De Controleur staat vandaag buitenspel

Op Wikipedia vind ik nog niets over deze "nieuwe" rol binnen het voetbal. De controleur. Ik kan me vinden in het argument van een bekende commentator dat deze rol een farce is en dat de voetballers gewoon hard moeten werken, net zoals vroeger.

Maar de voetbalorganisatie verandert. Vroeger waren er de bekende en begrijpelijke rollen als verdediger, aanvaller en middenvelder, echte positierollen. Dan was er nog de libero maar een controleur is betrekkelijk nieuw.

Nederland is ondanks de huidige conservatieve coach altijd vernieuwd geweest. Het totaalvoetbal is een Nederlands handelsmerk, dat geëxporteerd is naar Barcelona.

Wat de controleur precies doet is me een raadsel, maar de rol zal binnenkort op Wikipedia haar intrede doen.

Mijn stelling is dat - met het zien van Nederland tegen Denemarken - organisaties niets van sport en sporters kunnen leren. Ondanks alle moderne technieken en organisatiekennis op voetbalgebied kan winst niet gegarandeerd worden.

Bij organisaties gaat het om de heilige drie-eenheid van business, organisatie en cultuur.
de business van voetbal is gewoon het spel: voetbal, dat iedereen kan leren. Ook valt de organisatie ervan te leren. Defensief, offensief, totaalvoetbal, elke club kan het proberen, al is het ene land en team meer geneigd voor het ene dan voor het andere.

Maar cultuur blijft altijd de onzekere derde. Cultuur is anders dan psychologie. Het al dan niet missen van een penalty heeft vooral te maken met psychologie.

Bij cultuur gaat het veel meer om bijvoorbeeld de wens om een nieuwe organisatievorm uit te testen, met als rol zo'n controleur. Dit geeft een bepaalde vorm van status aan, net zoals aanvaller een bepaalde status met zich meedraagt. Maar status op zich garandeert geen resultaat. De andere cultuur-as die vaak in modellen gebruikt wordt is die van performance. Daarbij gaat het niet om de mooie stijl of de nieuwe organisatievorm (totaalvoetbal) maar ordinair om het winnen. Argentijnen vallen binnen deze laatste cultuurcategorie; qua stijl is het vaak niets - De Europese Messi uitgezonderd - maar effectief is het vaak wel. Ook Italië of Engeland is vaak effectief zonder dat ze goed georganiseerd zijn.

Bij Nederlands voetbal is de cultuur erg status gericht. Robben en van Persie zijn internationale grootheden, maar desondanks niet altijd effectief. Te weinig performance-gericht.

Bij Duitsland komt er ook een cultuurelement kijken. De diepgewortelde aversie tegen de beter geoutilleerde Duitsers zorgt voor extra energie die bij de wedstrijd tegen Denemarken ontbrak. Toen was men binnen het team nog teveel bezig met organisatievormen. Nu (vandaag) gaat het erom te winnen, met welke organisatie (stijl) dan ook!

-- Zondag 17 juni, vlak voor de wedstrijd waar Oranje zeer waarschijnlijk wordt uitgeschakeld door Portugal:

Als het gaat om de voetbalcultuur, wat zouden passende kernwaarden zijn voor het team van Oranje. Hier een voorzet:
- Passie. Zonder passie is er geen voetbal. Passie komt niet vanzelf aanwaaien, de spelers moeten de passie bezitten - ze moeten als het ware bezeten zijn van passie. Voetbal is hun lust en leven. Welke voetballer voldoet aan dit profiel?

- Klantgericht of Stakeholdergericht. De klant is in dit geval de tegenstander. Nederland moet tegen Portugal een ander team opstellen dan tegen Duitsland. Alleen dan is het klantgericht. Elk team heeft zo zijn karakteristieken. de opstelling van de eerste twee wedstrijden - Denemarken en Duitsland - waren identiek. De coach overtreedt het klantgerichte denken.
Maar er is meer dan de klant. De supporters. Het publiek. Dit wil interessant voetbal. Nederland levert internationale grootheden en kan mee-doen. Maar kan het ook aantrekkelijk voetbal scheppen. Elke keer opnieuw! Dit is een handelsmerk van Oranje.

- Eager to Win. Dit is een kernwaarde van een competitief bedrijf als Elsevier. Leuk spelen is niet voldoende. Je moet willen winnen. Een aanvaller die niet scoort speelt de volgende wedstrijd niet. Punt.

- Teamwork? Nee dat is niet nodig als kernwaarde. Voetbal is al een teamsport wie dat niet begrijpt mag niet opgesteld worden.

... (na de eerste helft tegen Portugal 1 - 1). De laatste kernwaarde moet zijn: Flexibiliteit.
Flexibiliteit zorgt voor scherpte. Als het ene niet lukt, probeer dan het andere. Pas je aan. Schakelen!... Er is nog een kleine kans

-- Na de wedstrijd: een ding is zeker, dit resultaat van drie keer verliezen heeft niets te maken met een cultuurprobleem. Cultuur kan een verschil maken, maar niet zo'n groot verschil. Dit heeft te maken met een gebrekkige organisatie, onvoldoende selectie, niet geschikte trainer, ... en dat soort zaken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?