Update oorlog in Oekraïne (dag 70 van de inval Rusland in Oekraine)

De Volkskrant schrijft vandaag dat ze denken dat Putin / Rusland volgende week Oekraïne de oorlog verklaart.  


Op Time staat een artikel waarin iemand ... op individuele wijze probeert de Russische mens te bereiken met integere informatie over wat er echt aan de hand is met de oorlog.

https://time.com/6168314/psychology-persuade-russians-truth-ukraine/

Persoonlijk houd mij behalve de vreselijke oorlog vooral bezig hoeveel russen nu achter Poetin staan en ik denk: veel, tot iedereen in het land.

Rusland is een van de meeste corrupte landen in de wereld, nummer 136 op de schaal van 180. Finland - het buurland - staat op plaats 1! (Oekraïne op 122; het tweede meeste corrupte land in Europa, op Rusland na).

Wat ik graag zou willen onderzoeken is hoe Rusland als cultuur ontvankelijk is voor haar eigen leider, Putin. Hoe was Duitsland destijds ontvankelijk voor Hitler, en dat had destijds alles te maken met de slechte economische situatie.

Putin haat zwakkeren en zwakheid en is dus een typische masculiene leider in een verder Europa dat steeds meer feminien is geworden, waaronder buurland, Finland. Van de Russische cultuur mag je dus verwachten dat deze zeer machistisch is, en dat de steun voor haar leider diepgeworteld is. (Dan zou dit gelden: Dit is dus een oorlog van Rusland tegen het westen, geleid door een gewone rus: Vlad).

Toch wanneer je het cultuurcompas van Hofstede (insights) erbij haalt ontstaat dit beeld:

masculinity:
Mannelijkheid versus het tegenovergestelde, vrouwelijkheid verwijst naar de rolverdeling tussen de geslachten, wat een ander fundamenteel probleem is voor elke samenleving waarvoor een reeks oplossingen wordt gevonden. Uit de IBM-onderzoeken bleek dat (a) de waarden van vrouwen minder verschillen tussen samenlevingen dan die van mannen; (b) de waarden van mannen van het ene land tot het andere bevatten een dimensie van zeer assertief en competitief en maximaal verschillend van de waarden van vrouwen aan de ene kant, tot bescheiden en zorgzaam en vergelijkbaar met de waarden van vrouwen aan de andere kant. De assertieve pool wordt 'mannelijk' genoemd en de bescheiden, zorgzame pool 'vrouwelijk'.

Duitsland heeft bijvoorbeeld een mannelijke cultuur met een 66 op de schaal van Hofstede (Nederland 14). Mannelijke eigenschappen zijn assertiviteit, materialisme/materieel succes, egocentrisme, macht, kracht en individuele prestaties. De Verenigde Staten scoorden 62 op de schaal van Hofstede. Dus deze twee culturen delen, in termen van mannelijkheid, vergelijkbare waarden (bron: https://clearlycultural.com/geert-hofstede-cultural-dimensions/masculinity/)

Dit is dus vreemd, want in dit licht is Putin helemaal niet representatief voor de Russische cultuur en is het ook geen oorlog van masculiene waarden die tegen feminiene waarden oorlog voert. Maar waar zit dit verschil dan precies (wel) in?
Qua ideologie hebben we al gezien is het een oorlog van het armere oosten tegenover het rijkere westen. Rusland voert oorlog tegen haar eigen aristocraten die straks nergens anders meer kunnen leven anders dan in Rusland zelf...

Allerlei vragen, weinig antwoorden als het om cultuur gaat.



Op het laatste moment lees ik dat binnen Rusland men een coup zou voorbereiden omdat men tot inzicht komt dat deze strategie desastreus uitpakt... Laten we het hopen. De laatste coup in Rusland was die tegen Gorbatsjov, die had nog Oekraïense grootouders!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?