Geen Zee te Hoog

The Sky is the Limit, is een boek van de tijdgeest: 1978. 


 Een is te weinig, drie te veel. Dit tweede boek van Wayne Dyer is een aanvulling op het boek dat ik eerst las. Dyer vertelt hier dat Maslov zijn inspiratiebron was - deze bestudeerde al Grootsheid - , en dat hij op een gegeven moment afscheid nam van het schrijven van schoolboeken, omdat hij daar maar een beperkt publiek mee bereikt.

Het idee van Grenzeloos denken, legt Dyer uit in de opening, in de context van een feestje: je grens te kennen geven bijvoorbeeld wanneer je genoeg gedronken hebt. Maar heel vaak geven we te vroeg een grens aan, wanneer het niet nodig is. On onze maatschappij is de vrees van te dicht op de zon vliegen er ingeslopen, en daar wil de auteur, filosoof na eigen zeggen, tegen in opstand komen: letterlijk zegt hij: jezelf motiveren om voor grootheid te kiezen. Het heelal is oneindig groot, maar de mens is zelf ook oneindig diep of groot qua mogelijkheden.

1. Je mag volmaakt zijn. Gaat over de psychologie die van ziekte, en normaal naar buitengewoon haar doelgroep zoekt. dat gaat van paniek (omgaan met angst), via passiviteit en doelgerichtheid, naar opgewassen zijn tot meesterschap. Hij ziet het toekomstgerichtheidsdenken van onze maatschappij - anno - als een van de grootste problemen. net als Zen en Muga zal de grenzeloze denker in het heden moet zien te leven en denken. het toekomst-denken leidt tot idealiseren. 

Het heden is de enige basis voor het leven en overleven.

2. Valse meesters. Met vals meesterschap bedoelt Dyer: Autoritair denken of autoriteiten. En blindelings gehoorzamen is het grootste probleem daarbij. Niet meer zelf denken en 70% van onze westerse maatschappij heeft autoritaire trekken. Laat onderzoek zien, hij geeft niet aan, welk. Het hoofstuk vervolgt met de kenmerken van autoritaire persoonlijkheden [Het archetypische model van autoritaire persoonlijkheid is trouwens Archie Bunker: toonbeeld van intolerantie]:

  •  onverdraagzaam tov dubbelzinnigheden
  •  dualistisch denken (alles en iedereen in uitsluitende groepen verdelen)
  •  star denken, is het niet overwegen van gedachten die niet passen bij vooringenomen ideeën.
  •  anti-intellectualisme
  •  anti-zelfonderzoek
  •  conformiteit en onderworpenheid
  •  seksuele onderdrukking
  •  etnocentrisme
  • - paranoia (fundamenteel wantrouwen tov alles en iedereen)
  •  anti-zwakheid
  •  machtsverering
  •  superpatrionalistisch totalitarisme (fascistische dictaturen, absolute monarchieën)

4. Wees vooral een goed dier. volg en vertrouw je instincten, je lichaam is volmaakt. Ook hier weer mooie referenties, in dit geval naar Ralph Waldo Emerson, over vertrouwen en instincten: "onze vooruitgang is als de ontplooiing van een planteknop: eerst heb je instinct, dn een opinie, dan kennis, zoals ene plant een wortel, een knop en een vrucht krijgt. Vertrouw totaal op het instinct hoewel je er geen reden voor kunt opgeven."

Ook hier weer een lijst, 9 manieren om een goed dier te worden: dat gaat van eten, ADEMHALEN, lichaamsbeweging en spelen, sex, verkennen. Maar centraal staat denk ik de metafoor van de overleveraar. Destijds stortte een vliegtuig neer in het Andesgebergte en er waren een paar overlevenden. Die hadden dat weten te bereiken door niet wat ze in hun cultuur als norm hadden geleerd maar te vertrouwen op hun instincten. Dat buitenstaanders dat barbaars vonden doet er niet toe, op zo'n moment, schrijft Dyer,

5. Wordt weer Kind! Belangrijk daarbij is dat hij zegt dat je je volwassenheid niet op hoef te geven. het gaat niet om kinderachtigheid of kinderlijk. Maar het gaat om lachen, fantasie, wees een beetje gek, spontaan, wees niet bang om fouten te maken, accepteerde wereld zoals ze is, En.. wees goed van vertrouwen.

6. vertrouw je innerlijke signalen. Hier gaat het om te ontkomen van de externe beloningen waar de wereld mensen door gijzelt en luisteren nar je eigen stem. Eerlijk zijn voor je zelf. 

Dan zijn er de hogere behoeften (7). Individualiteit, respect, erbij horen, genegenheid en liefde, waarheid en schoonheid en ... zinvol werk...

Daarvoor is doelgerichtheid nodig (h8). Het leven moet een doel hebben, is in feite de belangrijkste ingrediënt van een grenzeloos leven. 999 van de 1000 in een leven is ingevuld, door van alles. Het gaat erom hoe je verschil maakt. Die 1. Die laatste cruciale centimeter:

Wees natuurlijk, actief, ga na waar je in het leven van houd, wordt een Doener, geen criticus, Probeer het groepschauvinisme in het leven te overstijgen.

==  wat zou ik doen in het leven als er geen geld bestond ? ==

Dan ben of wordt je een winnaar Dat is anders dan in onze maatschappij niet de winnaar die niet verliest, maar verliezen betekent geen verliezer te zijn. genieten van de activiteiten die je doet.

 - - - -

Na het lezen van dit boek, in deze tijd, betekent een beetje terug naar de geschiedenis, de jaren 70. De antiautoritaire opvoeding. Veel is herkenbaar uit die tijd... en is nu weer actueel.

Zelf denk ik als macro-generalist aan het effect van dit soort denken op het geheel. Je ontworstelen van een bepaalde cultuur, dat is het in feite. En dan toch zorgen om aansluiting te vinden met die cultuur dat je niet te geïsoleerd raakt...

--

https://mcenv.blogspot.com/2022/05/het-heft-in-eigen-handen-nemen.html


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?