Stupid White Men (Moore)

 The number one bestseller. Dat is het grappige aan dit boek, het is typisch een Amerikaans product, ook al gaat het tekeer tegen alles was Amerikaans is. Te beginnen met de verkiezingsfraude. Het eerste hoofdstuk - na een inleiding over de verschijningsdatum, het boek zou op 10 september 2001 op de markt komen - gaat over waarom Bush won met minder stemmen van Al Gore. 

In de media lees je dat Michael Moore veel verzonnen heeft of dat feiten veelal niet kloppen, maar als de helft ervan wel klopt dan is het al dubieus wat je leest. Dubieus, of ergerlijk. Hoe kan een grote natie als de VS even voor de verkiezingen een wet uitvaardigen in Florida dat mensen met een strafblad niet aan de verkiezingen mogen meedoen. Op die manier hoopte Bush dus te winnen.

Dat verhaal past bij wat ik eerder las over de VS, dat de Amerikaanse Indianen getraineerd worden zodat ze niet naar de stembus konden gaan, konden kiezen. Dit is dus dezelfde tactiek en dezelfde ziekelijke cultuur, van competitief gedrag die ontspoord geraakt is. 

Maar heel erg serieus neem je het boek niet. Dat doen de Amerikanen ook niet. Een brief aan George Bush, leest leuk - dear George - maar is het niet: you are an alcoholic, hoe beïnvloedt dat je werk? OF dat Bush niet ou kunnen lezen, omdat zijn favoriete schoolboek nog niet uitgekomen was ten tijden van zijn collegejaren. You are a felon...

Het hoofdstuk dat erop volgt gaat over de uitschotten van het kapitalisme. Een piloot verdient 16 duizend dollar (ja, per jaar) en heeft dan nog zijn eigen training (7 duizend) daarvan af moeten trekken en dus zelf moeten betalen. Bedrijven betalen daarnaast geen belasting omdat ze zoals Halliburton op de bermuda's hun statutaire zetel hebben. De blanken zijn echt het probleem laat Moore zien. Zwarten worden vaker door wapenbezit vermoord of door politie. Het is bijna nooit andersom.

Idiot Nation gaat over de mythe van oppervlakkigheid in de VS. Hoe groot is het Ozongat in de atmosfeer? Antwoord staat op de volgende bladzijde. Of deze: welke hoofdstad van welke staat heeft geen McDonalds (dat blijkt Montpellier in Vermont te zijn). Why?

Are you a potential school shooter? Die vragenlijst is er ook. Zal de lezer er tussen zitten? Nice Planet, nobody home gaat over de klimaatverandering, want we schrijven nog de tijd van Al Gore.. Ook iemand die een hele hype veroorzaakt, typisch in de VS style: marketing en promotie, en ... geld. De Amerikaan is grootste energieverbruiker op aarde. Mannen zijn het probleem. Een heel hoofdstuk gaat over de masculiene waarden, al noemt MM dit niet zo. Hilary staat o zijn verlanglijstje van vrouwelijke presidenten, maar zij blinkt ook uit in Mannelijke waarden. Een punt dat Moore niet ziet.

We are number one... in beef production, per capita energy use, in recorded rapes (drie keer zoveel asl in Canada...).... 

Koch, familie en industries krijgt ook de wind van voren. En in de afsluitende hoofdstukken is er een peoples prayer, die begint met een (vermeende?) quote van Thomas van Aquino: "there is nothing like your own shit to make you realize how much you stink.

Leuk, maar heeft het geholpen? Amerikanen weten geen maat te houden en dat zie je hier ook. Niemand neemt dit echt serieus. Ja Europeanen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?