Intellectuelen geloven ook (2)

Nog even in de twittersfeer...

Acht biografische schetsen. Ik kwam het enigzins ludieke prikbord zie foto, tegen op twitter (nu X), en besloot mijn passie van biografische keerpunten en details - die wat vermindert overigens de laatste tijd - weer wat te voeden.

Diversiteit is nodig, en we kunnen niet allemaal pro VS of Oekraïne zijn. Sommige mensen zijn neutraal, de meeste misschien, Een aantal is meer betrokken en meer emotioneel voor of tegen het ene of het andere kamp (voor of tegen vaccinatie), maar bij een oorlog in Europa mag je toch wel een algemeen standpunt verwachten. En wat de meeste de vijand noemt, vindt een enkeling toch hun vriend of alliantie.

Eerst dacht ik dat dit om complottheorieen ging, maar niet alle acht zijn complotdenkers, hoewel de meeste wel. Misschien gaat het om geloven. Niet in een religie, maar in de duivel, of de waarheid, die toch anders is dan "iedereen denkt." En misschien zijn het gewoon losse portretten van tegenstanders die het Oekraïne-Rusland-conflict op hun eigen manier uitleggen.

Maar wat het ook is, er is een achterliggend motief dat deze acht bindt. Ik denk niet dat het motief steeds hetzelfde is, maar er is wel degelijk een zwaarwegend (emotioneel) motief.

De politicoloog (1) is een academicus die een eigen visie heeft ontwikkeld. Dat is niet zo vreemd. Als Hoogleraar kom je in een netwerk van experts, en je doet door je vak en ontwikkeling zo veel kennis op, dat je daar ook iets mee wilt doen. Wat iedere prof / professional wil, is zich bewijzen, erkenning en zich onderscheiden.

EEN. Kees (1947) is een Nederlands politicoloog, gespecialiseerd in internationale betrekkingen, politieke economie en complottheorieën. Hij was tot 2019 als emeritus hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Sussex, waarna hij vertrok omdat hem gevraagd werd controversiële opmerkingen over de aanslagen op 11 september 2001 terug te nemen. 

... Controverse: ... is verscheidene malen in het nieuws gekomen vanwege zijn controversiële visie over onder andere MH17, de coronapandemie en 9/11. Over de aanslagen op 11 september 2001 claimde hij in 2019 dat deze tot stand waren gekomen dankzij de hulp van "zionisten in de Amerikaanse regering". De Universiteit ... eiste een openbaar excuus ... , hetgeen hij weigerde. Hij trad vervolgens zelf af als emeritus hoogleraar.(bron: Wikipedia) (Nagenoeg) Geen linkedinprofiel enkel Emeritus HL.

TWEE. Met zijn Complotcatalogus biedt een van Nederlands bekendste complotdenkers, Patrick, daar nu zelfs een handleiding voor.
... is een IT-specialist die zich al zeker twee decennia luidruchtig roert in het complotwereldje. Zijn website Zaplog.pro, waarop complottheorieën over de aanslag op de Twin Towers en aidsontkenning breed worden uitgemeten, sleepte in 2008 zelfs een Dutch Bloggie binnen, nota bene als beste politieke blog.
Tijdens de coronapandemie werd [hij] ook weer zeer actief op sociale media en je treft hem veelvuldig aan in alternatieve kringen met allerlei complottheorieën rond corona. Op dit gebied profileert hij zich als hardcore virusontkenner. (skepsis.nl)
Geen linkedinprofiel

DRIE. Roelf T., twitter
58,2 mil posts @RoelfT - Anarcho-communist. Pragmatic altruïst, great admirer of common sense. I don't care for opinions formed by media, I care for truth & facts. You should as well. [:]
@R..T..· 16 ago. 2022
Russia is on the right side of history, we are not.

VIER. INTERVIEW: NEDERLANDER TUSSEN DE SEPARATISTEN. door Redactie | 25 november 2017, Stefan ... bracht een bezoek aan Loegansk, waar hij sprak met Ronald... [hij] woont als Nederlander al sinds 2012 in het oosten van Oekraïne en meer precies in het gebied dat zich afscheidde en zich de Volksrepubliek Loegansk noemt. [hij] heeft zodoende de burgeroorlog in dat gebied en de ontwikkelingen in de aanloop daar naartoe zelf meegemaakt.
Stefan interviewde hem voor Novini over de situatie in Loegansk en de gevolgen van de burgeroorlog. Zijn de Volksrepublieken in het oosten van Oekraïne een opzetje van de Russen of willen de mensen daar het zelf?  (https://deblauwetijger.com/interview-nederlander-separatisten/)
... "Uitgeverij de blauwe tijger richt zich op het Goede, het Ware en het Schone, de klassieke transcendentalen van het goddelijke. Wie zonder of voorbij de uitersten van onze Europese cultuur wil, zal blind of gek worden." (bron: idem, refereert aan de Blauwe Tijger van Borges)
 
VIJF. Joost N. ... studeerde in 1981 af als nederlandicus aan de Universiteit van Amsterdam.
Hij startte daarna als journalist bij verschillende mediabedrijven, waaronder De Pers, de Groene Amsterdammer, Nieuwe Revu, De Dagelijkse Standaard en HP/De Tijd.
In 1984 debuteerde hij met de verhalenbundel De dood, de stad, de rug tegen de muur. Er zouden daarna nog een vijftal romans volgen.
Eigen publicaties
In 2010 begon [hij] met een eigen weblog, ... Vanaf dat moment zou [hij] langzaamaan meer uitgesproken opinies en complotten delen. In 2014 schreef hij een boek over de ramp met de MH17 waarin hij - tegen de algemene consensus in - de verantwoordelijkheid bij Oekraïne legt. Ook tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022 blijft Niemöller trouw aan de Russische visie van de speciale operatie. Zijn medewerking aan het NCRV-programma Lunch! werd in 2013 beëindigd na een omstreden publicatie op zijn weblog.
In februari 2016 kwam Joost verder in opspraak toen hij het opnam voor het spreekrecht van de veroordeelde Holocaustrevisionist en antisemiet David Irving... (nl.Wikipedia.org)

