Elisabeth en haar Twee Steden

De Gelderlander schrijft dat ... De Tilburgse ziekenhuizen St. Elisabeth en TweeSteden hebben bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een vergunning gevraagd voor een bestuurlijke fusie. De plannen bestaan al langer maar in december oordeelde de NMa dat een melding niet voldoende was en dat een vergunning nodig is... Een woordvoerder legde dinsdag uit dat de bedoeling is dat er één raad van bestuur en één raad van toezicht komt. De huidige locaties in Tilburg en Waalwijk blijven bestaan en ook de namen van de ziekenhuizen blijven voorlopig bestaan.

St. Elisabeth schrijft op haar web nog:
De bestuurlijke concentratie van de twee ziekenhuizen is eigenlijk een hereniging, aangezien ze vroeger één organisatie waren. De rechtsvoorgangers van beide ziekenhuizen vielen oorspronkelijk onder de in 1827 opgerichte Stichting Het Rooms Katholiek Gasthuis. Door deze gezamenlijke basis werken de ziekenhuizen ook nu al op veel terreinen intensief samen. Zo worden de laboratoria en de ziekenhuisapotheek gedeeld en zijn de specialisten van de stadsmaatschappen Longgeneeskunde, Heelkunde, Neurologie, Urologie en de stadsvakgroep Reumatologie in beide ziekenhuizen actief.

Hier wat informatie over de beide partijen.
TweeSteden.
TS heeft een wetenschappelijke ambitie:
In het TweeSteden ziekenhuis zijn van de 165 leden van de Vereniging Medische Staf (VMS) er 52 (31%) gepromoveerd. Er zijn 11 opleidingen voor medische specialismen, en een veelvoud aan andere opleidingen; en wetenschappelijk onderzoek maakt deel uit van deze opleidingen

Het motto van TS is: Zorgzaam en Professioneel
Strategie TS (2011 - 2014). Wij bieden een breed palet aan kwalitatief uitstekende zorg, dichtbij huis. We hebben de volgende zes speerpunten:
- Zorg voor mensen met hart- en vaatziekten
- Zorg voor Vrouw en Kind
- Zorg voor de ouder wordende mens
- Zorg voor mensen met overgewicht
- Zorg voor mensen met een orthopedische zorgvraag
- Zorg voor mensen met kanker

Over delen van onze zorg en infrastructuur maken we (supra) regionale afspraken. Dit betreft in ieder geval binnen de oncologie de hoog complexe - laag volume zorgen de regionale zorg op het gebied van mammacare. Het betreft eveneens het in toenemende mate aanbrengen van accenten binnen de breedte van de (heelkundige) zorg in onze regio.
...
Spreiden en concentreren krijgt gerichte aandacht. Intern, door optimaal gebruik te maken van onze verschillende locaties. Extern, door in goed overleg met andere zorgaanbieders, met name het St.-Elisabeth Ziekenhuis, afspraken te maken over wat aan de orde is als het gaat om spreiden en concentreren en vervolgens hoe we dat gezamenlijk kunnen gaan organiseren.

Verder komt het thema "Cultuurverandering" aan bod (Jaardocument TS):
Gastvrijheid en bejegening. Patiëntenraadslid mevrouw J. Muller neemt deel aan het Centraal Team Patiëntenparticipatie en houdt de patiëntenraad periodiek op de hoogte van de ontwikkelingen van het project ‘Gastgerichtheid’. In dit kader worden er ziekenhuisbrede trainingen georganiseerd om zo de gewenste cultuurverandering te bewerkstellingen. Verder kijkt de Patiëntenraad hoopvol uit naar de uitkomsten van de evaluatie van de gastteams en de mate waarin deze bijdragen aan een beteer gastvrijeheid en bejegening.

Als ook de samenwerking met het Elisabeth Ziekenhuis (Jaardocument TS):
Als een rode draad loopt de voorgenomen, intensievere samenwerking met het St. Elisabeth Ziekenhuis door 2011. De OR begrijpt de stap die beide ziekenhuizen willen zetten. Vernieuwingen worden ingegeven door kwaliteitsverbetering, marktcondities, overheidsbeleid en regie en macht van zorgverzekeraars. ... In dit proces is het mogelijk dat de OR ruimte neemt voor eigen speerpunten. Daarbij valt te denken aan onderwerpen als communicatie, de gevolgen voor medewerkers (in de zin van werkgelegenheid) en harmonisatie van (secundaire) arbeidsvoorwaarden en cultuur(verschillen). The Boston Consulting Group (BCG) voert een cultuurscan uit. De inhoud van het onderzoek valt zowel de Raad van Bestuur als de OR tegen...

Aan de hand van de DBC-prijslijst kan de klant nagaan of de fusie prijsopdrijvend werkt.
Voorbeeld: passanten B-segment per contract - 11.0.418.203 Afsluiting kleine vaten en zuurstoftekort beenspieren | Operatie met klinische opname:
Tarief Ziekenhuiskosten (€ 10.329,73) - Honorarium poorter (€ 532,93) - Honorarium overig spme ( € 615,49) - Totaal (€ 11.478,15)
Organisatie
a. Juridische structuur:
- Commanditaire vennootschap 2-Cities Unlimited 3, 5, 6 en 7
- beheersmaatschappij TweeSteden Ziekenhuis Midden Brabant BV 2, 3,4,5,6 en 7. -
 2Serve Kliniek Plastische Chirurgie BV
- Stichting 2Serve Kliniek (ZBC)
b. Organisatiestructuur (laatste wijziging sinds 2011) RvT, RvB, Medische Staf, Bureau Innovatie & advies, Secretariaat, OR, Patientenraad, Verpleegkundige Adviesraad.
- Zorggroep I (IC, SEH, Anesth., …, zorg logistiek) en II (KNO, Urologie, V. & kind, Zh. Farmacie, zorglogistiek, …)
- P & O - Facilitair bedrijf - Financien & Control - ICT & Medische Techniek
c. Vestigingenstructuur.
- Vestiging Tilburg (ZH), Vestiging Waalwijk (ZH), Oisterwijkkliniek

St Elisabeth.
Motto: Elisabeth Topzorg. Zeker voor u.

