Spanje. Hulp, Steun of Redding?

In Spanje is men er nog niet geheel uit of het noodkrediet dat direct beschikbaar komt voor redding van de Spaanse (Spaar)banken nu als steun of redding gezien moet worden. Redding van de bankensector, maar niet van de Spaanse economie...
In de Spaanse cultuur heerst een collectieve trots die een redding tot nu toe tegengehouden heeft; om hulp vragen is een teken van zwakte.
Dat de spaarbanken hulp kunnen gebruiken zal niemand in Spanje ontkennen. De grote vraag is hoe de sanering verder gaat. De spaarbanken hebben onverkoopbare huizen op de balans staan waar volgens sommige voorspellingen nog 30 tot 40% lucht in zit: de huizenprijzen kunnen dus nog fors zakken wanneer deze huizen op de markt gebracht worden.

"Een harde klap...," schrijft een journalist van El Pais, "een psychologische dreun... voor een land waar de nationale identiteit en het gevoel van collectieve eigenwaarde altijd nauw verbonden waren met de bereikte successen binnen Europa..."
La intervención es un golpe psicológico que marca un hito en la historia de nuestras relaciones con Europa. En un país donde la identidad nacional y los sentimientos de autoestima colectiva han estado siempre muy estrechamente vinculados con los logros alcanzados en el ámbito europeo, cuesta creer que hayamos llegado hasta aquí.

De reactie op de beurs zowel in Madrid als in Nederland en Duitsland zijn positief. Op twitter veel negatief geluid. En wel terecht, want men vraagt zich af of het geld goed terecht gaat komen, of dat het net als bij Haïti niet doelmatig gebruikt wordt en alles hetzelfde blijft.
Vandaar is het goed dat Spanje, ook al heeft het inmenging van Europa proberen af te wenden, de Troika over zich heen krijgt.

-- reactie op twitter:
We redden niet de Spaanse banken, we redden een corrupt Spaans banksysteem (@GeertNoels).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?