Wat is zo bijzonder aan het Mercator Sapiens van Barlaeus?

Een bijzondere passage... 

Na zijn [Vossius] vertrek werden in Leiden de hoogleraarssalarissen verhoogd om verdere leegloop te vermijden. Hugo de Groot [Grotius] had groot aanzien als jurist, en ook als dichter van Neolatijnse poëzie en toneelstukken. Alle drie hebben zij een stempel gedrukt op het oeuvre van Joost van den Vondel, Grotius door zijn toneel, Vossius door zijn kennis van de retorica en de poëtica en Barlaeus door zijn lyriek.

..

Op 8 en 9 januari hielden de twee eerste professoren hun inaugurele rede. Vossius sprak over het nut van het vak dat hij ging doceren, de geschiedenis, Barlaeus over een bijzonder origineel onderwerp: 

de wijsheid van de koopman. 

Dat viel goed in Amsterdam. Bovendien was Barlaeus een begaafd verteller en een charmante persoonlijkheid. Dat alles droeg bij tot grotere bekendheid van zijn rede, die vijfmaal vertaald is. Vossius moest het met één vertaling doen...

(bron: https://neerlandistiek.nl/2019/10/mercator-sapiens-de-wijze-koopman-en-the-wise-merchant/)

Handeldrijven is al een zeer oude zaak, maar wijs zijn is dat ook! Zodat ik niet kan vaststellen of de handel uit de wijsheid is ontstaan, of dat de wijsheid uit de handel is voortgevloeid. (MS)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?