Richard Nixon, The Life (John Farrell)

Deze biografie in uit 2017. Nixon is een van de meest controversiële Amerikaanse presidenten, "en toont een complex, troubled en sentimentele man."  Een samenvatting in "9 Blinks*"die wel uitnodigt om daarna ok het boek te lezen. Of juist net niet meer: 


Humility, Progress, Tricks, Drive, Peace, Philosophy,Diplomacy , Rage en History.

Speciaal voor mij als biografie-enthousiast, pas ik perfect in de doelgroep. 

Nederig is zijn afkomst. een familie die worstelde , protestante quakers van Schots-Ierse komaf, boos. Vijf zonen waarvan er drie overbleven. Dick zoals hij genoemd werd was een goede leerling. Hij las boeken over grootheden, speelde toneel en de viool, en kwam zelf in het voetbalteam. Hij was verlegen. Begon te studeren, werkte had om zijn levensonderhoud te voorzien, en woonde in een kort in het bos voor twee jaar. Studeerde af in 1937, als derde van zijn jaar en toen keek "de mislukking in zijn gezicht." Hij werd afgewezen, maar werd toch ergens partner bij een advocatenbedrijf. Ontmoette zijn vrouw, trouwde (in 1940) en ging als militair de oorlog in in zuid Oost-Azië.

Progress. Ondanks of dankzijn zijn nederige afkomst werd hij een rijzende ster gedurende deze laatste periode en een modelrepublikein., echter zijn democratische "incumbent" moest nog wel even verslagen worden. Met een bijzondere tactiek, die de wenkbrauwen van Pat deed fronsen, won hij zijn plaats in het congres. Dan komt het nationale schandaal van Alger Hiss die de KvK met communistische banden - de grote vijand uit die tijd - verbond hetgeen mede leidde tot de skyrocketing van de carrière van Nixon.

Tricks.al snel krijgt hij echter de bijnaam Tricky Dick. Nixon was een briljante manipulator niet alleen in de achterkamers, maar zelfs voor het scherm. Hij werd zo wel snel vice-president.

Drive. Eisenhower stuurde de jonge Nixon op een diplomatische reis naar het Midden-Oosten. En het ambitieniveau werd de president helder. Echter hij kon het niet winnen van Kennedy en moest het veld ruimen.

Peace. Hij gaat het bedrijfsleven in en door de moord op Kennedy keert hij terug in de politiek. Wederom een nieuwe trick met Vietnam-vredesdeal en de komende verkiezingen wint hij zijn weg naar de top. Zo werd hij via een nieuwe truck president.

Filosofie. Eisenhower stond model voor Nixon, met zijn gecentreerde blik en gedecideerdheid. Maar het waren twee verschillende werelden. De voormalige generaal echter was sociaal in de omgang en Nixon niet. Eisenhower wist vuur bij crises te dempen, Nixon wakkerde het vuur bij een crisis eerder verder aan: vuur met vuur bestrijden. Nixon was niet besluitvaardig. En omdat hij zijn eigen besluiten niet bij kon houden besloot hij een surveilleringssysteem te installeren in het Witte Huis.

De diplomaat. Vietnam sleepte voort, maar een deal met de geïsoleerde communisten (China) zou zijn macht versterken. Ook al won hij de verkiezingen, watergate en Vietnam lagen op de loer.

Rage. Hier lekt informatie naar de kranten over de onbesluitvaardigheid als president in relatie met Vietnam, waar Johnson en Kennedy ook niet vrij uit gingen.  ... watergate ...


* - Blinkist 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?