Vraag om vergeving en niet om toestemming

 Er, zo blijkt het, een oud gezegde te zijn dat stelt dat je beter om vergiffenis kan vragen dan om toestemming. Wie zwijgt stemt toe, dat heb je dan ook wel weer.

Hoe zit dit precies. Ik dacht eerlijk gezegd dat Do first, Ask foregiveness later, typisch iets van deze tijd van de Googles en Facebooks waren. Facebook werd er berucht om: data van klanten verkopen en later spijt betonen. Meestal is dan het geld al verdiend en de kritiek is altijd minder.

Maar ik hoorde iemand dit gezegde ook zeggen via een hoogleraar ... die in de jaren negentig al zei: je kan beter om vergeving vragen dan om toestemming. Dus deze practice bestond al langer of was dit een aardige  uitspraak om aan te haken op een actueel debat?

De impact op productiviteit is natuurlijk logisch. Je hoeft maar een enkele keer vergeving te vragen - eventueel met een rechtszaak - dan dat je het steeds toestemming moet vragen en daar energie in moet steken en zaken vertraagt. 

Volgens het internet is de bron:  Admiral Grace Hopper popularized the phrase in 1982. (https://en.wikiquote.org/wiki/Grace_Hopper)

...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?