Motivatie - Lula da Silva

 

De biografie van het leven van Lula da Silva door Leonardo Diaz is in chronologische volgorde geschreven. Het begint met zijn familieachtergrond en enkele feiten over zijn ouders, die gaan scheiden. Lula is een voetbalfanaat en begint te werken als hij veertien jaar oud is. Daar verliest hij zijn pink bij een arbeidsongeval. De arbeidsomstandigheden zijn slecht en dit motiveert hem om in 1968 het syndicaat in te gaan. 

Dit is dus een andere biografie...

De geschiedenis van Brazilië wordt in de achtergrond van de biografie gecontextualiseerd. De onvoorstelbare ongelijkheid van kansen drijft veel mensen naar de zuidoostelijke regio's. De noordelijke regio's dragen slechts vier en een half procent bij aan het bruto nationaal product van Brazilië, de zuidoostelijke regio ongeveer 58%. 50 miljoen van de 160 miljoen mensen zijn arm. Migratie was ook wat zijn familie in gedachten had. Zijn ouders worden dan gescheiden en Lula is nog maar een jongen.

Zijn eerste vrouw sterft bij de bevalling en Lula moet twee keer een verlies accepteren. Vlak voordat hij tot voorzitter van het syndicaat wordt gekozen, trouwt hij opnieuw. Zijn gevangenschap van 31 dagen in 1979 verandert zijn leven volledig, want het incident maakt hem van de ene op de andere dag beroemd.

Al in 1989 doet Lula mee aan de presidentsverkiezingen die worden gewonnen door Collor de Mello. Zijn vriendschap met Fidel Castro schaadt op de een of andere manier zijn imago, maar hij blijft in de politiek en wordt in 2002 verkozen tot president van Brazilië.

De biograaf kenmerkt Lula door zijn grote kracht, groot onderhandelingsvermogen en geduld om zaken op orde te krijgen... en zijn charismatisch leiderschap dat altijd met woorden overtuigt.

De biografie eindigt net na het eerste jaar van het presidentschap, wanneer het "Zero Hunger-programma" wordt aangekondigd, evenals landbouwhervormingen. De chronologische volgorde in deze biografie is de beste vorm die had kunnen worden gekozen. En via de media weten we dat Lula da Silva is gekozen voor een tweede beurt als president van Brazilië.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?