Thomas van Aquino (1)

Op het internet vond ik een samenvatting van dit boek over het leven (en werk) van Thomas van Aquino. De auteur van het boek is Eudaldo Forment, de persoon van de samenvatting is Monica Lima. 

De samenvatting volgt niet de structuur van het boek, die juist locatie gericht is: 20 jaar in het koninkrijk van Napels, 14 jaar in Parijs en Keulen, 10 jaar in Italië, opnieuw 3 jaar in Parijs, en dan, 2 cursussen in de universiteit van Napels en afsluitend: zonsondergang en gloed... 

1. Inleiding 

Als Sint-Thomas meer dan acht miljoen woorden schreef, slaagde dokter Eudaldo Forment erin om op een strikt rigoureuze en systematische manier in één boek samen te brengen een ware encyclopedie van het dertiende-eeuwse denken. In deze historische biografie biedt een overzicht ... van diezelfde tijd van zowel de tirannie als de onderdrukking die kenmerkend is voor keizer Frederik II, de vrijgevigheid en vriendelijkheid om te heersen over koning Lodewijk IX en de boze geest van zijn broer Karel van Anjou, evenals alle vooroordelen en voordelen die deze in het leven van een heilige Thomas brachten. Hij leert ook van alle aanvallen en intriges die ze moesten doorstaan bedelmonniken door de seculiere docenten van de Universiteit van Parijs, en van vele andere afleveringen die kenmerkend zijn voor deze turbulente tijd waarin hij leefde...

In dit werk wordt de vertelling van de gebeurtenissen afgewisseld met de gedachte zelf van de heilige, wat het begrip van beide ten goede komt. Bijvoorbeeld liefde en hulp dat Thomas die aan zijn familie wijdde, wordt geïllustreerd met de interpretatie van het deel van de theologische Summa dat betrekking heeft op liefde en naastenliefde. Dus ook zijn definitie van de waarheid, universeel en voor iedereen, wordt gepredikt in zijn vastenpreken in Napels, waarin St. Thomas grote filosofische en theologische speculaties aanbiedt, zoals dit wordt bevestigd door de volgende woorden die de auteur overschrijft: "tegen dit mogelijke bezwaar, dat elke gelovige Napolitaan zou kunnen doen: «Het is dwaas om te geloven wat niet wordt gezien, de dingen»  die niet worden gezien, moeten niet worden geloofd ». Zijn antwoord is het volgende: «De beperking van ons begrip lost dit probleem op, want als de mens alle zichtbare en onzichtbare dingen perfect uit zichzelf zou kunnen kennen, zou het dwaasheid zijn.

Geloven in de dingen die we niet zien, maar onze kennis is zo zwak dat geen enkele filosoof ooit de aard van een vlieg volledig kan onderzoeken, en daarom wordt gezegd dat een filosoof dertig jaar in eenzaamheid leefde terwijl hij probeerde de aard van de bij te leren kennen.

Als ons begrip zo zwak is, is het dan niet dwaas om te proberen zo in God te geloven? wat kan de mens zelf ontdekken? Waarover we lezen: Geweldig is God en gaat onze kennis te boven (Job 36, 26) » ...

2. De vroege jaren van Sint Thomas Keizer Frederik II

Deze intrinsiek levendige en krachtige biografie fascineert vanaf het begin, in de spanning die is ontstaan ​​tussen de omgeving van de grote adel waarin Sint-Thomas werd geboren en zijn vroege jaren leefde en de zeer delicate politieke situatie in die tijd, in die plaats en in het bijzonder in het land van zijn familie. Geboren rond het jaar 1225 in het kasteel van Roccasseca, in het oude graafschap Aquino en gelegen tussen Rome en Napels, Heilige Thomas was de jongste van vier mannen in een gezin dat varieerde van het steunen van paus Gregorio IX (1227-1241) of keizer Frederik II (1218-1250) in hun geschil over de pose van de abdij van Montecassino: "Italië was in die tijd verdeeld in twee hardnekkig tegengestelde facties: Welfen en Ghibellijnen. De Welfen waren altijd verslaafd aan de paus en de Ghibellijnen, aanhangers van de keizers."