ZES. Max (afkorting van Maximilian Bernardus Willem) werd in 1963 in Nederland geboren uit een Indonesische vader en een Nederlandse moeder. Zijn grootvader, zegt hij op zijn blog, bracht 41 maanden door als krijgsgevangene in Japanse gevangenschap terwijl hij diende in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger – allemaal zonder ooit een cent te ontvangen (onbetaald loon dat in de Nederlandse politiek bekend staat als betalen probleem").
Het onrecht dat het voormalige Nederlandse rijk zijn voormalige koloniën aandeed, maakte als kind een blijvende indruk op Van der Werff. Zo heeft hij geschreven over de diepe emoties die hij ervoer in 1977 toen negen gewapende Molukkers twintig dagen lang een Nederlandse trein kaapten en een vrije Zuid-Molukse Republiek eisten.
[hij] heeft zijn volwassen leven gewijd aan amateuronderzoeken naar oorlogsmisdaden gepleegd door het Nederlandse leger in Oost-Indië. De treinkaping opende zijn ogen. "Voor het eerst in mijn leven besefte ik dat regeringen ook liegen", schreef hij op zijn website. Later drong het tot hem door dat de Nederlandse samenleving een enorme blinde vlek heeft als het gaat om alles wat met haar koloniale erfenis te maken heeft. (https://meduza.io/en/feature/2021/07/29/the-flying-dutchman)
... Bellingcat: Nederlandse MH17-blogger in verband gebracht met Russische inlichtingendienst
Het internationale onderzoekscollectief Bellingcat zegt dat het bewijzen in handen heeft dat het Engelstalige mediaplatform Bonanza Media wordt aangestuurd vanuit Rusland.
(https://nos.nl/artikel/2356280-bellingcat-nederlandse-mh17-blogger-in-verband-gebracht-met-russische-inlichtingendienst)

ZEVEN. Eric ..." Behalve belletjes, gemiddeld twee per dag, wordt ook veel ge-smst en soms gemaild. Verhalen die zullen verschijnen op Bonanza Media of aankondigingen van nieuwe evenementen, worden eerst aan de kolonel voorgelegd. Door dit lijntje krijgen de Russen toegang tot de kleine maar luide groep van Nederlandse complotdenkers rondom MH17. Zo blijkt dat de in Nederland woonachtige pro-Kremlin activist Elena ... via Bonanza Media een tekst liet nakijken door Chebanov. Van de ex-Elsevier-journalist Eric, inmiddels schrijver bij Bonanza en complotblad De Andere Krant, zijn via deze route verschillende stukken voorgelegd in Moskou. In een aantal gevallen lijkt het erop dat er hele zinnen zijn toegevoegd. Dat Russische spionnen zo vergaand invloed hebben op wat activisten en burgerjournalisten schrijven is een uniek voorbeeld van inmenging in Nederland."
(https://www.groene.nl/artikel/nederlandse-mh17-activist-blijkt-schaakstuk-voor-russische-inlichtingendienst)

Eric retweette:
Joost @JoostN.· 7 ago. Wat Farage hier zegt is heel ernstig. We gaan naar een cashloze maatschappij en de banken kunnen zonder enige reden uw account opzeggen, ook als daar geen financiële reden voor is. Maar bijvoorbeeld een politieke.
Nigel Farage @Nigel_Farage·6 ago. From September 11th @NatWestGroup will be limiting the amount of cash that you can deposit and withdraw. 
They also have the right to refuse cash and even cheques on any basis in their new terms & conditions policy.
The banks are trying to force a cashless society upon us!

ACHT. Elena ... Behalve belletjes, gemiddeld twee per dag, wordt ook veel ge-smst en soms gemaild. Verhalen die zullen verschijnen op Bonanza Media of aankondigingen van nieuwe evenementen, worden eerst aan de kolonel voorgelegd. Door dit lijntje krijgen de Russen toegang tot de kleine maar luide groep van Nederlandse complotdenkers rondom MH17. Zo blijkt dat de in Nederland woonachtige pro-Kremlin activist Elena via Bonanza Media een tekst liet nakijken door Chebanov.
... Heeft wel Linkedinprofiel: "Een duizendpoot met creatieve geest en sterk analytisch vermogen, toegewijd aan het bijstaan van anderen, gericht op kennis delen, open voor ideeën en feedback op zoek naar een baan waar expertise in taal, cultuur, intermenselijke relaties, onderzoek en informatie analyse effectief toegepast kan worden."
...
Heleen over de Linden
6 mnd Wat bijzonder. Veel succes met alle verdere inspanningen en activiteiten. Heel goed bezig. Slava Ukraine!
1 reactie op het commentaar van Heleen over de Linden
Elena 5 mnd Weet u dat dat laatste zinnetje een WWII nazi collaborateurs slogan is? Gewoon een vraagje.
(https://www.linkedin.com/in/eastwestsupport/recent-activity/comments/)

NEGEN.
... komt misschien nog

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?