigheden over de cultuur van die tijd.

Zo schrijft ze onder andere (pagina 91) over buitenlanders in Spanje, aan de hand van een anecdote waarin de handen worden afgehakt van een bende rovers en soortgelijke criminelen:
La mayoria seguro que son extranjeros. Si no hubiera tanto forastero solicitando prebendas, haciendas y favores, no tendriamos ni la mitad de hurtos en esta villa. (de meerderheid zijn buitenlanders. Als er niet zoveel allochtonen zouden zijn op zoek naar baantjes en diensten zouden we niet de helft van het aantal diefstal hebben...)

Het aardige is dat deze visie vaak terugkomt in Spanje zowel hedentendagen waar Spanjaarden klagen over buitenlanders die het werk van de lokale bevolking "afpikken," maar ook uit de tijd van de grote recessie na de ontdekking van America. Toen het eenmaal slechter ging gaan de autochone bevolking kun klachten uiten tegenover buitenlanders.  Dit schrijft o.a. de econoom Miguel GonzĆ”lez Moreno in zijn book over Andalusische economen, in het bijzonder de economen TomĆ”s de Mercado en MartĆ­nez de Mata.

Het boek behandelt impliciet meer over cultuur, onder andere wanneer de schilder Paul van Dyck de ambitie heeft om in Madrid opgenomen te worden als hoffelijke, dat lukt echter niet omdat "in Spanje een schilder een ambachtsman is, iemand die met zijn handen werkt en die zal nooit gewaardeerd worden zoals een edelman:

- "pero aquĆ­ en EspaƱa las cosas son diferentes. AquĆ­ los pintores son servidores y medran Ćŗnicamenteofreciendo su labor a algĆŗn seƱor que nunca se habrĆ” suciado las manos usĆ”ndolas para trabajar."

Het verhaal is vooral bedoeld voor liefhebbers van geschiedenis. Het verhaal betreft een ambitieuze schilder die uit het gilde van Rubens naar Madrid reist op uitnodiging van een even ambitieuze adellijke. Deze laatste wil namelijk zijn rivaal, de adviseur van de jonge koning uit het veld slaan zodat hijzelf deze positie kan overnemen. Het schilderij dat de katholieke schilder uit Vlaanderen moet invullen (het raamwerk de onthoofding van Johannes de Doper is al gezet) dient als middel om het doel te bereiken. Naarmate de invulling gestalte krijgt en de intrige duidelijker wordt begrijp de Vlaming Paul in welk web hij terecht is gekomen.

VIJF. a

Op het internet kom je allerlei vertalingen tegen van de "novelas ejemplares" van Miguel de Cervantes; voorbeeldroman, voorbeeldige novelle en voorbeeldige verhalen die mij het meest lijkt aansluiten op deze tijd.
Maar hoe vertaal je "El Licenciado Vidriera" precies?

Het werk van Cervantes plaats men op de middelbare scholen in Spanje voor de Barok en na de Renaissance. Bij Cervantes begint de roman zoals we deze nu kennen. De voorbeeldige verhalen zijn afgeleid van een vorm die destijds alleen in Italiƫ bekend was;
de Italiaanse “novellieri” stond model voor deze nieuwe vorm.

Het voorbeeldige zit in het feit dat de verhalen iets leren, net als de verhalen van Conde Lucanor een moraal tonen, zet het de lezer aan het denken zonder dat deze direct een richting in gestuurd wordt, Precies als de moderne roman, waar de lezer ook moet uitmaken wat er precies bedoeld is.

De doctorandus van Glas (in Belgiƫ - de Licenciaat van Glas) verhaalt over TomƔs Rodaja die onder een brug ligt te rusten en wordt gewekt door twee studenten. Die vragen waar hij naartoe gaat waarop deze antwoord dat hij een meester zoekt bij wie hij kan werken om in zijn onderhoud te voorzien en zo te kunnen sturen. De jongens zijn onder de indruk van zijn doel en nemen hem mee naar Salamanca.

Als de student na verloop van tijd uitgenodigd wordt om met zijn nieuwe bazen naar het Zuiden te trekken ter ontspanning na het vele studeren, besluit hij mee te gaan, maar wil al snel terugkeren naar Salamanca. Op de weg terug leert hij een kapitein kennen die hem overhaalt om naar Italiƫ en Vlaanderen te gaan. Hij accepteert deze uitdaging maar zonder officieel in dienst te treden van het leger. Hij reist heel Italiƫ door en op de terugweg neemt de kapitein hem mee naar Vlaanderen.

