Poetin dood (dag#618)

 Vanochtend, vlak nadat ik wakker werd zag ik een whatsapp (zie onder) met een uitzonderlijk bericht. Het eerste wat ik deed was twitter openen. Als er ergens nieuws is dan moet het daar toch wel rondzingen, dacht ik.

Maar niks. Al vrij snel liet ik het rusten. Aan het ontbijt reageerde ik op de boodschap met de tekst, "dat houden ze dan goed geheim." Als je toch niet weet of iets waar is of niet, dan maar de eerste indruk opschrijven.

Is zoiets als Poetin's dood geheim te houden? En dan al helemaal zoals de afzender denkt, dat alle staatshoofden op de hoogte zouden zijn. Vooral dat laatste lijkt me onmogelijk. Maar toch kan het, want of juist misschien wel juist in deze tijd van fake news, wie vertrouwt er nog een bericht? Of hoe weet je of iets waar is?

Zelf houd ik me er nauwelijks (met Rusland) bezig en ik kan niet inschatten of de president al dan niet vaak op het nieuws is of dat hij al enige tijd niet meer optreedt. Verhalen over de Double of Putin vanuit een Japanse nieuwsbron had ik wel al gehoord. Maar dat is nauwelijks nieuws.


Wat als het waar is? Waarom zou men zoiets geheim houden en is zoiets geheim te houden? Het motief van het Kremlin zou wel te begrijpen zijn. Het zorgt natuurlijk voor onrust. En als de motivatie aan het front toch al laag is, dan zou zo'n bericht grote impact kunnen hebben. Het Kremlin wil een transitie van de ene leider naar de opvolger beheersen. Kan.


Toch ben ik er niet van overtuigd, maar het is wel een case voor onze tijd. Wat is waar? Of beter gezegd, welk nieuws klopt? Voorlopig houd ik het erop dat het fake news is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?