Het benedictijnenklooster van Montecassino lag dicht bij het kasteel van Aquino, dat op zijn beurt in het noordelijke deel van het koninkrijk van Twee Sicilië lag, tussen de staten van de paus en die van de keizer. Kleine Thomas leefde tot zijn vijf of zes jaar met zijn moeder en vijf zussen omdat zijn vader Landolfo de Aquino en zijn broers Aimone en Reginaldo waren soldaten in dienst van de keizer.

Van zijn derde broer Landolfo is alleen bekend van een droom van de heilige waarin zijn zus Marotta hem meedeelde dat Reginaldo in het paradijs was en Landolfo in het vagevuur. Reginald, die zich bij de partij van de paus had aangesloten, werd in 1246 op bevel van Frederik II geëxecuteerd en in 1245 door Innocentius IV geëxcommuniceerd. St Thomas beschouwde hem altijd als een martelaar omdat hij stierf "ter verdediging van de kerk".

De missie van de heilige Thomas om christelijke wijsheid te prediken voor het heil van alle mensen is al vóór zijn geboorte zichtbaar in de figuur van zijn moeder. De gebeurtenis verteld door Tocco waarin strijd Bueno in de geest verschijnt aan de moeder van heilige Thomas die de komst van zijn zoon aankondigt en zijn lot als monnik in de Orde van predikers volgens Gods plannen, herinnert aan het wonder van de Annunciatie, maar zoals de auteur subtiel opmerkt: "Hoogstwaarschijnlijk werd het op deze manier geteld om uitleggen dat Tomas' moeder, zelfs voordat het kind werd geboren, had gevoeld dat God hij had het schepsel dat hij in zijn schoot droeg bestemd voor wijsheid en heiligheid. Ook om te rechtvaardigen dat zijn ouders hadden gedacht hun zoon aan de staat op te dragen religieus in het beroemde klooster van Montecassino met de gedachte dat het zou kunnen abt worden."

Dit commentaar is van het grootste belang omdat het onthult hoe oorspronkelijk en onvergankelijk het werk van Sint Thomas is. Daaraan worden de nederige toegevoegd ewoorden geuit door de moeder van Saint Thomas, die de auteur zorgvuldig overbracht: "Ik ben het niet waard om zo'n kind te krijgen; God doet naar het welbehagen van zijn wil."

Het grote belang van de moeder bij het begrijpen van de figuur van Sint Thomas het wordt ook overgedragen door de neef van de heilige. De zoon van zijn derde zus Teodora, heel dicht bij Thomas, Dominicaanse en met dezelfde naam als zijn oom, naast gezwoegd hebbend aan zijn heiligverklaring, getuigt dat de moeder van Aquino toegepast pijnlijke boetedoeningen, zoals zichzelf disciplineren met een ijzeren ketting: "Er werd gezegd dat zijn toewijding, gebeden en onthoudingen zo talrijk waren, dat hij eelt had op de knieën van zoveel om op de grond te liggen in gebed "

Het wordt subtiel verhoogd: "Met deze opmerkelijke vroomheid zij moet de eerste lerares zijn geweest in het geloof van haar zoon Thomas." Andere wonderbaarlijke gebeurtenissen die plaatsvonden in de kindertijd en meesterlijk werden verteld in deze biografie, vertalen de heiligheid en toewijding aan de Maagd van St Thomas.

