#ROHTraviata (dag 50 van de inval Rusland in Oekraine)

 voor de tweede keer in mijn leven heb ik een opera gezien in de bioscoop. De eerste was een opera (Carmen) in La Scala, in Italië, dit keer was de performance in The EIIR Royal Opera House in London.

Daar en op de meeste populaire plaatsen laten ze meestal de meest traditionele operas zien, en la Traviata van Verdi kan je daar wel onder scharen. Toch was het een mooie voorstelling.

Wat me dit keer tegenviel was het grote aantal pauzes EN de documentaire stijl van de entourage. In de pause die in de bioscoop korter was, werden interviews getoond van de operazangers en andere professionele artiesten die met het stuk verbonden waren.

Het interview van de Sopraan, de Zuid Afrikaanse Pretty Yende was wel charmant, de bijdrage van de dirigent () ook, en het meest emotionele was wel de assisent van de dirigent die een betoog hield over de in haar ogen metafoor van de schilder in dit stuk: "de dirigent moest verschillende kwasten gebruiken voor elke scene in de opera."

Op zich prima, want vaak krijgen de mensen achter het doek weinig aandacht. De presentatrice van het ROH was ook al bijzonder en haar Engels golfde door de zalen heen. Het Engels is dan niet alleen een commerciele taal, merk je dan maar meer dan dat. Het Britse Engels.

La Traviata is de enige opera die ik in het echt heb gezien (meen ik) en dat was toevallig in Zuid Afrika, waar de ster vandaan komt. In mijn geval ging het om een voorstelling van ca. 37 jaar geleden, in Kaapstad.

Dat was in april 1985 en Pretty was toen nog geen twee maanden oud (geboren op 6 maart 1985). Toen nog onder het apartheidregime.

Born in Piet Retief, Mpumalanga, Yende was inspired to learn opera at age 16 after seeing a British Airways TV advertisement that featured the Flower Duet from Lakmé. She subsequently enrolled at the South African College of Music, where her teachers included Virginia Davids, and from which she graduated cum laude. She also graduated from the Accademia Teatro alla Scala in Milan, Italy. Her younger sister, Nombulelo Yende, is also an opera singer (bron: wikipedia)

Toch heb ik er - even terug naar deze opera - geen spijt van, ondanks de eerder genoemde pauzes en documentaire opvullingen...

--

2022/03/talent-pavarotti


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?