De Spaanse economie sinds de middeleeuwen (1)

 Europa beleefde zijn eerste grote depressie aan het einde van de middeleeuwen. De demografische en economische groei die het sinds de 11e eeuw gestaag doormaakte, kwam abrupt tot stilstand in de tweede helft van de veertiende eeuw toen een reeks rampen het continent trof, waardoor de bevolking instortte en de economie uit elkaar viel. Het ernstigste was ongetwijfeld het uitbreken van de Zwarte Dood, de grootste biologische ramp in de geschiedenis van de mensheid, waarvan de eerste uitbraak in 1348 tussen een en twee derde van de totale bevolking trof, hoewel op het Iberisch schiereiland het gemiddelde zeker niet boven de 20% uit kwam. Hoe dan ook, het ergste was dat het geen geïsoleerde epidemie was, en de eerste golf werd gevolgd door vele anderen in de volgende decennia en eeuwen die, hoewel ze niet langer de ernst van de eerste bereikten, bijdroegen tot een toename van het totale aantal doden en bovenal maakten ze het herstel moeilijk.

(c) El Pais, CHRISTOPHEL FINE ART
(UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY)
De pest werd vergezeld door hongersnood en oorlogen en zorgde voor een catastrofaal beeld. Hongersnoden waren een terugkerend fenomeen in Europese samenlevingen, voorafgaand aan de komst van de epidemie en gekoppeld aan slechte oogsten en landbouwcrises. Maar met de voortschrijdende commercialisering en integratie van de economie was de voedselvoorziening, vooral die van de grote steden, niet meer zozeer afhankelijk van de landbouwproductie van de regio zelf, maar van import uit steeds verder afgelegen gebieden. En hongersnoden waren meer afhankelijk van de markt - van de onderbreking van de voorraden, van hamsteren, van speculatie - dan van het weer.

De eerste grote Europese depressie... Wat betreft de oorlog, die gedurende deze tijd bijna permanent was geworden, veel belangrijker dan de gevechtsslachtoffers waren de doden veroorzaakt door de verwoesting die volgde op het passeren van legers, met de vernietiging van gewassen en infrastructuur, en vooral de exorbitante fiscale inspanning die vereist was van de bevolking om militaire campagnes te betalen. De nieuwe staatsbelasting die in de loop van de veertiende eeuw werd ontwikkeld, werd fundamenteel ontwikkeld om de oorlog te financieren, om de subsidies en belastingen aan te pakken die in rechtbanken werden gestemd, of met de belastingen die rechtstreeks door de koninklijke steden en gemeenten werden geïnd, voor de groeiende en toch al buitensporige oorlogsuitgaven. Die spoedig zou leiden tot de schuldenlast van de plaatselijke landgoederen en zelfs tot het faillissement van sommigen van hen en de ondergang van vele familie-economieën, met name de boeren, die zagen hoe de leenhuren en belastingen en de kerkelijke tienden nu werden samengevoegd met reële en gemeentelijke belastingen.

Sommige auteurs suggereren dat de problemen van veel eerder kwamen. De groei zou zijn hoogtepunt hebben bereikt aan het einde van de 13e eeuw, toen de Europese bevolking een maximum zou hebben bereikt dat onmogelijk te handhaven was. Deze neo-Malthusiaanse interpretatie lijkt niet van toepassing op het Iberisch schiereiland, want als het Europa van 1300 "een volledige wereld" zou kunnen zijn, gebeurde hetzelfde niet ten zuiden van de Pyreneeën, waar de territoriale expansie van de christelijke koninkrijken ten koste van Al Andalus, en de noodzaak om de verovering te consolideren met de kolonisatie, maakten het mogelijk om het demografische overschot van het noorden naar het zuiden te verplaatsen. In ieder geval vertaalde de aaneenschakeling van rampen die zich sinds het midden van de veertiende eeuw ontketenden zich onmiddellijk in een demografische en economische ineenstorting, met gevolgen ook op middellange en lange termijn, waarvan Europa als geheel en het Iberisch schiereiland in het bijzonder lang zou vergen tijd, meer dan een eeuw, om te herstellen.

