Dronken

 

Drunk, How We Sipped, Danced, and Stumbled Our Way to Civilization is een boek geschreven door Edward Slingerland. Hij schreef ook: proberen om niet te proberen, trying not to try, dat gaat over spontaniteit. China (en de Chinese filosofie) is een constante factor in zijn schrijven. Hij is hoogleraar filosofie aan de universiteit van British Columbia.

De afbeelding rechts laat zien welke gebied in de wereld met alcoholproblemen te maken heeft. Rusland valt direct op.

De stelling van het boek is dat alcohol leidt tot creatieve oplossingen en als een soort smeerolie voor organisaties en onze samenleving heeft gewerkt: 

Hoewel er veel vermakelijke boeken zijn geschreven over de geschiedenis van alcohol en andere bedwelmende middelen, heeft geen enkele een uitgebreid, overtuigend antwoord gegeven op de fundamentele vraag waarom mensen überhaupt high willen worden.

Drunk snijdt op elegante wijze door de wirwar van stedelijke legendes en anekdotische indrukken die onze noties van bedwelming omringen om de eerste rigoureuze, wetenschappelijk onderbouwde verklaring te bieden voor onze liefde voor alcohol. Op basis van bewijs uit de archeologie, geschiedenis, cognitieve neurowetenschappen, psychofarmacologie, sociale psychologie, literatuur en genetica, laat Slingerland zien dat onze smaak voor chemische bedwelmende middelen geen evolutionaire fout is, zoals ons zo vaak wordt verteld. Intoxicatie helpt zelfs bij het oplossen van een aantal kenmerkende menselijke uitdagingen: het vergroten van creativiteit, het verlichten van stress, het opbouwen van vertrouwen en het wonder tot stand brengen door woeste stamprimaten te laten samenwerken met vreemden. Onze wens om dronken te worden, samen met de individuele en sociale voordelen van dronkenschap, speelden een cruciale rol bij de opkomst van de eerste grootschalige samenlevingen. We zouden geen beschaving hebben zonder bedwelming.

Van plunderende Vikingen en bacchanale orgieën tot door seks uitgehongerde fruitvliegjes, blinde grotvissen en probleemoplossende kraaien, Drunk zit boordevol fascinerende casestudy's en boeiende wetenschap, evenals praktische afhaalrestaurants voor individuen en gemeenschappen. Het resultaat is een boeiend en langverwacht onderzoek naar de oudste verwennerij van de mensheid - een die niet alleen verklaart waarom we dronken willen worden, maar ook hoe het eigenlijk goed voor ons kan zijn om er af en toe een vast te binden. (edwardslingerland.com)

Los van het boek, spreekt het thema me aan, niet zozeer als thema op zich maar algemener als filosofie dat wat we normaal vinden, en normaal leven zien, blijkbaar niet tot de wereld heeft geleid die we leiden. De meeste aandacht gaat juist altijd uit naar normale functies, dit is typisch  een boek die dat omdraait. Als parallel zou je kunnen zeggen: wat doet ziekte met onze gezondheid?
Of hoe zit het met rationaliteit, hoeveel procent van ons leven is echt rationeel?

Maar toch, dat beeld van Rusland kan ik niet loslaten. Niet direct een voorbeeld waar drankgebruik een positief beeld achterlaat.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?