Avantium bijna een jaar later

De beursintroductie van Avantium van vorig jaar heeft veel van een mislukking in zich.

Achteraf is het altijd makkelijk. Ik kocht voor een paar honderd euro aandelen die al meer dan twintig procent onder de emissiekoers lagen, en twee dagen later kwam het bedrijf met de melding dat "de" fabriek in Antwerpen, een joint venture product met BASF uitgesteld werd. Niet zomaar een paar maanden, maar jaren.

De koers noteert nu bijna 50% onder de openingskoers in april toen het aandeel voor het eerst verhandeld werd. En onder die 50% komt het waarschijnlijk ook nog wel, want wat is plan B bij het bedrijf?

Met hindsight is het eenvoudig redeneren. Maar het risico was er en stond in de prospectus. Toch 100 miljoen euro opgehaald.

Wat doet Avantium? Het produceert biologisch plastic dat gebruikt kan worden voor frisdrank en heeft zelfs een grotere dichtheid dan gewoon plastic. De houdbaarheid neemt dus bij dit product toe. Andere bio-tech bedrijven zoals Corbion produceren ook bioplastic maar enkel voor verpakkingen.

De technologie die gebruikt wordt heet YXY,

YXY: formation of Joint Venture with BASF, the start of a new era Avantium has developed the proprietary YXY Technology to catalytically convert plant-based sugar (fructose) into a wide range of biobased chemicals and plastics, like polyethylene-furanoate, or PEF. PEF is a 100% biobased, 100% recyclable plastic with superior performance properties compared to today’s widely used plastics packaging materials that are made from petroleum. These properties
make PEF an attractive alternative to PET (the omnipresent plastic used for bottles and a host of other products, made from petroleum) and other packaging materials such as aluminum, glass,
and cartons. On an industrial scale, various PEF grades offer a cost-effective solution for applications ranging from bottles to packaging film and in the long term also fibers, positioning it to become the next generation packaging material. The main building block of PEF is furandicarboxylic acid, or FDCA, a key component for a wide range of biobased chemicals and plastics. Industrial production of FDCA has been pursued and researched for over a century without success. Avantium believes that the YXY Technology will unlock the high potential of the FDCA market. (Avantium jv 2016)

Dat nieuwe tijdperk loopt nu dus vertraging op. De vraag is wat hier nu precies speelt. Is het puur techniek of ook politiek, waar Avantium een speelbal is van het grote BASF?

Qua bedrijf lijkt Avantium op de biotech bedrijven die medicijnen ontwikkelen. Lukt het inderdaad om een nieuw product te comercialiseren dan is het verwachte rendement enorm. Ook hier zijn het de grote Farmacie-bedrijven die geen risico willen nemen en liever wachten op een kleine partij die het voortraject uitloopt. Te vergelijken met BASF?

Dat maakt Avantium kwetsbaar. 

Commercialisering is de hele clue. Shell begint niet aan zonne-energie als het niet weet hoe het commercieel in te zetten is. Het jaarverslag 2016 is op een on-commerciele manier geprint, dubbelzijdig en daardoor moeilijk te lezen. Een ander zwak punt is dat dit soort bedrijven geholpen worden door allerlei subsidies en daardoor in de val kunnen lopen te denken dat hun product toch wel verkocht wordt omdat het biologisch is.

De ambitie - aan de andere kant - lijkt er wel te zijn. En daar begint het toch mee. De CEO Tom van Aken komt van DSM, het grote voorbeeld. Na zijn scheikundestudie begon hij als Salesmanager (?) bij het bedrijf en werd later director business development bij DSM biologics. In 2002 begon hij Avantium en heeft dus een lange adem. Maar zo'n beursgang is wel vaker de kroon op een carriere waarmee het ook direct eindigt. De CFO - heeft econometrie gestudeerd en heeft een carriere bij Unilever gevolgd.
Dat gezamelijke profiel zou je nog als een extra risicofactor kunnen zien, de beide mannen zijn groot geworden in de corporate wereld, en kennen te weinig het leven op straat. Vechten om te overleven, daar lijkt het nu namelijk op aan te komen.

Maar misschien is dat wel erg negatief. Het voordeel van de twijfel is dat de jongens een goede formule in handen hebben. Daar moet dan wat uitkomen.

--
En laten we niet vergeten,
Tweet : It takes 450 years for a plastic bottle to decompose. (Vala Afshar)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?