"An outpost of progress (Conrad) (#Dag72)

 Joseph Conrad werd geboren in Polen, staat op wikipedia bekend als Pools-Brits schrijver, een van de grootste schrijvers van GB, maar hij werd eigenlijk in het huidige Oekraïne geboren, volgens dezelfde encyclopedie: Conrad was born on 3 December 1857 in Berdychiv (Polish: Berdyczów), Ukraine...

An Outpost of Progress kan je als een studie, een tekening voordat het echte schilderij komt, beschouwen


An Outpost of Progress by Hugo Vieira da Silva - arte.tv

Het is een verhaal met meerdere visies: twee onnozele ambtenaren (in feite handelsagenten) die op een koloniale post gedumpd worden en proberen te overleven in het oerwoud en in een vreemde civilisatie. De ironie is dat de westerse beschaving hier vooruitgang zou moeten voortbrengen, maar het wordt aan het einde van de nouvelle duidelijk dat hun rol uitgespeeld wordt. De echte onderneming wordt niet gerund door de kolonialen, maar door de lokale bevolking, in de figuur van ene Makola.

In de Netflix-cultuur van nu, las ik niet het boek, maar zag ik een verfilming van een Portugese producent: ... en die laat prachtige beelden zien.

Cultuur is wat mensen doen, en de twee uitgekotste kolonialisten uit hun eigen omgeving, weten niks te doen. Hun handelspost is bedoeld om ivoor te handelen, maar ht transport is uitgeschakeld voor lange tijd en de mannen vervelen zich - spoiler - letterlijk dood.

Er zijn ook vrouwen in de film en in het verhaal en die spelen een troostende rol. Misschien zou je daar nog een derde verhaallijn in kunnen zien, naast het koloniale vooruitgang, en de ontheemsde leven va twee buitenlanders. Hoe langer je over het verhal denkt, hoe meer je eruit haalt.

Zelf heb ik het bekendste boek van Conrad thuis liggen, maar nooit gelezen. Ik ben er wel aan begonnen, maar het git-zwarte verhaal - nog een verhaallijn - schrok me af.

--



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?