Als hij zijn nieuwsgierigheid gevoegd ziet, wil hij weer verder studeren om zijn titel te halen en enige jaren later studeert hij af in rechten.

Dan trouwt hij een jonge dame die al snel merkt dat hij geen tijd voor haar heeft - maar enkel voor zijn boeken - en geeft hem een medicijn te drinken wat het midden heeft tussen vergif en afrodĆ­siaco. Hij wordt hier zo ziek van dat het een half jaar duurt voor hij weer zijn krachten hervindt. Zijn vrouw heeft hem dan verlaten en als hij zichzelf gadeslaat merkt hij dat hij van glas is.
Hij waarschuwt iedereen om zich heen hem niet aan te raken omdat hij zeer breekbaar is...
Wat hij echter aan stevigheid verliest, wint hij aan scherpte en al snel wordt duidelijk dat hij mensen een zeer accurate mening kan geven waar menigeen om verbaasd staat. Zo komt hij in allerlei situatie en de lezer wordt getrakteerd op intelligente opmerkingen, onder andere over dichters. Iemand vraagt hem “waarom de meeste dichters arm zijn,” en de doctorandus van glas antwoord: "omdat ze dat willen. Het ligt binnen hun bereik om rijk te zijn, maar ze wisten hoe ze van de gelegenheid gebruik konden maken... En waarom zouden ze moeten willen, als ze altijd mooie dames om zich heen hebben zijn ze toch rijk?”

Otra vez le preguntaron quĆ© era la causa de que los poetas, por la mayor parte, eran pobres. RespondiĆ³ que porque ellos querĆ­an, pues estaba en su mano ser ricos, si se sabĆ­an aprovechar de la ocasiĆ³n que por momentos traĆ­an entre las manos, que eran las de sus damas, que todas eran riquĆ­simas en estremo, pues tenĆ­an los cabellos de oro, la frente de plata bruƱida, los ojos de verdes esmeraldas, los dientes de marfil, los labios de coral y la garganta de cristal transparente, y que lo que lloraban eran lĆ­quidas perlas; y mĆ”s, que lo que sus plantas pisaban, por dura y estĆ©ril tierra que fuese, al momento producĆ­a jazmines y rosas; y que su aliento era de puro Ć”mbar, almizcle y algalia; y que todas estas cosas eran seƱales y muestras de su mucha riqueza. Estas y otras cosas decĆ­a de los malos poetas, que de los buenos siempre dijo bien y los levantĆ³ sobre el cuerno de la luna.

Maar hoe aardig ook voor zijn omgeving wordt de doctorandus er niet gelukkiger op... Men waardeert de doctorandus enkel als hij gek is en om zijn vlijmscherpe uitspraken, maar als hij gewoon is neemt niemand hem serieus... en uiteindelijk neemt hij zich voor om de kapitein opnieuw op te zoeken om dit keer wel als soldaat verder te gaan... waar hij tenminste dienstbaar is... en daar sterft hij.*

...
Deze verhalen schreef Cervantes tijdens of voor het (verschijnen van het) eerste deel van Don Quichot, maar in ieder geval voor de verschijning van het tweede deel. Zo zou dit verhaal misschien wel als een samenvatting of als een schets te zien kunnen zijn van het leven van de edelman.

...
Het verhaal over dichters doet me beroepsmatig denken aan de match tussen stijl en productiviteit: ook bij schilders – zoals de bohĆ©mien Modigliani – is het vaak usance geweest om arm te zijn, “dat hoort erbij.” Picasso was dat overigens niet. Van Gogh was arm, maar zijn broer die handelde in schilderkunst (productieve rol) was dat niet...

---

* - "En EspaƱa mi natura, Italia mi ventura, Flandes mi sepultura," (in Spanje ligt mijn natuur, in Italiƫ mijn avontuur en in Vlaanderen mijn graf) was een gezegde onder de Spaanse troepen
gedurende de dertig jarige oorlog.

VIJF. b.

“El celoso extremeƱo,” gaat over een jonge man die zijn geld verloren is en besluit om naar IndiĆ« (Amerika) te vertrekken. Daar bouwt hij een vermogen op en hij keert welgesteld terug naar Sevilla (Andalucia). Daar wordt hij verliefd op een jong meisje van veertien en vraag aan de ouders of ze hem toestemming geven om met haar te trouwen; hij laat dan weten welke bruidsschat hij kan overhandigen.