In een van hen met een diepe en ontroerende betekenis, bracht kleine Thomas binnen zijn hand sloot stevig een klein stukje perkament en huilde wanneer hij het wilde traan. Op het perkament stonden de woorden: "Wees gegroet Maria." Eindig met hem volgende opmerking: "De biografen zagen daarin een duidelijke profetische aankondiging van hun liefde voor de Maagd en haar roeping tot de Dominicaanse Orde." De figuur van keizer Frederik II is erg belangrijk om de gebeurtenissen te begrijpen van de die de heilige Thomas en zijn hele familie troffen in de periode die overeenkomt met zijn kindertijd en jeugd. In een eenvoudige zin beschrijft de auteur het met grote nauwkeurigheid: "Keizer Frederik II Hohenstaufen was meer Italiaans dan Duits. Van vreemde en zeer gecompliceerde psychologie, intelligent en sceptisch, ambitieuze en gewetenloze, energieke en verontrustende optredens."

In 1220 werd hij tot keizer gekroond door paus Honorius III in ruil voor het behoud van scheidde het koninkrijk Sicilië van het rijk en werd opgenomen in de vijfde kruistocht, geleid door de Spaanse kardinaal Pelagio, pauselijke afgevaardigde. Het doel van de kruistocht was om de belangrijkste steden van de Ayubid-moslimdynastie te vernietigen: Damascus, de sleutel van Syrië en Mesopotamië en Damietta, sleutel van Egypte. Vervolgens zoude ze Jeruzalem innemen. De keizer, met imperialistische en gewetenloze ambities, gaf alleen maar om Italië organiseren en het rijk doen herrijzen door het gebruik van despotische vormen die worden gelijkgesteld met die van de oostelijke landen. Hij kwam daarom niet zijn belofte na om deel te nemen aan de kruistocht en versterk het christelijke leger met zijn Duitse ridders, wat tot zijn mislukking leidde.

Honorius III werd opgevolgd door de kardinaal beschermer van de bedelmonniken, met de naam van Gregorius IX . Frederik II organiseerde zelf een nieuwe kruistocht die hij niet voerde met het argument dat hij ziek was geworden van koorts, maar de paus overwegende dat zijn argument een excuus was om opnieuw te falen met zijn belofte om naar te gaan de kruistocht, excommuniceerde hem. Om te bewijzen dat de paus ongelijk had en aangezien hij getrouwd was met Elizabeth, dochter van John van Brienne, koning van Jeruzalem, organiseerde Frederick II een nieuwe kruistocht die al geëxcommuniceerd was, waarin hij erin slaagde Jeruzalem te heroveren, met diplomatie in plaats van wapens. Zijn pact met de ongelovigen, zoals onderstreept: "Het verminderde zijn vijandschap met de paus niet, maar verhoogde het eerder."

In 1239, voor de tweede toen de paus hem excommuniceerde. Onder de vele redenen die dit feit rechtvaardigen, wordt aangegeven: kort in de biografie, het meest relevante is dat deze gewetenloze keizer het onthulde een voorliefde voor de islam. Hij sprak correct Arabisch en gebruikte veel van hun gebruiken. Hij gaf opdracht tot de bouw van verschillende moskeeën in het hele koninkrijk, maar geen christelijke kerk. Het had ook grote aantallen moslims gehuisvest in Lucera. Nadat hij voor de tweede keer was geëxcommuniceerd, viel Frederik II gebieden binnen van de pauselijke staten. Toen hij zich voorbereidde om Rome binnen te vallen, stierf Gregorius IX plotseling en hij had niet langer een voorwendsel om het te bezetten.

Het pontificaat van de nieuwe paus, Celestine IV (1241), duurde slechts negentien dagen. De zetel bleef anderhalf jaar vacant totdat paus Innocentius IV (1243-1254) in 1243 werd gekozen. Nadat Frederik II de pauselijke stad Viterbo had aangevallen, de nieuwe paus vluchtte naar Frankrijk en riep het Eerste Concilie van Lyon bijeen (1245). In de Raad verklaarde de keizer afgezet en geëxcommuniceerd. Hij reageerde en vervolgde de geestelijkheid en de bedelmonniken. Hij stierf aangetrokken door zijn adviseur, zonder aanzien en, in zijn... stervende, was hij getuige van het einde van zijn droom om het Romeinse rijk te herstellen.

