Profiel van een CRO

 "Leeson kon zijn ongeoorloofde handelsactiviteiten verbergen omdat hij zowel de handels- als de backoffice-functies beheerde", schrijft James Lam op erisk.com. Mijn vraag is: helpt alleen de introductie van een CRO tegen deze praktijken?

De Chief Risk Officer (CRO) maakt deel uit van het managementteam van de CEO. Aan het eind van het jaar kijkt de CEO hoe hij het heeft gedaan. Hoe doet hij dat? Wat zijn de prestatiestatistieken van de CRO? En welke rol speelt de CRO in het team?

Laten we de film Wall Street opnieuw doen en een Chief Risk Officer laten oppositie voeren tegen de CEO Michael Douglas. Wie zou volgens jou passen: - Tom Cruise, Leonardo di Caprio, Jack Nicholson, …?

Er zijn veel voorbeelden in de markt van risicomanagers en het aantal CRO's neemt in de loop van de tijd toe. 

De heer Brian Leach is Chief Risk Officer bij Citigroup en was eerder werkzaam bij Morgan Stanley als Risk Manager. De term CRO benadrukt dat de positie van risicomanagement belangrijker wordt gevonden dan alleen het managen van risico's. In het nieuws lezen we dat hij leiding zal geven aan de inspanningen van Citi om alle risico's van het bedrijf te beheren en te volgen... (1) om ervoor te zorgen dat groeimogelijkheden voldoen aan de juiste risico-rendementsnormen. In wezen houdt dit in dat een bedrijf alleen betrokken is bij activiteiten die voldoen aan een bepaald profiel (herrekend naar risico-rendementsparameters). Is dit nieuw? Nee, maar dat was nog niet eerder gedaan. Een van de grootste uitdagingen – het risico van de individuele risicomanager – is dat risico moeilijk te bevatten is. Individuele activiteiten kunnen geen kwaad doen, maar bij elkaar opgeteld en gecombineerd vormen ze een serieuze bedreiging. In deze configuratie is de CRO verantwoordelijk voor de uiteindelijke architectuur van het bedrijf; elk onderdeel moet optellen volgens het risico-rendementsprofiel. Maar is dit iets waar een risicomanager verantwoordelijk voor kan zijn?

Interessant om te weten is wanneer iemand risicomanager wordt? Wat is de weg om verantwoordelijkheid te nemen voor het algehele risicoprofiel van een bedrijf en ervoor te zorgen dat de mensen zich aan de richtlijnen houden? De heer Leach studeerde af aan de Brown University en behaalde een M.B.A. diploma van Harvard University. Als medewerker van Morgan Stanley weet hij alles van financiën, maar dan begint zijn carrière in het managen van risico's.

Een van de grootste risico's in dit plaatje is het feit dat de CRO en de CEO elkaar al lang kennen. "Dhr. Leach werkte in de jaren tachtig en negentig samen met Pandit bij Morgan Stanley voordat beide mannen stopten. (Leach maakte deel uit van een team van Wall Street-executives die waren aangesteld om toezicht te houden op het hedgefonds Long-Term Capital Management LP toen het de transacties afwikkelde na de ineenstorting in 1998)” (2)

Voor het beheersen van risico's zou men zich kunnen afvragen of het niet beter is om vijanden te zijn dan vrienden, vriendelijk genoeg om anderen te overtuigen: DAT RISICO NIET TE NEMEN. Dan is er de interactie met de CFO, die voorheen verantwoordelijk was voor het risico van investeringen.

Een hele klus. Denk ik.

--

(1) - http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS237960+27-Feb-2008+BW20080227 

(2) - http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=aCbgVeZnsm8A&refer=us



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?