Google Leaks

 Mooie titel voor een boek. Wikileaks, Google Leaks... Het is een verhaal van een Whistleblower, een klokkenluider die als werknemer misstanden bij het bedrijf aanhangig maakte bij de overheid en op andere manieren onder de aandacht bracht. 

De ex-werknemer is Zach Vorheis en de trigger was de overwinning van Donald Trump in November 2016. Na de overwinning bleek dat alle werknemers van het bedrijf nogal eenzijdig droevig gestemd waren. De toon was verre van neutraal en de medewerkers vonden het niet fair. De CEO van Alphabet, Sirgey Brin zond een boodschap uit met deze inhoud dat hij de verkiezing als deeping offensive kenschetste. Daardoor kreeg het bedrijf een nieuwe missie: fake news en misinformatie aanpakken.

De intenties.

Omdat Google een "Open" bedrijf is, waren interne document toegankelijk voor medewerkers zoals hij, en hij zocht naar voorbeelden en vond deze die volgens hem onterecht fake news werden gelabeld. 

Omdat Google een ingenieursbedrijf is, zo stelt de auteur zou deze campagne of dit proces geautomatiseerd moeten verlopen en dat deed het bedrijf door machine learning technieken toe te passen.

Hier merkte hij dat de algoritmes zelf "niet fair" werden geprogrammeerd.

Specifiek was de covfefe-affaire. Volgens wikipedia een typo van de president, volgens dit boek een heel verhaal dat verwijst naar een Arabische spelling, waar Google vervolgens een onechte vertaling aan zou associëren.

Daarna kwam er een fenomeen van blacklists in het bedrijf, die de klokkenluider in wording ontdekte. Toen hij beide had opgemerkt in context van de filosofie van de CEO had geplaats, ging hij met zijn materiaal naar buiten. Allereerst een website Project Veritas, en later naar het ministerie van justitie in de VS.

Google nam vervolgens actie tegen de werknemer toen ze zijn identiteit wisten te achterhalen (niet moeilijk volgens de auteur, omdat het een databedrijf is, ...) een een reeks van nare consequenties volgden.

...

Na het lezen van deze samenvatting moest ik direct denken aan Terra Vision lawsuit tegen Google Earth, die door Netflix serie, The Billion Dollar Code wereldkundig werd gemaakt.

Maar klopt het ook? Mijn eerste indruk van deze klokkenluider is dat het nogal gezocht is. maar mijn tweede indruk is nog gekker: het geeft een idee van waar AI en machine learning inderdaad heen kan gaan: naar volledig verkeerd gebruik van de technologie doordat ingenieurs hun eigen visie hebben over hoe zaken zouden moeten (qua ontwerp en gebruik) en dat het mogelijk weinig rationeel is. Dat zou een argument tegen de angst van robotisering kunnen zijn. De maakbaarheid van de wereld door blueprint-denken... 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?