3. De wet van de heilige Benito

In die tijd was het gebruikelijk dat kinderen van edelen als Oblaten de benedictijnse abdijen binnengingen. De kleine Thomas ging op vijfjarige leeftijd als oblaat het benedictijnenklooster van Montecassino binnen. Oblaten ontvingen de eerste tonsuur die slechts de toegang tot de klerikale staat was en geen bevel vormde heilig of sacrament van heilige wijdingen - Presbyteriaans. Ze legden ook geen plechtige geloften af ​​en later kunnen ze al dan niet het religieuze leven belijden. Gedurende de tijd (1230-1239) dat hij samenwoonde met de benedictijnen, kreeg de kleine Thomas een uitzonderlijke intellectuele en religieuze opvoeding, waarin hij het Napolitaans, zijn volkstaal, Latijn en noties van wiskunde en harmonie leerde. Hij ontwikkelde ook zijn vermogen om te onthouden enorm omdat hij delen in het refrein moest herhalen van de Bijbel, in het bijzonder van de Psalmen. Hij leerde ook de Regel van Sint-Benedictus van Nursia (480-543), de eerste geschreven voor het Westen, gedefinieerd in de biografie: "a reeks morele, economische, liturgische en strafrechtelijke bepalingen, gebaseerd op haar eigen observaties en persoonlijke ervaring, waaruit de precisie en methodiciteit van de Romeinse wijsheid. Ze onthulden zelfs een gematigdheid en voorzichtigheid die superieur was aan de Romeinse wetten. Kleine Thomas leefde en assimileerde de geest van de regel, die zijn karakter gedurende het hele leven zou beïnvloeden en accentueren. Regel (regla), zoals de auteur zegt, het was een spirituele tekst die begon met de woorden Ausculta, of vul. Deze woorden hebben de diepe betekenis van de monnik die zich graag de goddelijke woorden en om ze echt te vervullen. De monnik luisterde dagelijks lange Bijbellezingen in de kerk en in de refter, de 'lectio divina' genoemd. Hij had ook vele uren buitenwerk per dag onderworpen aan regelgeving. Door bijgevolg is de geest van de Regel vertaald met de woorden "ora et labora", gebed en arbeid / werk impliceerde gehoorzaamheid en het vermogen tot discipline en concentratie, wat leidde tot nederigheid en naastenliefde, en versterkte het verantwoordelijkheidsgevoel, zachtmoedigheid en vriendelijkheid, precies enkele van de eigenschappen die het profiel bepalen van het karakter van Thomas. Deze kwaliteiten moeten worden toegevoegd aan de in biografie door de volgende woorden: "De eerste biografen zeggen dat de monniken werden zich al snel bewust van de wonderbaarlijke herinnering aan Thomas, de schittering van zijn intelligentie en zijn bezorgdheid om God te kennen ". Van kinds af aan en tijdens de negen jaren dat hij bij de benedictijnen leefde, assimileerde Thomas de geest van de Regel met alle natuurlijkheid, vandaar dat zijn universitaire metgezellen het hadden gelijkgesteld tot een "domme os", vanwege zijn zachtmoedigheid en stille houding.

