Kwaliteit van immigratie

"Bij mij doet hij dat anders nooit!" Dat beeld kennen we allemaal van dat kind dat zich bij andere opeens heel anders gedraagt. Zou dat ook breder in de cultuur zo werken? In Zuid-Spanje doet zich dit fenomeen ook voor. Daar trekt de cultuur een bepaalde groep immigranten aan uit zeer nette samenlevingen, zoals uit mijn eigen land, maar waar de mensen zich toch anders gedragen dan "thuis."

 De video hiernaast vond ik op twitter, al langere tijd geleden en wilde daar toch nog eens over nadenken. De Imam zegt - kort samengevat - dat wij in het westen de slechtste immigranten, moslims, want daar gaat het om, hebben ontvangen. Het zijn de mensen die in de Islamitische landen in de gevangenis wilden stoppen. 

Dat is natuurlijk een aardig argument, maar onjuist*. Op twitter zijn ook de vele brandhaarden te zien, ook in het westen (Parijs, Brussel, Spanje, ... Italië) terwijl deze opstand en demonstraties in Moslimlanden ontbreken. 

Dus hebben wij de minste kwaliteit aan immigranten gekregen en de beste bleven achter in het land van herkomst. Maar is dat wel zo? Of is dit knappe retoriek?

Waar de Imam waarschijnlijk bewust geen rekening mee houdt in zijn betoog is het feit hoe cultuur en immigratie werkt. Waarom zijn er zoveel verkrachtingen in b.v. Zweden door die immigranten terwijl die er niet zijn in Iran en Marokko, of Saudi-Arabie? Heeft dat niet met de rechtspraak te maken daar. 
Het westen en vooral Noord Europa heeft een feminiene cultuur, en die wijkt sterk af van de masculiene-cultuur in de moslimlanden. Voordat de immigranten hebben geleerd hoe de nieuwe cultuur werkt ben je een generatie of twee verder.

In feite is er wat we zien in Europa met deze immigratie een grote cultuuromwenteling aan het ontstaan. De feminiene waarden van het Noorden worden opnieuw tegen het licht gehouden, en je merkt dat in het hardere politieoptreden van de laatste tijd. Maar de immigratie, hoe groot de stroom ook is, zal echt de cultuur niet breken in Europa, maar eerder leiden tot meer opstand tegen een cultuur die duidelijk - over kwaliteit gesproken - inferieur is. Gezien vanuit het westen natuurlijk en vanuit de westerse waarden. In het westen hebben vrouwen rechten en is er in de decennia een emancipatie op gang gekomen. Dat die in het Midden-Oosten er niet is, betekent niet dat die er niet kan komen.

De moderniteit heeft laten zien dat religie geen ethiek brengt**. Die wordt gebracht door de samenleving in ontwikkeling in relatie met de cultuur. Religie speelt daar geen rol.  

* - Het argument is pure retoriek, om te laten zien dat de culturen van die landen perfect is, maar dat net de slechte burgers voor emigratie hebben gekozen. Net als die moeder die over haar eigen kind zegt, "bij mij doet hij dat anders nooit." 

** - Precies dat argument is actueel op twitter, zie tweet van Wim Berkelaar: "een klassieke val dat atheïsten in niets en dus in alles kunnen geloven en geen wezenlijke moraal hebben."











Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?