The way of integrity (Martha Beck)

Finding the path to your true self. Dit boek belooft een vier-traps-proces om integriteit te (her)vinden. Martha Beck is... best selling author, life coach, and speaker... en heeft een PhD in sociologie van Harvard. 

Integriteit is in (dit verhaal) in feite heel eenvoudig te bereiken, namelijk je innerlijke denken en je uiterlijke doen op een lijn te brengen. Dat is een beetje erg simpel samengevat.

Mooi aan het boek, maar ook wel een beetje pretentieus is dat het uitgaat van de de reis van Dante in de Goddelijke Komedie: Bereik maar eerst de hel wanneer je het paradijs zoekt.

Het reizen begint in het Sombere Woud. Het belangrijkste in die fase is dat je herkent dat er iets mis is in je leven. Je bent verdwaald.

In de Hel  gaat het om pijn versus lijden. In de hedendaagse (positieve) psychologie leren we om positief te zijn, maar hier gaat het om het erkennen van waar we aan lijden. Het laten varen van geloof en oordelen helpen om dit lijden te verlichten. In de diepste van de Hel zijn de grootste zondaars, leugenaars. Heel gewoon eigenlijk om te liegen, maar vaak de oorzaak voor verdere ellende later op in je leven, volgens de auteur.

Purgatory, de Louteringsberg is bedoeld om niet meer terug te kijken naar het verleden. Sta stil bij het verdriet van verlies en dit is nodig om verder te reizen. Om jezelf te bevrijden.

Het Paradijs, ten slotte, waar Dante zijn Beatrice (her)vindt gaat het om liefde. Liefde voor jezelf en voor anderen.

Een mooie kapstok, een mooi verhaal en bovendien, typisch een vorm van bildung: gebruik van de literatuur, tijdloze literatuur om een hedendaags coachingsverhaal vorm te geven. Chapeau!

Martha Beck heeft ook een lang reis afgelegd. Ze ging scheiden van haar man, nadat ze eerst homoseksuelen had veroordeeld tot compulsieve gedragingen. De scheiding was het gevolg van haar eigen uit de kast komen als lesbische. Ze heeft die fout later toegegeven. 

Daarom is dit boek niet voor de gemiddelde - als die bestaat - mens. Niet iedereen heeft dat soort toch wat extreme ervaringen (opgedaan)...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?