Uit wat is gezegd, moet worden opgemerkt dat een van de grote nieuwigheden die deze biografie bijdraagt, en die de figuur en persoonlijkheid van Thomas weerspiegelt, evenals de intrinsieke inhoud van de Regel van Sint-Benedictus, het kostbare advies is dat wordt gegeven aan Fray Juan, zijn discipel. : "Je hebt me gevraagd, beste Johannes in Christus, hoe het je uitkomt om te studeren om de schat van de wetenschap te verwerven. Hier is mijn advies hierover: 

  1. . Ga de oceaan in via de kleine stroompjes, niet allemaal tegelijk, want het is handig om vanaf de makkelijkst tot moeilijkst. 
  2. . Dit is mijn advies en uw instructie. Ik raad je aan om weinig te praten en dat je weinig naar de salon gaat. 
  3. . Zorg voor de zuiverheid van het geweten. 
  4. . Niet ophouden met / tijdens bidden. 
  5. . Ga met liefde naar je cel, als je kennis wilt maken met de wijnkelder (wijsheid). 
  6. . Wees aardig voor iedereen. 
  7. . Maak je geen zorgen om erachter te komen wat anderen aan het doen zijn. 
  8. . Wees met niemand bekend, want overmatige vertrouwdheid leidt tot minachting en leidt af van de studie. 
  9. . Bemoei je niet met zaken en wereldse gesprekken. 
  10. . Vermijd vooral om van de ene plaats naar de andere te rennen.
  11. . Volg het gedrag van heiligen en oprechte mannen na. 
  12. . Let niet op wie er praat, maar wat je ook goed hoort, bewaar het in je geheugen. 
  13. . Probeer het te begrijpen wat je leest en hoort. 
  14. . Laat geen twijfel onbeantwoord. 
  15. . Verzamel zoveel als je kunt in de kast van de geest, als iemand die het glas wil vullen. 
  16. . Zoek niet naar wat je overtreft. Door deze sporen te volgen, zal je je hele leven nuttige bloemen en vruchten produceren in de wijngaard van de Heer der heerscharen. 
Als je deze tips volgt, kun je bereiken wat jij wil doen".

De zorg van kinds af aan om God te kennen vertaald in de vraag: «Wie is God?" die, volgens de auteur, zijn leraar, de intelligentie, vaak vroeg wonderbaarlijk dat hij vergezeld ging van een krachtig concentratievermogen en werk, nederigheid en een geest van opoffering die waarschijnlijk zijn ontstaan ​​door het gevoel van gehoorzaamheid van de benedictijnen en, ten slotte, de grote vriendelijkheid en vriendelijkheid om met alle anderen leidden ze de jonge Thomas naar het gevoel van de noodzaak om predik de waarheid geopenbaard door kennis aan alle mensen en daarom vervolgens de volgorde van predikers kiezen voor de vervulling van die missie in de wereld.

4. De universiteit en de Dominicaanse geest.

Aan het einde van de 12e eeuw en onder invloed van het Derde Oecumenische Concilie van Lateranen waren er een grote toename van middeleeuwse scholen, geboren met het monnikendom, culminerend in de komst van universiteiten in de 13e eeuw. De biografie vermeldt, overigens aan Cassiodorus die, in tegenstelling tot de benedictijnse monniken, zijn monastieke leven niet alleen aan gebed en handenarbeid wijdde, maar ook aan studie. Al in In het jaar 540 stichtte hij een klooster dat symbolisch de Vivero (Vivarium) werd genoemd het vertaalt het idee dat studie en dus denken essentiële elementen van het menselijk leven zijn. Ook symbolische betekenis heeft het woord "universitas", de universaliteit of unie van leraren en schoolkinderen, voortkomend uit de groeiende behoefte van leraren en studenten, in toenemende aantallen, om zichzelf te structureren zakelijk. Universiteiten waren een natuurlijk verlengstuk van scholen middeleeuws. Ze zijn in het middeleeuwse christendom ontstaan ​​uit het verlangen om kennis te verdiepen door de verdeling en gelaagdheid van de verschillende takken, waardoor de ontwikkeling van verschillende theorieën, en de organisatie en stratificatie van de bevolking, dat wil zeggen, van zijn faculteit en zijn studenten. Dit rechtvaardigt omdat vanaf het begin, zoals de auteur benadrukt, was de universiteit in wezen waarheidsgericht. De drie specifieke doelen ervan: onderzoek, onderwijs en het creëren van theorieën waren gericht op de realisatie van het hoogste doel dat in dienst stond van de waarheid en de dienst van de mens.

