Cervantes, in beeld - (1)

Dit verhaal ben ik gaan schrijven voordat ik me serieus met biografieën ben gaan bezighouden. ..  

De biografie van Miguel de Cervantes Saavedra is op het internet wel te vinden. In deze variant heb ik de nodige beelden toegevoegd om een idee te geven van het tijdsbeeld vlak voor en van Balthasar Gracian.

Deze beelden komen van een documentaire over zijn leven die als een film is opgezet. De film is gemaakt door Alfonso Ungria (RTVE 1980) en geeft zowel het verhaal van het leven van de schrijver als ook over de tijd waarin deze leefde, en dus van de geschiedenis.

Het voordeel is dat de belangrijkste elementen waar de meeste het over eens zijn naar voren komen. Het nadeel is dat andere belangrijke ingrediënten achterwege blijven, zoals zijn achtergrond en bijvoorbeeld een detail zoals dat zijn vader Rodrigo gevangen genomen werd omdat deze zijn schulden niet kon betalen.

"Als het gaat om belasting betalen," leren we van de hoofdpersoon () halverwege de film, "is iedereen arm."

(1) Het verhaal begint rond 1616 als Cervantes vergezeld naar Madrid trekt en halverwege zijn pad kruist met een student (2) wiens paard gewond is en vraagt of hij met hen kan meerijden. Hij leert al snel dat de Grote Cervantes op het paard zit en vraagt hem over zijn werk. Hij is zoals hij zegt een fan van hem.
(2)
Thuis praat de student met het meisje (nichtje) die Cervantes verzorgt en als hij vraagt hoe hem te helpen, zegt ze: "door bij hem te blijven."
Maar dat vindt hij niet voldoende en wil voor de grote schrijver betekenen. Hij wil meer doen en daarvoor praat hij met mensen die de schrijver meegemaakt hebben. Zo bouwt hij de biografie van Cervantes op.
De eerste tijdgenoot is Lope de Rueda die met Cervantes op school gezeten heeft (de man bij het vuur). Hij vertelt over het keerpunt in het leven van Cervantes, toen deze heel vroeg in een duel terecht kwam, omdat iemand hem beledigde.


(5) Als Cervantes de man verwond aan zijn hand (net als Cervantes later zelf gewond raakt), wordt hij de volgende ochtend ter verantwoording geroepen. Hij heeft dan echter al besloten om te vluchten.



(6) (7) Zijn oom is Kardinaal in Italië en dat is waar hij heen trekt.
(8)


(9)

Uiteindelijk besluit hij soldaat te worden in het imperiale leger in Italië.
(10) In het land wordt de spot gedreven met de Spaanse overheersing, hetgeen te zien is op het plaatselijke (vulgaire) toneel.
In de oorlog tegen de Turken raakt hij gewond en verliest het vermogen in zijn linker hand. Het is gelijk het einde van zijn carrière als soldaat. Maar zijn dappere optreden is dan al opgemerkt door Don Juan van Oostenrijk, de broer van Filips de II die de scepter zwaait over Vlaanderen.
(10)


(11)


(12)


(14)




(15)

 De Biografie van Cervantes (2) Don Juan geeft Cervantes een brief mee waarin hij hem bedankt voor de verleende diensten. (16) Op weg terug naar Spanje wordt echter zijn schip (La Marquesa) overvallen door Berbers, piraten in de Middellandse Zee de dienst uitmaken. Dit mede omdat Filips II een politiek voert waarin de Moren uit Spanje verdreven worden. Algiers wordt de verzamelplaats van de rijkdom die in de Middellandse zee verovert wordt en bloeit volop. Al snel komt de Brief van Don Juan in handen van de berbers die hierdoor begrijpen dat ze een belangrijk persoon in hun midden hebben en losgeld eisen voor zijn vrijlating.



(17)



(18). De opsluiting die volgt is in de vorm van een grot, en de vergelijking met de grot van Montesinos in Don Quichot is al snel gemaakt.



(19)




(20)


(21)


Vele vluchtpogingen volgen en de gevolgen zijn niet mis. Cervantes' leven wordt steeds gespaard om duidelijke redenen. (22)
(23)


Don Juan van Oostenrijk sterft in Vlaanderen en de broer van Cervantes Rodrigo, wordt als eerste vrijgelaten als voor hem het losgeld betaald wordt. (24)


(25)


Hier blijkt de generositeit van Cervantes, als deze tegen een Moorse soldaat zegt: "u zou hetzelfde gedaan hebben," waarop deze antwoord: Nee, ik zou alleen gevlucht zijn." en dus niet met al de andere gevangenen. Zijn geliefde Zoraida heeft hem dan net proberen te laten ontsnappen, hetgeen echter mislukt is... (26)
(27)


(28) Uiteindelijk wordt het losgeld betaald; geen 1000 dukaten, maar 500.
 
... [na lange tijd dit verhaal weer opgepakt, vervolg van (2)]

Op aanraden vriendin trouwt Cervantes met Portugese, de omstanders (in Portugal) denken dat hij alleen op de bruidsschat uit is. Hij moet rust krijgen om te kunnen schrijven.
Sinds Italië en Algerije is zijn geluk op retour. Andere dichters hebben meer succes.
na zijn trouwen krijgt hij een baan als (Salazars) manager van landgoed in Esquivias.
Intussen in 1616 in de Santo Oficio, praat de student met de beheerder. Die praat over Galilei Galilei en over de aarde als het middelpunt van het heelal-.
(46) isunzo (andalucia) was geen goede man en kan Cervantes later in problemen brengen... Hij werd verdacht van omkoping e.d. Het oficio zoekt iets waar ze Cervantes gedrag kunnen beklagen.
wordt later gevangen genomen (48)

(51) terug bij Portugese. Einde hoofdstuk 3 disk II.
52. valladolid 1605, dochter gaat trouwen. Praat met Catalina.
terug uit het gevang wordt zijn vrouw ontmoedig van de slechte situatie, geen geld, en het leven met de zussen en moeder van Cervantes...

Ze vraagt Cervantes wat ga je hieraan doen. Hij zegt: schrijven.
Ondertussen de bachiller in Madrid (1616) met señor Villaroel...
Lope komt bij Cervantes op bezoek. Zijn altijd vijanden geweest.
Madrid 1610
1613. Madrid Cervantes en Lope de Vega (61)
Poesie wedstrijd. Cervantes eindigt op derde plaats...
madrid 1616. Cervantes is steeds zieker. Wanneer komt Catalina vraagt de dokter (tegelijk priester). Cousin van Constanza komt wel op bezoek.
Madrid 1614 Cervantes leest Don Quichot de Avellaneda (het tweede deel van Don Quichot), de valse Quichote.
(62) persiflage van quichot, opvoering door lope.
Cervantes schrijft dan zijn tweede deel van quichote...
Cervantes praat met Luis de Gongora terwijl ze een beroving zien op straat...
1616. Met constanza. Cervantes zegt dat hij met een voet in het graf zit.
Bachiller gaat naar Toledo, naar de kardinaal (63, 64) de kardinaal is de neef van de Hertog van Lerma. de bachiller vraagt aan de kardinaal of hij hem kan helpen..
Dan sterft Cervantes. Iedereen is er bij (Lope), maar zijn dochter Isabel niet.

... vervolg.

Een nieuwe visie over het werk van Cervantes, komt van deze man:

https://www.youtube.com/watch?v=vh2_pM04KNM&t=2313s


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?