Van meet af aan zijn maatregelen genomen om de meest directe gevolgen van de crisis in te dammen. Het bevolkingsverlies had de beschikbare arbeidskrachten duurder gemaakt en zowel in Castilië, de Kroon van Aragon en Portugal als in Engeland, Frankrijk en andere landen werden onmiddellijk na de eerste uitbraak van de pest in 1348 verordeningen uitgevaardigd, waarmee de lonen van dagloners boeren en ambachtslieden, waaronder die van vrouwen, steeds meer aanwezig op de arbeidsmarkt — als gevolg van de schaarste aan mannelijke werknemers — en wier beloning niet altijd de helft was van die van mannelijke werknemers — hoewel dit de meest voorkomende was —, maar het hing ervan af op het soort taak.

Deze loonbeperkende maatregelen waren niet effectief, zoals blijkt uit hun herhaling in de arbeidswetgeving, en arbeiders, met name dagloners, leefden in een echte "gouden eeuw", aangezien de lonen meer stegen dan de prijzen en daarom hun koopkracht hoger waren. Om de stijging van de lonen tegen te gaan, namen de eigenaren ook hun toevlucht tot meer perverse formules, zoals de invoer van slaven. Aan het begin van de 15e eeuw bijvoorbeeld, stelden enkele burgers van Barcelona, ​​​​die ontevreden waren over de door de boeren en arbeiders geëiste salaris, aan de raadsleden van de stad voor om slaven te kopen zodat ze zouden terugkeren naar het verplichte en gebruikelijk salaris.

De demografische ramp had ook gevolgen voor de toename van het aantal onbewoonden -waartoe ook de uittocht van het platteland naar de steden bijdroeg-, de stopzetting van veel landbouwexploitaties en, in het algemeen, de vermindering van het landbouwareaal. Absoluut minder cultuurgrond, maar naar verhouding meer voor de overlevende boeren en een stijging van de gemiddelde productiviteit, aangezien de landbouwproductie redelijk stabiel bleef en soms zelfs toenam. Beide factoren, de afname van het bebouwde land en de afname van het aantal arbeiders om het te bewerken, zouden op hun beurt de daling van het heerlijk inkomen, dat al beïnvloed wordt door de afkoop in contanten en door de inflatie, versnellen in een percentage dat tussen een derde en half. Bovendien had de crisis het evenwicht tussen de productiefactoren veranderd, waardoor arbeid duurder werd, terwijl land en kapitaal overvloediger en betaalbaarder waren. Als gevolg hiervan veranderden veel heren, vooral in Castilië, hun landbouwgrond in weiland, minder arbeidsintensief, ook gebruikmakend van de grote lege ruimtes die de christelijke verovering en kolonisatie in het midden en zuiden van het schiereiland hadden gecreëerd en die toenam met de demografische regressie van de Driehonderd.

In werkelijkheid, en ondanks de onmiddellijke verwoestende gevolgen, leidde de crisis tot een ingrijpende transformatie en heraanpassing van de productiestructuren, waarop het daaropvolgende herstel was gebaseerd. In algemene termen kan worden gesteld dat dit gepaard ging met — of tot uiting kwam in — een intensivering van de landbouw- en veeteeltproductie, de toenemende aanpassing aan de markt, een grotere specialisatie van gewassen en een herverdeling en concentratie van grondbezit. Dit laatste proces kwam vooral de meer welvarende boeren ten goede, die ook de belangrijkste promotors waren van technische innovaties (zoals de uitbreiding van irrigatie) en productie (de verspreiding van nieuwe gewassen zoals rijst, suiker, moerbei, vlas, hennep, saffraan, veel lucratiever). Van deze landelijke elites, die ook, samen met de bovenste laag van de boeren, ambachtslieden, kooplieden en hidalgos, zou voor een deel de reactivering van de vraag komen, die niet langer, zoals tot dan toe, fundamenteel aristocratisch en stedelijk was.