Dit idee van de universiteit in dienst van de waarheid en dus in dienst van van de mens betekent dat het grootste goed dat de mens kan verwerven, wijsheid is of kennis, die alleen kan worden nagestreefd door studie en reflectie. Dit werd ontdekt door Saint Dominic de Gusmán, oprichter van de Orde van Predikers en Sint Thomas. Dezelfde onrust verblindde hen beiden in verschillende omstandigheden.

Zijn missie om de waarheid te belijden, vereiste ook gebed en prediking, omdat: ze zagen in de heilige geschriften en in het christelijk geloof de waarheid die nodig was om te prediken de mannen. Daarom wordt uitgelegd dat de Orde van Predikers, zoals de auteur leert:

  • "Het heeft op zijn schild een bloemrijk kruis, een symbool van evangelische religiositeit, wit en zwart; in het midden en onderaan, zoals het woord "Veritas" kan worden gezien.

kruis is er een grens of band met de legende: Iluminare, benedicere, praedicare (Vanaf de waarheid verlicht, laat vrede of zegen), en maak de waarheid bekend aan iedereen met prediking. Het motto van de Orde was: "Contemplata aliis tradere" (Geef wat wordt overwogen aan anderen). Het is noodzakelijk om met gebed en studie na te denken om over te brengen wat wordt overwogen naar de anderen". Zowel de een als de ander verzoende de religieuze roeping met de universitaire roeping en had de waarheid en de universiteit lief; de laatste zorgde voor studie, theorievorming en prediking.

Dit is inderdaad een van de essentiële aspecten die deze biografie zo maken krachtig. Het feit dat gebeurtenissen worden verduidelijkt met gedachten Thomas onthult dat het leven en werk van de heilige identiek waren, omdat hij zich opdroeg van zijn leven tot het creëren van een werk dat aan de universiteit is voortgekomen om mensen te verlichten op het pad van de waarheid. Het doet ons ook het idee begrijpen van Universiteit als symbool van opname en overdracht van kennis, vrijheid en van de schepping. Maar wat nog verrassender is, is de beschrijving van alle belangrijke karakters van deze turbulente omgeving waarin Saint Thomas leefde, geïllustreerd door het vertellen van afleveringen met een transcendente betekenis.

Een voorbeeld hiervan zijn de afleveringen die verwijzen naar de figuur van Sint Dominicus, waarvan benadrukt wat het meest illustratief lijkt: "In Toulouse, een leraar theologie, terwijl op een dag vroeg in de ochtend zijn lessen aan het voorbereiden was, viel hij in slaap, hij legde zijn hoofd op de tafel en viel in slaap. Precies daar en op dat uur kreeg hij een visioen: hij overwoog zeven sterren. Eerst was hij verbaasd over zo'n nieuwigheid; toen zag hij hoe ze de hele wereld verlichtten. Hij werd plotseling wakker, liet zijn boeken brengen en de les begon.

Zie, Sint Dominicus verscheen met zes metgezellen, allemaal hetzelfde gekleed, voor de leraar, hem smekend om hen tot de klas toe te laten, omdat ze sindsdien wilden leren ze moesten het evangelie prediken in Toulouse. Lange tijd had de leraar als discipelen van de zeven broeders. Rekening houdend met het visioen dat hij had gehad, interpreteerde hij dat de gezegende Dominic en zijn zes metgezellen de heldere sterren waren, en nu zag hij hoe ze enorm straalden, hij was vervuld met grote verering, en sindsdien hield hij ze in hoog aanzien."

