Idee en Invoering Weekend van Drie Dagen

 Wie zou dat niet willen, een weekend dat drie dagen duurt? Die vraag is voor sommigen, en ik kijk dan vooral naar de oudere werknemers, niet moeilijk te beantwoorden. Wanneer je weekend drie dagen duurt is het ook niet meer zo'n probleem om twee jaar later met pensioen te gaan. Het is een vorm van prepensioen zou je haast denken.

Ok, dat is het idee. Maar nu serieus? Waar komt dit vandaan (Keynes natuurlijk weer), is het niet typisch een modern opportunistisch argument dat emotie oproept en vervolgens net als dividendbelasting toch politiek zal blijven liggen of is het een structureel idee? Want het concept van een weekend is relatief jong ().

Over het idee las ik een paar dagen geleden en het FD: weekend drie dagen

Het idee doet me denken aan het basisinkomen. Wanneer het weekend drie dagen duurt, en afhankelijk hoe veel uren de werkweek dan wordt die overblijft, kan waarschijnlijk ook het basisinkomen omlaag.

Mijn gedachte is vooral: moet Nederland hier voorop gaan lopen, want het wordt dan wel een primeur? Is dat verstandig. Alleen dat is al een eenvoudig antwoord. Laat het idee lekker sudderen totdat een land het invoert. Dan kunnen wij kijken of we meedoen.

En... wat is het verschil (in effect van en focus op) tussen structuur (het fenomeen weekend dat verandert van lengte) versus functie: arbeidstijd die verkort wordt. Een ding is een gemiddelde werkweek waar een salaris voor berekend wordt, iets anders is een weekend wat veel structureler is...

En als me mogen kiezen: drie-daags-weekend of basisinkomen?

...

Hoe ziet het er schematisch uit?


Het twee-daagse-weekend is ook niet zo maar tot stand gekomen. Dat begon met de zaterdagmiddag, die men vrij kreeg. In die lijn zou je denken dat de vrijdagmiddag de eerste stap zou kunnen worden.
En dan gaat het om verhoudingen: 1/6, 2/5, 3/4... De weerstand tegen die verhoudingen wordt denk ik te groot. Van 6/1 naar 5/2 is nog te doen, maar vandaaruit naar 4/3 is een grote stap...

Wel een ontwikkeling om in de gaten te houden. In de media...

-- Januari 2024, Nu betekent een weekend van drie dagen niet automatisch korter werken, maar toch. Het NRC schrijft nu:

"Nederlanders werken massaal, maar vergeleken bij buurlanden wel kort. Economie-redacteur Maarten Schinkel vraagt zich af: wat gebeurt er op de arbeidsmarkt als Nederlanders langer gaan werken"




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?