Trendwatching (1)

Net als Science Fiction waar ik nooit iets voor gevoeld heb, is trendwatching nooit mijn ding geweest. Toch [volg ik zeker al een decennia: Trendwatching.com (zie foto)] interesseert het me vanuit schrijfoogpunt. En om de wereld te begrijpen. Wat doet een trendwatcher precies, en wat en wie is een trendwatcher. Wat voor een achtergrond heb je dan?

Ik keek eerst naar wat bekende figuren op dit vlak, gewoon via YouTube en vond:

1. Vincent Everts...

2. Farid Tabarki. Hij vertelt in een interviews over trends en de tijdgeest, en ziet drie veranderingen: van centrale naar decentrale systemen (eigen energie opwekking, blockchain, ...), transparantie is een tweede trend. Overal zijn gegevens over. Deze twee trends samen maken dat we van een harde naar een vloeibare samenleving gaan (liquid society). Concreet: verbindingen met elkaar aangaan binnen een organisatie binnen teams voor een concreet probleem. Bedrijven gaan in elkaar ketens zitten. Car2go. 

Structuren verdwijnen, piramides verdwijnen ook de middenstand, middenkaders verdwijnt. Het midden heeft niet meer de rol die het had in de vorige eeuw "in deze smeltende samenleving."

Toekomst van werk: wat zijn nu de talenten van mensen? Dat is de zoektocht die we nu aan het doen zijn. Een systeem is nodig waar talenten voeding geeft, niet vaste examens van nu.

Het leuke van deze video is dat hij nu zes jaar oud is. Human Resources, maar aanwezige talent heeft geen enkele waarde op de balans. We vinden het nu geen asset.

Dan komt de vraag naar leiderschap. Hebben we de Trumps en de P... van nu nog wel nodig?... Dat zijn de laatste der Mohikanen, die nog aan de piramide (nieuwe kwaliteiten zijn nu feminiene kwaliteiten), terwijl deze oude leiders nog de masculiene kwaliteiten lieten zien. Op een gegeven moment komt er iets nieuws. Anno 2016. in 2022 begint Rusland (P.) de oorlog met het moderne westen. Had een trendwatcher dat kunnen zien aankomen?

Deze vraag is misschien niet helemaal gepast. Trends zijn ontwikkelingen in de maatschappij van de longue duree. Dus iets als het toenemende individualisme. Tattoeages zou je als een trend kunnen zien waar identiteit van het individu belangrijker is geworden.

Een oorlog al dan niet te verwachten (met de kennis van nu) is meer iets dat politiek getint is. Mar ook hier zou je kunnen denken dat het westen op zoek is naar uitbreiding van de markt en marktdenken, en haar ideologie en dat die op een muur stuit.  De oorlog nu zou je wel als een trend-omkeer kunnen zien...

--

Op linkedIn is Trendwatching ook goed te vinden, o.a.:

  • Futures. Herman Konings, Joeri Van den Bergh en Tom Palmaerts bundelen hun inzichten in één verzamelbundel. Vol trends waar we toekomsten kunnen op bouwen.
  • Maarten Leyts. Generation (Z)Alpha | Youth culture, - Trends and communication | Innovation & Futures | Keynote speaker

Dan is er nog de relatie met de futurologen. Maar daar zit een verschil tussen. Op dit moment lees ik opnieuw The Age of spiritual machines, van Kurzweil. Dat is geen boek over trendwatching, noch over het resultaat ervan.

... wordt vervolgd


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?