De Orde van Predikers opgericht door Santo Domingo de Guzmán (1770-1221) was nog heel recent toen de jonge universiteitsstudent Thomas haar ontmoette van van de grote vriendschap die hij oprichtte met de Dominicaan Juan de San Giuliano. De auteur zegt dat "hij de vriend en vertrouweling van zijn jeugd was. De rol van deze goede Dominicaan was beslissend in de Dominicaanse roeping van Saint Thomas." Inderdaad, in de aflevering verteld in deze biografie van de ontvoering van de jonge Thomas door zijn broers op bevel van zijn moeder, met het doel hem ervan te overtuigen geen dominicaanse monnik te zijn, is de hulp die hij kreeg van broeder Juan de San Julián essentieel geweest voor de De jonge novice leefde bijna anderhalf jaar als een echte Dominicaan die afgezonderd bleef in het kasteel van Roccasecca. Naast de religieuze kleding van een Dominicaan die hij over de zijne droeg toen hij hem bezocht, ook deze goede vriend de nodige studiewerken had bekrachtigd: het brevier, het gebedenboek van de Orde, de complete Bijbel, het boek van de zinnen van Pedro Lombardo en het Verdrag van Aristoteles' drogredenen. Zo kon de jonge Thomas doorgaan met zijn gebeden, met zijn studies en reflecties en zelfs biddend tot zijn familie, wat de religieuze roeping van zijn zus Marotta, de oudste, die het benedictijnenklooster van Santa Maria de Capua in 1254.

De jonge Thomas had zich daarna aangemeld om lid te worden van de Orde van Predikers de dood van zijn vader, in het begin van 1244 zonder zijn familie te vertellen, die ernaar streefde dat hij de toekomstige abt was van het beroemde klooster van Montecassino. Anders dan de Dominicaanse Orde had nog geen prestige of invloed en de heiligverklaring van haar stichter was zeer recent. De jonge man aarzelde nooit in zijn keuze, zelfs niet tijdens de periode van zijn afzondering. Vanaf het begin voelde hij dezelfde liefde voor de waarheid die hij heilig had gevoeld Domingo en de noodzaak om het aan alle mensen te prediken. Voor de realisatie van dergelijke doel de Orde van Predikers voorzag in de vrijheid van geest die nodig was om:

gebed, studie en contemplatie. De hele biografie weerspiegelt de Dominicaanse geest van Saint Thomas, zoals blijkt uit de volgende woorden van de auteur: "Saint Thomas kan niet worden verwekt zonder de Orde van Predikers, noch dezelfde Orde van Predikers zonder Saint Thomas. De Dominicaanse geest en de Thomistische geest zijn hetzelfde."

Santo Domingo begreep de noodzaak om onwetendheid te bestrijden door te leren over overigens het katharisme, een manicheïsche sekte, die vanaf de tweede helft van de 12e eeuw verspreidde zich door het zuiden van Frankrijk. Met een leerstellige basis inconsistente en verwarrende opvattingen, het katharisme was een politieke, sociale beweging en religieus die de hele bestaande sociale orde sterk bedreigden. De auteur waarschuwt voor het volgende feit: "reeds in de tijd van de Romeinse keizers werden de manicheeërs vervolgd. Diocletianus en Maximianus (...) zagen in de sekte een gevaar voor de wet, die humaniserend en beschavend was."

. De stichter van de Orde voelde de behoefte aan studie en prediking door religieuzen om christelijke wijsheid te onderwijzen en ketterij te bestrijden. Om deze reden was het leven in de Orde alles geschikt voor studie en bezinning en haar leden hadden veel vrije tijd om dat ideaal te verwezenlijken. Het onderzoek was een verplichting en volgens de beroemde kardinaal Cayetano, de dominicaan die niet vier uur per dag aan studie besteedde, zondigde. Zoals de auteur uitlegt: "Voor de Dominicaanse Republiek, zoals vastgesteld door Santo Domingo, studie was een grondwettelijke verplichting, een universele functie, noodzakelijk en blijvend."

... vervolg (2).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?