Karakterstudie van bekende (en minder bekende) broers (of zussen)

Simon Vestdijk had een hobby waarin hij astrologie onderzocht, daarin had hij een biografische methode om na te gaan hoe siblings qua karakter verschilden.

Dit thema interesseert mij ook, want het geeft zicht op het nature-nurture-debat. Hoe komt het dat de ene broer of zus ontspoort en de ander zo netjes blijft, zou hierin een vraag kunnen zijn. Of de een is meer succesvol dan de ander, of beiden zijn op verschillende wijze publieke figuren geworden.

Omdat ik er niet woon, was dit intrigerende voorbeeld me ontgaan: de broer van Geert, Paul.

Hij distantieert zich van het "geloof" van zijn broer, en hij is zelf ook aanwezig, maar dan enkel op het internet zo ver ik weet en had daar een blog Dutch politics dot org dat niet meer toegankelijk is. Hij heeft - en daarin lijkt hij op zijn broer - een steevast geloof in zijn eigen ideeën dat de VS al op zijn retour is en dat we nu enkel nog met China als primaire grootmacht te maken gaan krijgen. Geopolitics matters, zo schrijft hij.

Op twitter en in een aantal interviews neemt hij afstand van zijn broer, niet emotioneel want het blijft zijn broer, en verklaart dat deze altijd al op macht uit was, en dat hij geen tegenspraak duldde. Het komt mij ook wat over dat hij zich schaamt voor zijn broer. Is dat zijn motief om de publieke arena op te zoeken. 

Maar Paul kent waarschijnlijk niet het fenomeen bekende Siblings, want dit is al vaak onderzocht, onder andere dus door Vestdijk, al is het met een heel ander doel. Maar dat Joseph bijvoorbeeld de heerszucht miste van Napoleon (als ook zijn ambitie), is natuurlijk bekend. Desondanks kan je opmaken uit Vestdijks studie, was er een gezamenlijke noemer te herkennen bij de Bonapartes. 

...

Rivalen tussen broers (Siblings rivalry) is een thema appart. Hier zou je nog het tweetal Harry en William aan toe kunnen voegen en de hele affaire van de eerste om afstand te doen van de koninklijke titel. Harry lijkt en volgt zijn overleden moeder prinses Diana, William is duidelijk in het voetspoor van zijn vader, huidige koning en de officiële lijn getreden...

...

Bekende voorbeelden, misschien wel het bekendste voorbeeld van broers in Nederland zijn van de Tinbergen familie, beiden Nobelprijswinnaars, Niko en Jan. Ik las beider biografieën en daar zitten leuke parallellen in als ook grote verschillen.

-- 16 maart 2023 heb ik opeens uit het niets een "nieuw" voorbeeld, dat van (ook nog eens) tweelingbroer de Jong. Loe de Jong, de befaamde historicus en zijn broer Sally die in de oorlog overleed. Boudewijn Smits, biograaf van de Jong, schrijft dat veel van de motivatie van Loe om Het Koninkrijk te schrijven uit een soort van na-ijver was door de jaloezie op zijn broer.  [later meer over Loe de Jong]

-- 4 juli. Karel en Gerard Reve, zijn ook twee broer die in dit verhaal passen, zie tekst: 


Vestdijk heeft in totaal meer dan honderd (...) broers, onderzocht, te beginnen met:

- Benno en Frans Adam, 1812, 1815. Gemüthvoll versus Feiergeist
- Franz Adam en Eugen Adam, 1817.
- Dominique en Jacques Arago, 1786, 1790
- Jacques Arago en Etienne arago, 1803
- René-Louis s'Argenson en Marc-Pierre, "econoom" versus letterkundige
- Richard en Ferdinand Avenarius, filosoof versus letterkundige
- Joseph en Franz Xavier von Baader, ingenieur versus mysticus en fantast
- Wilhelm Friedeman Bach en Carl Philipp Emanuel Bach, 1710,1714. WFB was de meest begaafde zoon van Johan Sebastian, had een speels karakter, Emanuel was meer serieus.
- Carl Philipp Emanuel Bach en Johan Christoph Friedrich Bach, 1732.
Johan Christoph Friedrich Bach en Johann Christian Bach, 1735.
Johan Christoph Bach (1671, "was jaloers op zijn jongere broer") en Johann Sebastian Bach (1685).
Johan Christoph Bach (1642) en Johann Michael Bach (1648)

