My life, Bill Clinton (1 - Rusland toen)

De biografie van William Clinton heeft een omvang van ca. 900 pagina's, maar qua aantal woorden valt het erg mee. Het is een aardig verhaal, waar vele invalshoeken te vinden zijn. Hier gaat het om "Rusland," en om de tijdgeest van toen versus nu...

 De eerste keer dat Clinton vertelt over Rusland, is in het begin wanneer hij zich nog moet vormen en de Sputnik de ruimte in stijgt. Dat moment heeft grote indruk op hem gemaakt. Het stimuleert hem om meer wiskunde en exacte vakken te bestuderen. het is de tijd van Kennedy, iemand die Clinton bewondert en die hij later in een conferentie ontmoet. De fout is een van de eerste foto's in de biografie.

de volgende passage is dat hij een adviseur voor Ruslandzaken heeft (Strobe Talbott) wanneer hij eenmaal president is. Talbott sprak vloeiend Russisch en werkte in die tijd voor Time in Moscow, en vertaalde de speeches van Khrushchev. Deze was destijds een intermediair die de Russische cultuur voor het westen inzichtelijk probeerde te maken (Khrushchev remembers).

dan, Wanneer Clinton in Oxford studeert en in de winter verlof neemt begint hij een 40-daagse reis, de langste ooit, die naar Rusland leidt (eerst doet hij Amsterdam aan) en reist letterlijk in de voetsporen van Lenin richting St. Petersburg. [Daar refereert hij aan een boek van Edward Wilson To the Finland Station].

... [De relatie met Jeltsin komt uitgebreid aan de orde in de biografie, en ook het punt waarop Putin het sokje overneemt. Clinton delibereert wel even over de democratische capaciteiten van het nieuwe Rusland na de Sovjet-Unie, maar echt diepgang krijgt het gebeuren niet. Wel probeert hij zelf de wind uit de zeilen te halen van beschuldigingen dat Rusland zijn campagne steunde...  





Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?