Einde Kip Caravans


'Faillissement Kip Caravans onafwendbaar' (Bron: Blik op Nieuws)

De doorstart van van Kip Caravans in Hoogeveen heeft volgens het CNV niet het gewenste resultaat opgeleverd... 
Na een eerder faillissement beleefde het bedrijf een doorstart met als doel het produceren van duizend caravans per jaar. Vanwege de economische crisis bleek dit aantal niet haalbaar. Daardoor zag de directie zich gedwongen vandaag het faillissement aan te kondigen.
Bestuurder Jacqueline van der Veen van CNV Vakmensen hierover: 'Ik vind het verschrikkelijk. Hiermee is bovendien de laatste Nederlandse producent van caravans van de markt verdwenen. Samen met de directie hebben we naar mogelijke oplossingen gezocht. Helaas zonder resultaat. Het is zeer treurig voor alle mensen die hier lange tijd met hart en ziel hebben gewerkt.'

Een opmerkelijk bericht in de krant... Wat zou hier het cultuur-element zijn?

Ik denk dan - al speculerend -  dat Nederlanders wel volop met hun Caravan rijden en vakantie-houden maar toch niet echt trots zijn op het mobiele huis.
Vergelijk dit met de Nederlandse fiets, dat is een authentiek cultuurgoed. Het bedrijf Accell-group staat op de Nederlandse beurs genoteerd en exporteert fietsen en technologie naar China. Daar zijn we als Nederlanders echt trots op. Maar de Caravan... "Laat iemand anders die maar bouwen." Vanaf heden is dat een feit. Opmerkelijk, dat is het wel.

3 november 2010:
Het failliete Kip Caravans is gered en gaat een doorstart maken. Het ANP meldt dat van de 23 gegadigden de in Hoofddorp gevestigde aanhangwagenverhuurder Boedelbak Kip onder zijn hoede gaat nemen. Daarover is overeenstemming bereikt met de curator van Kip.
Boedelbak is van plan te onderzoeken of de productie van Kip kan worden samengevoegd met de eigen productie. Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de 62 werknemers van Kip.
Kip Caravans, dat in 1934 in Hoogeveen werd opgericht, vroeg op 23 september faillissement aan. Het bedrijf gaf haar caravans passende namen als Kuiken of Krielkip. De meer moderne caravans voerden namen als Grey Line of Hy Line.

(Bron: Arne Petimezas, ABM Financial News)

... maar als een feniks maakt het bedrijf onder aanvoering van nieuwe investeerders een come-back. Op 28 januari 2013 schrijft het FD:
Het Nederlandse Kip Caravans begint op korte termijn met de export naar China. Nederlands enige caravanproducent tekent naar verwachting maandag een intentieverklaring voor de export van caravans naar China. De eerste exemplaren worden vervolgens in de komende weken van Rotterdam naar China verscheept, zei directeur Henk Gunnink ... Volgens Gunnink draait Kip momenteel nog verlies. In de komende jaren rekent hij echter op winst. (Bron: Rtlz)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?