Verslaving. Het succes achter Netflix

Netflix begon nog in het DVD en videoverhuurtijdperk. Hoe ver weg lijkt dat nu wel niet. Maar zelf ben ik er geen fan van, want het is een ramp om een film uit te zoeken, en ik heb het idee dat films - met een database van meer dan tweehonderdduizend titels (anno 2011) niet meer zo centraal staan. Maar de gemiddelde Netflix-aanhanger kijkt geen films.
Wat is het dan wel?

Het fenomeen dat verslaving heet. Alle populaire en grote bedrijven hebben iets van een product dat voor een verslaving zorgt. Zoals de grote tabakproducenten. Die krijgen nu geen zendtijd meer, maar Netflix hoeft zelfs nauwelijks reclame te maken, de business gaat vanzelf.

Netflix doet net als de grote social media bedrijven aan profilering en weet via cinematch-achtige algoritmes meer over iemands voorkeuren dan hij of zij zelf. En wanneer ik een film zoek zoals Tokio Blues dan komt de zender met een alternatief. Zo hoeft ze nooit NEE te verkopen. Denk aan een willekeurige film en Netflix heeft het niet. En dat is geen enkel punt.

Want films is niet wat leidt tot verslaving. Op zich. Maar series wel. En dus is het bedrijf begonnen met het produceren hiervan. En daar zitten hele mooie tussen, zoals die van de Crown of de Unabomber. Deze laatste, een verhaal waar op de FBI-profiler grootst wordt ingezoomd, en de relatie tussen feit en werkelijkheid vervaagt. Maar de echte voorbeelden zijn natuurlijk de House of Cards en dat soort grootheden.**

Het zijn deze langlopende series* die de kijker vasthouden in een grip van verlangen naar het volgende hoofdstuk, die je achter elkaar kan zien en met het toenemend aantal series is het haast onmogelijk om nog een pauze te vinden.

Klantloyaliteit dwingt het bedrijf daarmee automatisch af.

Op de beurs stijgt de koers met dat enthousiasme mee, en dat ligt de vergelijking met Amazon niet ver weg. Door de toestroom van nieuwe middelen kan Netflix in de toekomst concurrenten overnemen (Hulu en nieuwe toetreders die al gratis streaming aanbieden), waardoor je niet meer om het bedrijf heen kan.

* - als het gaat om het produceren van series, dan is daar ook de nodige beweging. Elk land produceert series, maar er zijn ook groothandelaren, zo was dat Mexico en Braziliƫ voor Latijns-Amerikaanse series, tegenwoordig lijkt Turkije die rol over te nemen.

** - American Crime Story is een formaat waar waargebeurde moordzaken worden verhaald. De eerste aflevering was gewijd aan O.J.Simpson en de tweede aan de moord op Versace.

Amazon (Prime) is nu concurrent van Netflix omdat ze ook series en films biedt, echter Amazon is meer gebaseerd op het bieden van films en bestaande series die ze herhalen.  Hier in Spanje zochten we Isabel (Catolica) en die was te zien, echter gisteren kregen we de melding dat deze serie van onze locatie niet meer te verkrijgen was. Amazon is dus nog bezig met haar formule. Een andere concurrent is dan Youtube die de serie ook online heeft...

--
5 juni 2018. Er is een onderzoeker die over dit onderwerp een studie heeft gemaakt. Het boek  Hooked, how to build habit-forming products: ... Forming habits is imperative for the survival of many products. As infinite distractions compete for our attention, companies are learning to master novel tactics to stay relevant in users' minds. Amassing millions of users is no longer good enough. Companies increasingly find that their economic value is a function of the strength of the habit they create. In order to win the loyalty of their users and create a product that is regularly used, companies must learn not only what compels users to click but also what makes them tick... by mastering habit-forming product design, the companies profiled in this book make their goods indispensable. (uit Amazon Inside).
Biografie op Amazon.com: " Nir has distilled years of research, consulting and practical experience to write a manual for creating products people love. He has taught at the Stanford Graduate School of Business and Hasso Plattner Institute of Design. His writing on technology, psychology and business... 

-- 7 mei 2020.
Het beste voorbeeld van verslaving dat tot stand werd gebracht door bedrijven is misschien wel de Opioid Epidemic in de VS, die onder andere teweeggebracht wordt door het zeer verslavende medicijn OxyContin van Pharmaceutisch bedrijf Purdue, waarvan de familie Sackler eigenaar is. (bron: Winners take all, Anand Giridharadas).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?