De verregaande agrarische omschakeling zou zich ook vertalen in een grotere afzet van landbouw- en veeteeltproducten, wat op zijn beurt de specialisatie zou stimuleren. De toename van de veestapel — die de belangrijkste economische activiteit en bron van rijkdom zou worden in een groot deel van Castilië, maar ook in Aragon, het noorden van Valencia en Mallorca —, evenals de teelt van vlas, hennep en moerbei, waren nauw verbonden met de ontwikkeling van de wol- en zijdetextielindustrie, zowel op het schiereiland als in andere landen waarnaar ruwe wol werd geëxporteerd. De opmars van wijngaarden en tuinbouwgewassen in de buurt van steden reageerde grotendeels op de toename van de stedelijke vraag. Een andere sleutel tot het herstel was de toename van de verstedelijkingsgraad, dankzij een groeiende en aanhoudende emigratie van het platteland naar de steden, aangetrokken door de grotere mogelijkheden die de arbeidsmarkt bood.

Overal gingen herstel en groei van de landbouw echter hand in hand met de uitbreiding van tarwe, dat de meest commerciële van alle gewassen bleef en waarvan een groot deel van de productie bestemd was voor de markt en zelfs voor de export. Alleen al in het aartsbisdom Sevilla ging de graanproductie van zo'n 30.000 ton in de eerste helft van de vijftiende eeuw tot een verdubbeling in de middelste decennia (1451-1467), tot 77.000 ton in 1484 en 92.000 in 1503. Zoals blijkt uit de bijgevoegde grafiek In dit artikel, opgesteld op basis van gegevens over tienden, kende de landbouwproductie een sterke groei, die de auteurs van het onderzoek zowel toeschrijven aan de uitbreiding van het areaal als aan de toename van de vraag. Natuurlijk kunnen de gegevens van Sevilla niet worden geëxtrapoleerd naar het hele schiereiland, maar ze zijn indicatief voor de gebieden met de grootste groei, van de meest recente kolonisatie, en tonen in ieder geval aan dat de landbouwproductie boven de bevolking groeide, van de net zo de daling was minder geweest tijdens de periode van demografische regressie.

Al met al verliep het herstel traag, met ups en downs en asymmetrisch, met heel verschillende regionale ritmes in de verschillende Iberische koninkrijken, net zoals de impact van de crisis heel verschillend was geweest. Castilië, waar de pestepidemie lager was geweest, vertoonde vanaf de eerste decennia van de vijftiende eeuw al tekenen van reactivering - demografisch en economisch, hoewel de groei tussen 1460 en 1470 werd onderbroken door een nieuwe krimp, waarna het herstel zich voortzette zelfs na de middeleeuwen.

Heel anders was het in de Koninkrijk van Aragon en Portugal, waar de wederopbouw later plaatsvond. In werkelijkheid was in Catalonië de crisis al overwonnen aan het einde van de 1300 en het begin van de 1400, toen er een nieuwe netto groei van de economie was, de buitenlandse handel met het Midden-Oosten zijn hoogtepunt bereikte, de interne handel op hoog niveau bleef niveaus en de oprichting van de Taula de Canvi, een baanbrekend voorbeeld van openbaar bankieren, hebben bijgedragen aan de vermindering van de gemeentelijke schuld. Vanaf de eerste decennia van de vijftiende eeuw zouden de fasen van recessie en herstel elkaar echter opvolgen tot de burgeroorlog, de opstanden van de overblijfselen en de sluiting van het oostelijke Middellandse Zeegebied in het licht van de Turkse opmars, waardoor de Catalaanse economie in een ernstige depressie, ondanks de redreç gedreven door Ferdinand de Katholieke en in tegenstelling tot de groei die andere koninkrijken van de Kroon doormaakten, zoals Valencia, dat de financiële long van de monarchie werd.