Kosten Knieoperatie (dbc-code: 11.418.203): 11,522,02. Elisabeth geeft minder informatie, maar om de kostenverschillen met TweeSteden goed na te gaan mag u wel een dag uittrekken. Alternatief is om naar Kiesbeter.nl te surfen.


Jaardocument 2010:
Besturingsfilosofie. ... wil de bedrijfsvoering verbeteren vanuit een langetermijnfilosofie die leidt tot meerwaarde. Tevens zet het ziekenhuis menslievendheid weer centraal. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Enerzijds .. een nieuwe manier van zorgverlenen waar uiteindelijk de hele Nederlandse zorg van kan profiteren. Anderzijds is het het verbeteren van de kwaliteit van (zorg)processen een normaal onderdeel van ieders dagelijks werk geworden. Hierbij is de afgelopen jaren met succes ervaring opgedaan met de principes en instrumenten van lean. Lean staat voor een efficiënte bedrijfsvoering en een cultuurverandering met bijbehorende structuren, waar het ziekenhuis continu gestaag en gezamenlijk aan werkt.
...
Actieve opleidings- en onderzoekscultuur Het verzorgen van medisch-specialistische, verpleegkundige en paramedische opleidingen en het verrichten van toegepast wetenschappelijk onderzoek zijn belangrijke taken van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Samen met andere topklinische opleidingsziekenhuizen levert het daarmee een essentiële bijdrage aan de vernieuwing van de gezondheidszorg. Het St. Elisabeth Ziekenhuis verzorgt in samenwerking met een aantal universitaire centra de opleiding voor twintig specialismen.
...
Soft signals Het bestuur Vereniging Medische Staf (VMS) is van mening dat tussen de IFMSsystematiek en het reglement Mogelijk Disfunctionerende Medisch Specialist (MDMS) een grijs gebied ligt. Hierin kan het niet optimaal functioneren van een medisch specialist zich ongemerkt tot disfunctioneren ontwikkelen. Aan het reglement MDMS is daarom een artikel toegevoegd, waarmee de mogelijkheid is gecreëerd om soft signals (informele melding), desgewenst anoniem, bij het bestuur VMS neer te leggen. Na ontvangst wordt de melding getoetst bij de melder, waarna twee leden van het bestuur VMS informeel met de betrokken specialist praten. In 2010 zijn drie van dit soort gesprekken gevoerd. Zowel betrokken specialisten als leden bestuur VMS zijn enthousiast over deze manier van hulp bieden, die bijdraagt aan een cultuur waarin professionals elkaar eerder aanspreken. ...
...
8. Resultaatgerichte structuur en cultuur. Het St. Elisabeth werkt nauw samen met haar professionals voor open en resultaatgerichte besluitvorming. Belangrijk is een goede evenwicht tussen voldoende draagvlak en tegelijk ook voldoende snelheid en tussen het goede van de gezamenlijke cultuur en de benodigde zakelijkheid. Om dit te bereiken, werkt het St. Elisabeth aan: • kritisch toezicht op aantal, omvang en doelgerichtheid van commissies en tegelijk aan voldoende mandaat voor commissieleden en medisch manager; • vroegtijdige informatie over hoe een besluit tot stand komt en draagvlak voor uniforme werkwijzen bij zorgeenheden en afdelingen; • heldere, resultaatgerichte afspraken, duidelijke verantwoordelijkheid, open onderlinge aanspreekcultuur op gemaakte afspraken.

Organisatie
a. Juridische structuur: - De formele rechtspersoon van het St. Elisabeth Ziekenhuis is de Stichting Sint Elisabeth Ziekenhuis.
b. Organisatiestructuur RvT, RvB, Vereniging Med. Staf, Clientenraad, OR, Verpleegkundige Adviesraad - Bureau Bestuurondersteuning, P & O, Programmanagement, Informatisering & automatisering, Plan ning-Control & Informatie, Financien en Audit. - Zorggroep 1, 2 en 3, Medische Ondersteuning, Opleiding- en Onderzoekscentrum, Facilitair Bedrijf, Facility Services
c. Huisvestingsstructuur: - Hoofdlocatie Tilburg; buitenpolies: Baarle Nasssau, Dongen, Drunen; Dialysecentrum Waalwijk.

De fusie. Een aantal overeenkomsten en verschillen
Vanuit het aanbod is dit een logische stap; de bestuurlijke vereniging (of hereniging) kan zorgen tot een hogere efficientie door specialisties beter in te schalen. Voor de klant is op het eerste gezicht de afnemende diversiteit en het vervallen van een second opinion een gemis. De kans is dat de zorg - door toegenomen machtpositie - in het gebied duurder gaat uitvallen.

... Vervolg. (Ook de fusiegolf. 16 augustus 2012 kondigen het Franciscus ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom aan te willen fuseren).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?