Gezocht: Wereldvreemden

Op een filosofiefaculteit staat de volgende tekst: 

GEEN WERELDVREEMDE BEZIGHEID. We denken na over begrippen als goed en kwaad, waarheid en schoonheid, maar vergis je niet: filosofie is geen wereldvreemde bezigheid. Het gaat altijd weer om de reflectie op de normen en waarden, politiek, kunst en wetenschap zoals we die kennen in onze samenleving.

Een historicus schrijft: linkse intellectuelen worden vaak wereldvreemd gevonden door hun rechtse collega's. En dat ziet hij als een voordeel, van de linkse intellectueel.

Hoe erg, of hoe nodig is het om wereldvreemd te zijn? 

PG staat niet direct model voor
deze visie op
wereldvreemdheid, maar was eerste
van de zoekmachine

Zelf ben ik ook geneigd om te denken dat er iets van een balans moet zijn tussen het opbouwen dan wel verkondigen van eigen gereide ideeën die mogelijk ver van de werkelijkheid af staan, en juist die connectie met de bestaande wereld. In de organisatie wereld is dat in ieder geval nodig, wil je mensen mee krijgen, dan moet je kunnen aanhaken met het continent, ook al zijn je ideeën afkomstig van een (schier)eiland.

In hoeverre mag de theorie van de praktijk af staan? Dat is al weer een andere vraag. Als ook de vraag of de praktijk wel de theorie volgt.

De crypto's, de ontwikkeling daarvan zou je kunnen zien als een product van het eerste. een wereldvreemde manier om tegen geld aan te kijken. Maar wanneer je dieper graaft valt het ook wel mee. Cryptos begonnen met het idee van geheimschrift en versleutelend, het kraken van een kluis dus en een manier te vinden om een sleutel te vinden die voldoende veilig is. Zo begonnen banken, met de bouw van een brandkast, voor de veiligheid. Tegenwoordig is die kluis nauwelijks meer nodig, maar bij de wallet van de BTC is het opnieuw essentieel: niemand mag bij die sleutel.

Het heeft alles met vertrouwen te maken. De informatici, de digitale ingenieurs zijn vaak voorbeelden van Nerds die je als wereldvreemd kunt bestempelen. De hackers van Facebook, hebben een prachtig platform uitgedacht en hadden niet in de gaten dat die technologie in Russische handen totaal een verkeerd effect konden bewerkstelligen. Waar de ene ingenieur dus werkt aan veiligheid, laat de andere een achterdeur open zonder dat deze er erg in heeft.

Het hele fenomeen van belasting betalen zit ook zo in elkaar. het is een systeem dat waterdicht zou moeten zijn, maar de paar slimme ondernemers verdienen miljarden omdat ze een maas in het net hebben ontdekt. Een gat dat vervolgens nooit meer gedicht kan worden.

Probeer hier maar eens de balans van op te maken. Wat het nut of beter gezegd, de kosten en baten van wereldvreemdheid zouden kunnen zijn.

--

... gisteren schreef een redacteur van het nrc over wereldvreemdheid, de w. elite en de gewone man. Of die "man" strategisch is kon ik niet afleiden maar zij schrijft ook over de intellectueel die zo nodig iets aan het klimaat moet doen (klimaatdeugers), en over de eco-elite. Over die laatste denk ik inderdaad dat ze wereldvreemd zijn. Want dat zijn van die mensen die niet doorhebben dat wanneer je "eco" op de bananen plakt, ze door de argeloze klimaatdeuger worden gekocht, terwijl 90% puur moderne marketing is.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/01/de-wereldvreemde-elite-en-de-gewone-man-a4106755



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?