De achttien heren van DNB (2)

9. Nicolaas Gerard Pierson 1885-91. Bekend van leerboek der staatshuishoudkunde. was internationaal gerenommeerd econoom. lid van KNAW. was autodidact. kreeg desondanks een eredoctoraat van Cambridge. veel schrijver. was de enige president van de bank die voortijdig opzegde om minister te worden. En werd zelfs premier. 

Hij koos als jonge niet voor de universiteit. kwam uit familie van predikers. was protestant, maar liberaal econoom. andere constante: koningsgezindheid. ging naar protestante school in Brussel, leerde moderne talen en wilde zakenman worden. Ging werken bij handelsfirma, en volgde later de handelsschool.

Liep stage bij Liverpools bedrijf en reisde door naar de VS. Dat was toen onbetaalbaar en enkel beschikbaar voor de elite. was voorstander van slavernij en onderzocht de bankwezen van New Orleans. Die hij goed georganiseerd vond. daarover publiceerde hij terug in NL.

Werd eerst ondernemer samen met Wiardi Beckman als een handelsfirma. Na afschaffen slavernij stortte hij zich op vakliteratuur en publicaties. Trouwde Catherina Waller ook uit zaken milieu. geen kinderen. Gaf later les aan handelsschool. Stond aan de wieg van de later Kasbank bleef lange tijd commissaris. en werd kroonprins van Mees. Pierson geldt als de man die NL inkomstenbelasting verzorgde.

"Nummers" 10, 11 en 12. Norbertus van den Berg. 1891 - 1912. Had samen met opvolgers Gerard Vissering* en Trip ervaring in Batavia. Was autodidact en dat was verplichte keuze, hij moest in de graanhandel van zijn vader.

13. Rost van Tonningen. [... daar zijn boeken over geschreven]

14. Holtrop. 1946 - 1967. Was zoon van een acteursechtpaar. Promoveerde aan gemeente UvA op de omloopsnelheid van geld. Ging na school HBS, aan het werk als boekhouder, behaalde MO-economie. Begin in 1922 handelswetenschappen Amsterdam. Vertrok in 1936 naar de VS voor Shell en later voor Hoogovens. Werd gezaghebbend denker over monetair beleid. Werd net als trip gevraagd voor BIS. Ging in 1967 met pensioen en probeerde toen zijn theorie in modellen te vatten. dat kreeg veel kritiek.

15. Jelle Zijlstra. 1967 - 1982. Voormalige boer. Was president ten tijden van hoge internationale inflatie. Begon mulo, later doorgezet naar HBS koos HBS-a "omdat hij haast had." Dat betekende dat veel studies niet openstonden, maar economie wel. Schreef zich in 1937 in bij NEH Rotterdam. Werd wetenschappelijk medewerker. in 1947 besloot de VU een ec faculteit te beginnen waar Zijlstra gevraagd werd. schreef proefschrift (de omloopsnelheid van het geld en zijn betekenis voor geldwaarde en monetair evenwicht) en promoveerde cum laude bij Johan Koopmans. werd door Holtrop persoonlijk gevraagd die Zijlstra inmiddels had leren kennen bij de SER (netwerk).

En dan is het bijna al geen geschiedenis meer, maar journalistiek wanneer we Duisenberg, Wellink en zeker Knot bereiken.

Dit boek gelezen hebbend, maar ook zonder het lezen kan je concluderen dat alle kritiek op de ECB ten spijt, ze een ding goed gedaan hebben: de vierde president is al een vrouw.

--

* - DNB-president Vissering: wellicht de meest omstreden president. Gerard Vissering (1 maart 1865–19 december 1937), de elfde president (1912–1931). Gerard Vissering is wellicht de meest omstreden president die de Nederlandsche Bank tot nu toe heeft gehad. Dat hij de publiciteit niet schuwde, zal daaraan hebben bijgedragen, maar vooral droeg bij dat hij tijdens zijn presidentschap werd geconfronteerd met heel nieuwe problemen.

Die problemen begonnen met de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), begin jaren twintig van de vorige eeuw gevolgd door een reeks bankencrises en ten slotte de grote economische crisis die in 1930 uitbrak en de Nederlandsche Bank een monsterverlies bezorgde. Kort daarop, in oktober 1931, trad Vissering af.  Gerard Vissering werd geboren in Leiden, als jongste van de zeven overlevende kinderen van hoogleraar staathuishoudkunde en kortstondig minister van Financiën Simon Vissering en Grietje Corver. Hij groeide er op, in een huis aan het deftige Rapenburg, en studeerde er zes jaar aan de juridische faculteit waar ook –  vooral door zijn vader – economie werd gedoceerd. Vissering was praeses van het corps (nu LSV Minerva) en onderscheidde zich als sportman. hij was ‘een geducht roeier en schaatser’.  (bron: https://www.ewmagazine.nl/economie/blog/2015/02/dnb-president-vissering-wellicht-de-meest-omstreden-president-1702222W/)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?