- Arthur en Francis Balfour, 1848, 1851, Staatsman (A) vs zoöloog (F)
-  Siegmund Baumgarten en Alexander, 1706 en 1714. prof in theologie versus grondlegger aestetica.
- Jacob en Wilhelm Beer, 1791 en 1797. Operacomponist versus bankier en astronoom.
- Wilhelm en Michael Beer, 1800 
- Oskar en Reinhold Begas, 1828, 1831
- Reinhold en Adalbert 1836
- Adalbert en Karl (beeldhouwer) 1845.
- Jakob en Michael (literatuurhistoricus) Bernays, 1823, 1834
- Herbert en Wilhelm Bismarck,1849, 1952.
- Louis (socialist en historicus) en Charles (kunstcriticus) Blanc, 1811, 1813.
- Adolphe en Louis-Auguste Blanqui

En dan komen de tweede bekenden (waaronder ook de eerste vrouwen in het verhaal):
- Joseph en Napoleon Bonaparte, 1768, 1769
Napoleon was bij uitstek een heersersfiguur, en men is is gewend om in de astrologie dit met Leo als  teken te associëren, schrijft Vestdijk (vragen 50-52)
Joseph was in geheel geen heerserfiguur, veeleer een soliede burgerman, vredelievend, met veel hart voor zijn bezittingen, ijdel , licht en bewegelijk, trouw en open, en met sterke humanitaire-sociale impulsen, verder een gewoontemens, en verreweg de evenwichtigste van alle Napoleoniden. Dit zijn
niet in de allereerste plaats Capiricornus-eigenschappen, maar zij pleiten ook niet tegen.
Erger is de uiterst geringe activiteit van Joseph, zijn luiheid en gemakzucht, en vooral zijn opmerkelijk gemis aan eerzucht en ambitie, die tenslotte onder de Capricornus-eigenschappen toch bovenaan staan.
Napoleon was met Lucien verreweg de actiefste der Bonaportes en wij behoeven slechts een blik op vraag 6, 9 en 31 te werpen (die voor de hier in aanmerking komende soort activiteit het meest doorslaggevend zijn) om ons te vergewissen dat Capricornus actiever is dan Leo.
... (er zijn natuurlijk uitzonderingen, Leo is ook wel eens zeer actief, en Capircornius..., voegt hij toe...)
Afgaande op de kernmerken, van Napoleon (heerszucht, eerzucht, maximale activiteit, gemis aan bonhomie en humane aandriften... hij onder Caprircornus geboren zou geboren moeten zijn (volgens astro kenners) en zijn broer juist onder Leo.
Dan volgt, Napoleon en Lucien (*), 1775
* - was Aries, onafhankelijk, onbeheerst, bandeloos, onnadenkend, oppositair, vol zelfvertrouwen, impulsief, onvoorzichtig, een demagoog en uitstekend leider op de korte baan en van een initiatief en tegenwoordigheid van geest die zelf napoleon overtroffen zou moeten hebben
en :
Lucien en Louis, 1778.
Louis en Jerome, 1784 (die had niets van een scorpio: goedhartig, mateloos, lichtzinnig en bon-vivant, overmoedig en vol dolle streken...)
Marianne Elise en Marie Pauline Bonaparte 1777, 1780.
Marie Pauline (ijdel en coquette) en Caroline (intrigante die eerzucht boven de liefde stelde ) Bonaparte 1782, 

Tot hier even als aanvulling op Astrologie en Wetenschap van Simon Vestdijk.

-- dec 2023, schrijft het NRC over Geert: "... verlangde al lang naar macht. Jarenlang leek de PVV een getuigenispartij, die zichzelf door haar radicale boodschap buitenspel zette. De verkiezingen van dit jaar lieten zien hoe graag Wilders en zijn partij willen meedoen."

-- Mozart had een getalenteerde zus:

"Maria Anna Walburga Ignatia Mozart was de vijf jaar oudere zuster van de componist Wolfgang Amadeus Mozart. Ze was een getalenteerd pianiste en violiste die in haar jeugd samen met haar broer optrad door heel Europa." (bron: Wikipedia)

-- idem: Serena en Venus Williams


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?