Familie als schakel...

 Wat doet jullie familie?

Onlangs las ik dat de familie Nolet uit Schiedam LucasBols over had genomen (of daarmee bezig was). Dat is duidelijk een ondernemersfamilie ook nog in een bepaalde tak. De Rothschilds is duidelijk een fenomeen van een familie die in de bankwereld werkzaam is. Zo zijn er meer voorbeelden. Waarom zijn sommige families meer ondernemend dan andere die meer als professionals (arts, architect, econoom, of  manager, ...) werkzaam zijn of gewoon een goede baan hebben, of zelfstandig zijn, maar geen ondernemers voort hebben gebracht?

In onze familie zaten geen echte ondernemers. Bij een aangetrouwde tak wel... Zo maar een gedachte, of is er meer?

... Niet eerder had ik gehoord van het gezegde: 

  • familie is de link naar het verleden en de brug naar de toekomst. Deze uitspraak blijkt van Alex Haley ... te zijn.

Dan is er het / een boek: "The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are. Dat is een non-fictieboek uit 1982 van christelijke psycholoog Kevin Leman over de geboortevolgorde en de potentiële invloed ervan op persoonlijkheid en ontwikkeling. Een bijgewerkte en herziene versie van het boek werd in 1998 gepubliceerd. Leman hoorde voor het eerst over de geboortevolgorde toen hij studeerde aan de Universiteit van Arizona. Verschillende opmerkelijke psychologen, waaronder de grondlegger van de geboortevolgorde-theorie, Alfred Adler, en Jules Angst, hebben de effecten van de geboortevolgorde op de persoonlijkheid en andere uitkomsten betwist.
In het boek beschrijft Leman vier soorten persoonlijkheid, gebaseerd op de geboortevolgorde van een individu: eerstgeborene, enig kind, middelste kind en laatstgeborene. Alleen kind-types worden beschouwd als een vorm van het First Born-persoonlijkheidstype, maar "in drievoud".
Eerstgeborenen: Eerstgeboren kinderen worden beschreven als leiders die vaak perfectionistisch zijn en goedkeuring verlangen van degenen die de leiding hebben. Leman stelt ook dat eerstgeborenen "doorgaans agressief" zijn, maar ook vaak mensenliefhebbers.
Middelste kind: Middelste kinderen zijn soms divers in die zin dat ze "gegarandeerd het tegenovergestelde zijn van hun oudere broer of zus" en vaak het gevoel hebben dat ze genegeerd worden ten gunste van hun oudere en jongere broers en zussen. Er wordt ook beschreven dat ze persoonlijkheden hebben die neigen naar geheimzinnigheid en vaak kunnen dienen als vredestichters tussen hun oudere en jongere broers en zussen.
Last Born: Leman beschrijft laatstgeborenen als "sociaal en extravert", maar ook als de "financieel meest onverantwoordelijke van alle geboortevolgordes". Hij merkt ook op dat ze zowel manipulatief als charmant kunnen zijn." (bron: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Birth_Order_Book). Meer algemeen is er het thema: Birth order research.

Zoiets zoek ik ook. Maar ook de rivaliteit tussen kinderen onderling, waar het hierboven natuurlijk ook over gaat. Zijn broers en zussen rivalen van elkaar?

"Wat achter deze broers en zussen-dynamiek schuilgaat, is niet alleen de concurrentie om de concrete objecten die ze willen hebben (speelgoed, kleding, videogames, de afstandsbediening van de tv), maar ook de aandacht van hun ouders. Alfred Adler, de eerste psycholoog die zich bezighield met de geboortevolgorde en de relatie ervan met de persoonlijkheid, beschreef de ‘onttronende’ ervaring van het oudste kind. Gedurende minimaal 9 maanden, zo niet langer, heeft de eerstgeborene de exclusieve aandacht van de ouders. Maar zodra dat eerste jongere broertje of zusje langskomt, wordt het oudste kind van zijn of haar ‘troon’ geslagen. Oudere kinderen moeten niet alleen hun speelgoed delen, maar ze moeten ook extra hard werken om de genegenheid en aandacht van hun ouders te blijven krijgen."
(https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201501/why-you-and-your-siblings-may-still-be-rivals)

Rivaliteit is dus ook wel een belangrijk thema, maar hoe zit het met de doelgerichtheid in de familie. Treedt de jongere generatie meer in het voetspoor van de ouders of juist niet? Zo lees ik de ... schakel met het verleden en brug naar de toekomst. Welke brug is dat? 

Erfenis lijkt hier een belangrijk begrip. Erven op cultuurgebied, dus een erfenis is materie, maar ook een natuurlijke erfenis. De Rothschilds wederom erven een bepaalde culturele en natuurlijke eigenschap die de familie sterk heeft gemaakt.

Dit is een thema dat nieuw voor me is, maar belangrijk voor het project De Toekomst. Ook het Engelse woord familiarize - eigen maken, mee bekend maken - is interessant. Kennis begint bij je eigen familie, oid?
Er zit ook een economische factor in familieverbanden. Wanneer je broer of zus een bepaalde professie heeft gekozen dan kan je daar ook voor kiezen, als jongere, maar lettend op waar jij juist goed in bent. Een concurrentievoordeel, gegeven de gezamenlijke familieachtergrond. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?