Biografie: geautoriseerd of niet

Er zijn twee smaken als het gaat om een biografie: geautoriseerd of juist niet. Dit onderscheid is enkel zinvol of gangbaar bij levende personen, en dan is het de vraag wat beter is? 

Een voorbeeld (Van Agt): 

'Niet geautoriseerde' biografie over Van Agt ...  "Dit is geen geautoriseerde biografie. Niet geautoriseerd, dus betrouwbaar!" Met die uitspraak liet Dries van Agt zich bij de presentatie van de biografie over hem, weer eens zien als politiek woordkunstenaar. De lezer van de biografie moet weten dat het geschrevene allemaal waar is. Echter: mochten er onwelgevallige zaken uit voortkomen dan is er een uitweg voor Van Agt; de biografie is niet geautoriseerd.

De kans dat de biografie vervelende gevolgen hebben voor Van Agt is overigens erg klein. Het vuistdikke boek beschrijft een periode in de Nederlandse geschiedenis die wel recent is, maar niet snel meer emotionele reacties zal oproepen. Abortuskliniek Bloemenhove, de Drie van Breda, de zaak Menten en de Molukse gijzelingsacties, hoe gevoelig deze onderwerpen in de jaren 70 van de vorige eeuw ook lagen, ze zullen nu bij nadere beschouwing geen politiek brisante situaties meer opleveren.

Wat zegt de expert op dit gebied:
Autorisatie als keurmerk van rommel. Een biografie is geen selfie biografie 'Geautoriseerd' lijkt van een afknapper voor de lezer een keurmerk voor de biografie te zijn geworden. Pleidooi voor de ongeautoriseerde biografie... Neem de biografie van de componist .. uit 2004. Alleen al de ondertitel ontneemt je de lust tot lezen: Leven en werk van een veelzijdig kunstenaar. Zeker als je op de titelpagina ook nog een van de auteurs vermeld ziet:  ... (een achterneef), weet je al dat dit eerder een eerbetoon dan een biografie is. En inderdaad, het boek mist elke kritische distantie. (Bron)

...
Maar hoe doe je het dan wanneer je veldwerk doet over biografische details van een professional? Wanneer je enkel uitgaat op bronnen op het internet dan kom je er ook niet. Maar als je een gesprek aangaat met de persoon kom je ook niet alles / de waarheid te weten...

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?