De Goede Advocaat (Böhler)

Klinkt als "The Good Doctor," maar dan geheel anders.

Shakespeare, schreef de voor dit boek toepasselijke woorden, in Henry VI: The first thing we do, let's kill all the lawyers. 

Volgens Böhler, ondervraagd door UvA-collega Iris van Domselaar, is er geen sprake van een morele crisis in de advocatuur, maar moeten advocaten zich wel continu vergewissen van de ethische aspecten van een zaak. “Vroeger nam men als vanzelfsprekend aan dat het met het morele kompas van een advocaat wel goed zat. In de huidige tijd wordt dat niet meer aangenomen, en moeten advocaten bewijzen dat ze het goed doen.”

Dat is mede ingegeven door het gedrag van “een Amsterdamse advocaat die geen advocaat meer is”. Die wordt tot ergernis van Böhler gezien als representant van van de hele beroepsgroep. “De gemiddelde advocaat is beter dan zijn reputatie. Van de 17.000 advocaten in Nederland komen er 16.900 nooit in het nieuws.” (1) (brn: https://www.advocatie.nl/nieuws/afscheid-britta-bohler-de-gemiddelde-advocaat-is-beter-dan-zijn-reputatie/)

Het boek begint met de kernwaarden van de advocaat, die zijn sinds 2013 niet veranderd: onafhankelijkheid, partijdigheid, deskundigheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Daar staat aan vast dat de advocaat onder de professies valt en meer dan een loodgieter of econoom een gewoon beroep is, net als de arts, notaris of ...

De nieuwe advocaat zal er volgens de schrijver, en advocaat komen, omdat AI hier grote impact gaat krijgen. Mensen willen geen standaard contracten meer betalen die ook te vinden zijn op ht internet. De kritiek gaat dieper dan dat, maar veel IT ondersteuning zal ik de toekomst leiden tot een nieuwe advocaat. Die heeft de productieve vorm die ook de IT'er vaak nodig heeft: de T:

Dat is een profiel van sterk specialisme op een beperkt punt (huwelijksrecht, ondernemingsrecht) - verticaal en verder een brede interesse en kennis - horizontaal.

Maar daar eindigt het boek mee. Het boek gaat vooral over integriteit, door vragen (hoofdstuk 3) als: De advocaat en de cliënt: wie is de baas? Ook eindigt daar het verhaal: De goede advocaat: een integer mens?

Ik ben verre van een expert of dit gebied van juridische zaken. Wel krijg ik de indruk dat dit boek vooral een aanval is op, of een motief heeft gevonden in de aanval op, Moszkowicz. Deze was - zo leert hoofdstuk drie - zowel de advocaat van Holleeder als van Endstra, en daar begon de ellende. "De verhouding tussen de Advocaat en zijn cliënten Endstra en Holleeder gaat verder dan een strikt zakelijke relatie," oordeelt de rechtbank... Maar ... tig jaar al beschrijft een journalist deze professional als een "maffiamaatje." Daarmee krijgt de advocatuur een negatief imago. Of dit boek hier tegen helpt vraag ik me af.

--

2013/07/businessdriver-in-de-advocatuur


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?