Robeco nog te optimistisch

Paul van liempt (BNR) had vandaag Roderick Munsters, de CEO van Robeco te gast.

Toevallig las ik dezelfde ochtend over het vertrek van Rolf Stout bij BNP Paribas Fortis OBAM, een fonds dat eerder bij het prestigieuze Mees Pierson in handen was. Ik was onbekend met de precieze achtergrond van het fonds:
De Onderlinge Beleggings en Administratie Maat­schappij (obam) dateert uit 1936, toen enkele Franse nonnenkloosters in ons land vreesden dat hun vermo­gen zou worden geconfisqueerd door de Nederlandse overheid. Zij zochten een veilig onderkomen van hun kapitaal en vonden dit in de oprichting van obam.

Wie het over Robeco heeft mag niet voorbij gaan aan Fortis Obam, maar de interviewer liet de kans liggen om de heer Munsters commentaar te vragen over het vertrek van Stout; een grote concurrent.
De geruchten gaan dat Stout op moest stappen en op IEX kregen we een optimistische en verslagen Stout te zien: optimistisch vlak voor de crisis, verslag na het rendement van -65% in 2008 dat in 2009 met de helft goed werd gemaakt, maar in 2010 opnieuw niet positief te noemen is.

Het gezicht van Stout is alleszeggend, en is van belang om de cultuurverandering in de sector – en dus die van Robeco – te begrijpen.

Munsters is wat mij betreft veel te optimistisch over deze cultuurverandering...

(Het volledige verhaal is te vinden in het boek: Uw organisatie op koers, tweede editie. Meer informatie vind u op deze pagina)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?