De Biografie van een Journalist / Presentator

De wereld draaide even door in Nederland en we werden zo getrakteerd op een confrontatie tussen twee professionals.

De biografie van de professional is een boek dat voor willekeurige professionals geschreven is met als doel om deze te helpen bij zijn vervolgkeuzes. Voor het tweetal in de confrontatie is een dergelijke hulp niet nodig, want die komen er zelf wel uit, maar soms wil de prof nadenken over een vervolg.

Het opbouwen en hebben van een imago is dan een eerste indicatie van toekomstige mogelijkheden. De imagos tussen beide heren verschillen sterk. De ene journalist (C.q. presentator, c.q. tafelheer) heeft het tij mee, dan ander moet tegen de stroom inroeien en dat is te merken.

Het grootste verschil tussen beide "journalisten" zit niet in hun productieve rol, maar in hun stijl. En dat punt is niet aan de orde gekomen. Het is niet het dure pak van drie duizend euro wat Jort heeft verzekerd, maar moet men eerder zoeken in zijn achtergrond. De ene professional heeft via het traditionele pad, rechten gestudeerd. De andere professional begon zijn journalistieke loopbaan na zijn middelbare school (op zijn 17e). Dit is een verschil wat later sterk het imago beïnvloedt.´

Dat verschil is terug te vinden in de bedrijven waar beiden profs voor gewerkt hebben: Quote (Kelder) en Nieuwe Revu (Storms); twee bedrijven met een groot imago verschil.

Dan zijn er diverse productieve verschillen, waar de precieze rol van beiden heren nu niet erg duidelijk (meer) is: journalist, onderzoeksjournalist, presentator, tafelheer, etc...) .

Interessant? En dan de vraag, wat moeten we hier mee?

Wel, had DWDD en Matthijs deze botsing niet aan kunnen zien komen, met deze biografie van beiden heren in het achterhoofd? Als dan ook nog blijkt dat Eric Smit (ook) bij Quote gewerkt heeft dan kan je op je vingers uittellen welke kant zo'n discussie uit gaat.

Nu zijn confrontaties leuk, maar geef dan toe - Matthijs van Nieuwkerk - dat je op voorhand partijdig bent. En dat gaat ten koste van de professionele uitstraling van "journalist" van Nieuwkerk. Maar die is al lang binnen als "presentator" en dan gelden nieuwe regels; zoals "populariteit." bij het publiek.

Het risico in de biografie van de presentator (ten opzichte van de journalist) is dat het met die populariteit opeens afgelopen kan zijn...

-- Sept 2023. Dit duurde in dit geval wel ca.13 jaar, dus "opeens..."?

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?