Het lijdt geen twijfel dat de plaag en de andere rampen van de tweede helft van "de Driehonderd*" de economieën van de Iberische koninkrijken, evenals de rest van Europa, in een diepe depressie hadden gestort. Maar sinds het einde van diezelfde eeuw waren de eerste tekenen van herstel gevolgd, die gedurende de vijftiende eeuw zouden worden bevestigd en versterkt, na de grote transformaties en aanpassingen die de crisis zelf had veroorzaakt. Onder hen de agrarische reconversie, met de toename van de veestapel (zoals ook het geval was in Engeland, waar landbouwgrond in de plaats kwam van grasland), de introductie van nieuwe gewassen en technische en productieve verbeteringen. Dit alles zou leiden tot een aanzienlijke verbetering van de productiviteit, vooral in de landbouw, en van de kwaliteit, vooral in de industrie, waardoor de Iberische productie concurrerender zou worden en haar positie in de grote internationale handel zou worden versterkt. Verre van gelegen aan de rand of de periferie van West-Europa, nam het laatmiddeleeuwse Spanje een belangrijke plaats in, dankzij de hoge mate van verstedelijking, de toenemende commercialisering van zijn economie, de ontwikkeling van zijn instellingen — die hier nauwelijks is geschetst — en het proces van staatsopbouw van de koninkrijken die het schiereiland deelden en wedijverden om hun hegemonie op te leggen.

In alle sectoren was de beslissende stap de omslag van binnenlandse productie voor eigen consumptie naar productie voor de markt, evenals de toenemende integratie van laatstgenoemde. Spanje was niet alleen een schiereiland dat politiek verdeeld was in verschillende koninkrijken, maar binnen elk van hen was er ook een grote regionale diversiteit, die complementariteit genereerde, maar tegelijkertijd te maken kreeg met grote productieve concurrentie. De integratie was in de eerste plaats lokaal, op het niveau van de steden en hun respectieve invloedsgebieden, waar beurzen en markten bijdroegen tot de homogenisering van maten en gewichten, valuta's en wettelijk kader.

Op hun beurt werden deze lokale sferen gearticuleerd en geïntegreerd in bredere ruimtes rond de grote regionale hoofdsteden. En hoewel echte interregionale integratie niet werd bereikt binnen het koninkrijk zelf, en nog minder in het hele schiereiland, kregen enkele van de belangrijkste beurzen, zoals die van Medina del Campo, het karakter van "algemene beurzen", die handelaren kwamen niet alleen uit alle Spaanse koninkrijken, maar ook uit andere landen, terwijl de Iberische kooplieden hun handels- en zakennetwerken steeds verder uitbreidden, van Vlaanderen en Engeland tot Italië en het oostelijke Middellandse Zeegebied. Aan het einde van de 15e eeuw was de grote laatmiddeleeuwse depressie achter zich gelaten, was het herstel verstevigd en maakte plaats voor groei en expansie, met de Portugese en Castiliaanse veroveringen in Afrika en Amerika. In het Middellandse-Zeegebied zag de toekomst er niet zo rooskleurig uit, met de overdracht van het geostrategische centrum naar de Atlantische Oceaan, die een nieuwe fase in de economische geschiedenis van het schiereiland zou openen, met zeer verschillende resultaten voor de verschillende koninkrijken en territoria.

(bron: El País, Antoni Furió, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Valencia, 20 feb. 2022)

* - Los trescientos, verwijst naar: Het Trecento (Italiaans voor 300, of voor "mille trecento", 1300) verwijst naar de 14e eeuw in de Italiaanse culturele geschiedenis, en meer bepaald naar de periode tussen gotiek en renaissance. Daarnaast wordt het Trecento vaak beschouwd als het begin van de renaissance in de kunstgeschiedenis (wikipedia).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?