De familie Keynes uit Cambridge (2)

 Van alle economen, was voor Keynes Malthus de favoriet. Dat is een passage die ik destijds niet heb gezien of waar ik nu pas het belang van inzie. In zijn essay over de (andere) econoom laat Keynes het ware gezicht zien (van Malthus), schrijf Skidelsky: De Malthus van de bevolking en de Malthus van de effectieve vraag. En deze twee kanten van de medaille lijken sprekend op die van Keynes zelf. Hij schreef weliswaar nooit over bevolking, maar impliciet lees je dat wel uit het werk van de econoom door zijn historische kijk op de economie. Malthus was daarnaast ook de eerste econoom van Cambridge, een element dat Keynes nog al eens aanhaalde (een impliciete verering). Daarnaast was de vader-zoon-verhouding identiek met die van Keynes en zijn vader.

Keynes zag Malthus steeds meer als de echte vader van de werkelijke Britse economische traditie, weggeleid van de abstracties van Ricardo. 

bron onbekend

Er is ook nog een grap in Cambridge waarmee Bergson geparafraseerd wordt (de tijd is een mechanisme om te vermijden at alles op het zelfde moment plaatsvindt) en zo is de parallel (grap) dat ruimte een instrument is om te vermijden dat alles tegelijktijdig in Cambridge gebeurt [Dharma Kumar]. 

[zie: Is There a Future for Heterodox Economics? Institutions, Ideology and a Scientific Community van Geoffrey M. Hodgson. Hoofdstuk 1: Space exists to stop everthing happening in Cambridge

Over the last 50 years, the community of heterodox economists has expanded, and its publications have proliferated. But its power in departments of economics has waned. Addressing this paradox, this book argues that heterodox economists are defined more by left ideology than by a shared understanding of the nature of orthodox economics and of what should replace it. Heterodox economists cannot agree on what heterodoxy means. This volume applies work on the social nature and institutions of science to help explain the failure of heterodox economics to gain ground. It assesses some strategic options for its future. - https://www.elgaronline.com/view/9781789901580/05_chapter1.xhtml ] 

... wordt vervolgd.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?