De ouders stemmen in en het meisje – Leonora - trekt bij de inmiddels oudere man – Felipo de Carrizales - in. Hij is echter zo jaloers en het meisje zo knap dat hij er alles aan doet om haar niet bloot te stellen aan anderen. Hij verbouwt het huis waar hij woont en zorgt dat ze niet bij een raam kan komen dat zicht heeft op de straat. Hij zorgt dat er enkel vrouwen (slaven) in het huis werken, hij stelt een daarvan aan om voor Leonora te zorgen (Marialonso) en een neger, Luis, doet dienst als poortwachter.

Omdat hij niet wil dat zijn vrouw openbaar gezien wordt moet een van de slaven als model staan om zo kleren voor Leonora te maken...
Op een dag echter, komt de poortwachter Luis een muzikant tegen die hem aanbiedt om eens binnen muziek te laten horen. Na lang discussiƫren en overreding wordt het plan uitgewerkt en met een stuk was wordt een sleutel van het huis nagemaakt zodat de vrijgezel Loaysa binnen kan komen.
Zijn oneerbare bedoelingen werden niet begrepen door de naĆÆeve Leonora en na een lange intrige waarin Felipo een slaapdrank heeft toegediend gekregen vindt deze jaloerse extremadureen als hij bij bewustzijn komt zijn vrouw slapend in de armen van de jonge man.

Nadat hij bijna zijn verstand verliest, roept hij zijn vrouw en haar ouders bijeen en vertelt dat hij de bruidschat verdubbeld zodat de bedriegster kan trouwen met haar amante. Uit schaamte weet zij echter niets te zeggen en als de man sterft besluit zij te boeten in een klooster; vergelijkbaar met het huis waar zij al die tijd in opgesloten was...

ZES. Het eiland van de vorige dag.

“In de zomer van 1643 en in de Zuiderzee klimt een jonge van Piemonte, Roberto de la Grive, als een drenkeling aan boord van een verlaten schip...”
Als ik deze woorden lees op de achterflap van het boek van Umberto Eco, hoef ik niet langer na te denken en besluit ik het werk te gaan lezen. Het sluit perfect aan als context bij de Barok.

Dat ik in het boek concrete verwijzingen tegen zou komen naar het werk van Gracian is me dan nog niet bekend, gelukkig komen deze snel op pagina vijftig want het boek is bepaald niet eenvoudig en zeker niet in het Spaans (vertaald door Helena Lozano. Overigens schrijft zij dat het Spaans veel meer geƫvolueerd is dan het Italiaans sinds de Barok).

Eco heeft diverse verwijzingen opgenomen naar auteurs uit de barok hetgeen logisch is gezien hij de tekst een authentieke tint wilde geven.
Een concrete verwijzing naar Gracian is te vinden in de titel van het hoofdstuk 20, die in het Spaans luidt: Agudeza y arte de Ingenio.

Maar ook aformisme 251 komt ter sprake, in hoofdstuk vijf – “het laberint van de wereld,” waar Roberto beraadt over een tactiek om de stad Casal te redden. Een abbĆ© zegt daarin op een bepaald moment,
“Gebruik menselijke middelen alsof er geen goddelijke bestonden...”

El ejƩrcito francƩs todavƭa estaba ocupado en el norte y nadie sabƭa decir si habrƭa llegado a tiempo antes de que Casal cayera. No quedaba sino esperar en Dios, habƭa dicho el abate:
—SeƱores, es virtud polĆ­tica saber que hanse de procurar los medios humanos como si no hubiese divinos y los divinos como si no hubiese humanos.

De oorspronkelijke tekst van Eco heb ik erbij opgezocht (omdat de vertaler aan het eind van het boek vermeldt dat - om de vertaling passend te maken - vele gezegden afwijken van de oorspronkelijke tekst):
"Signori, ĆØ virtĆ¹ politica sapere che si debbono ricercare i mezzi umani come se no n esiste ssero quelli divini, e quelli divini come se non esistessero i mezzi umani."

"Mezzi umani, divini..." lijkt inderdaad van Gracian afkomstig...

Over andere verwijzingen ben ik minder zeker, o.a. die in hoofdstuk 29 – de geest van Ferrante - over de vos en de leeuw die afkomstig lijkt uit aforisme 220, maar kan ook refereren aan Machiavelli.

Op wikipedia staat een korte samenvatting van het boek.

* - in de actualiteit is er het boek en de verfilming van een andere Scoop, die van Sam McAlister over o.a. een Prince Andrew Interview. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?