Visie op loopbaan

Een loopbaan is een wat vreemde term. Lopen en banen zitten erin opgesloten. Baan waarschijnlijk als referentie voor wat je doet naast misschien de baan waarin je loopt, of denkt te lopen. En lopen is iets dat wijst naar beweging. Je moet vooruit.

Afhankelijk van het moment van observatie kan je dan ook nog voor- of achterlopen. Zit je op schema, past ook in deze metafoor, van loop-baan. Bij carrière is het misschien anders. Ik heb de etymologie van het woord er niet bij genomen, maar zal ook wel zoiets betekenen als lopen. In het Spaans lees je er carrera in, loopbaan dus.

Hoe werkt nu zoiets als een loopbaan? 

En hoe werkt een loopbaancoach? Kijkt deze dan vooral naar het verleden, of juist naar de toekomst? Betekent dat wanneer je expliciet bezig bent met je toekomstige loopbaan, je automatisch stress voor jezelf creëert, omdat je over dingen nadenkt en plannen maakt die er nog niet zijn?

Een loopbaan begint bij een eerst betaalde baan, schrijft iemand (loopbaanregisseur). De keuze voor een (beroepsopleiding) bepaalt vervolgens hoe je die loopbaan kan gaan in-richten. Bij dat richten zit al een doel. Je richt je ergens op.

Zoekend op het internet kom je al snel bij veel resources en informatie, zoals (de eerste drie):

https://loopbaanregisseur.nl/LoopbaanTips/loopbaan/wat-is-een-loopbaan/ (coaching)

https://www.cnv.nl/themas/jouw-loopbaan/loopbaanontwikkeling/ (advies vanuit de vakbond)

https://www.loopbaan.nl/ (tests en quickscans)

Bij een van de links hierboven gaat het o.a. om hulp bij solliciteren. Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij de carrière: waar ga ik wel en niet op solliciteren? Het aardige als voorbeeld van solliciteren is dat je niet alleen gedwongen wordt om na te denken waar je kracht ligt, maar je merkt ook hoe veel tegenkandidaten er zijn voor een job.
Het idee van loopbaan is niet alleen iets van wat jouw sterktes en zwaktes zijn, maar ook waar je beter of minder goed bij past.

Het is een proces van waarheidsvinding omtrent wat je kan en waar je waarde kan toevoegen. Dat heeft rationele elementen, die je kan afleiden, waar een opleiding belangrijk is, maar het gaat ook om zaken als durf ik deze stap te nemen? Is de stap niet te groot, of juist niet te klein?
Hoe reageert een PZ of HR manager op jouw loopbaan trackrecord? Wat valt er vanaf te leiden?

Wanneer ik in dit blog zoek naar loopbaan, komt de eerste blogpost bij dit voorbeeld: Loopbaan: Daeninck werkte vanaf 1978 bij McKinsey in Amsterdam, New York en Brussel. Eind 1991 stapte hij over naar Sabena, waar hij mede verantwoordelijk is voor de privatisering van het oude staatsbedrijf. In 1997 ging hij naar Robeco, waar hij in 2002 bestuursvoorzitter werd. Nog geen twee jaar later moest hij opstappen. Hierna is er nauwelijks nog informatie te vinden over de carrière en de professional. Dit is een voorbeeld van waar een stap in een loopbaan fataal kan worden voor de rest. Maar dat zijn de uitzonderingen. Als je heel voorzichtig begint kan je imago uitstralen dat je te voorzichtig bent met je loopbaan, switch je teveel dan loop je het risico dat ze in je een jobhopper zien, en ga je te hard dan kan je jezelf voorbij"lopen."

Deze kwam ik ook nog tegen: Steven Lewitt heeft hier in Freakonomics ooit een onderzoek aan gewijd; zijn voorbeeld was de invloed die vanuit een naam uitging op het succes in een loopbaan;

En dan is er nog het element: de economie. Heb je de wind van de economie mee of tegen, dat maakt ook veel verschil. Soms is je loopbaan het mede-resultaat van een positieve conjunctuur in je leven, die dan opeens kan omkeren. En dan is de vraag: wat nu?

-- sept '23. De figuur is van LiveCareer.com hoe maak je een visie statement over wat je in carriere wilt bereiken.

-- 1 nov. Een mooi voorbeeld van een loopbaan in een specifieke functie (directeur) zag ik in Quote (Katja Kok, nov '22):



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?