The Gates of Europe (Plokhy)

De geschiedenis van Oekraïne, geschreven door Serhii Plokhy, Harvard in 2015.  

...

Van de oudheid tot de moderne tijd, het is een understatement om te zeggen dat Oekraïne veel heeft meegemaakt. Oekraïne is overgenomen door Vikingen, Mongolen en Ottomanen en zit vast tussen het koninkrijk Polen en de rijken van Oostenrijk en Rusland. Het heeft zelden een kans gevonden om als onafhankelijke staat te bestaan. Onrust en onderdrukking waren de norm. En toch heeft het Oekraïense volk ondanks dit alles hun geschiedenis en cultuur levend gehouden, zelfs toen hun taal werd verboden door het Russische rijk.

Dit is het verhaal van die mensen en een regio van Europa die altijd op het kruispunt van Oost en West, Europa en Azië heeft gezeten. Aangezien Oekraïne in wezen de toegangspoort tot Europa is, zijn zijn geschiedenis en zijn onafhankelijkheid altijd belangrijk geweest. In deze samenvatting ziet u waarom naburige landen aanspraak hebben gemaakt op zijn erfgoed, en hoe verweven de Oekraïense geschiedenis is met de algemene geschiedenis van het continent.

A. De regio van Oekraïne werd voor het eerst bevolkt door nomadische stammen die handel dreven met nabijgelegen Griekse kolonies.

Zoals het geval is met veel oude Europese geschiedenis, begint de officiële schriftelijke vermelding echt bij de Grieken. In dit geval was het Herodotus, een historicus wiens negendelige serie Histories enkele van de eerste bekende geschriften over de oorsprong van Oekraïne bevat.

Zelfs in de tijd van Herodotus, rond 500 vGT, was het gebied dat Oekraïne zou worden op weg om een ​​scheidingspunt tussen het oosten en het westen te worden. Deze regio omvat een deel van de steppen, bossen en bergen die zich ten noorden van de Zwarte Zee uitstrekken. Voor de Grieken werd dit gebied beschouwd als de Pontische grens. Daarbinnen eindigde het Griekse rijk en begon het land van de zogenaamde "Barbaren".

Herodotus was geïnteresseerd in de geschiedenis van de Barbaren, een term die destijds werd gebruikt om iedereen te beschrijven die geen Grieks was. Vóór het onderzoek van Herodotus waren er alleen mythologische verhalen over wat er gaande was in het gebied ten noorden van de Zwarte Zee. Er gingen geruchten dat dit het land was van de vrouwelijke krijgers, bekend als de Amazones en de laatste rustplaats van de held Achilles. Maar toen, in de zevende en zesde eeuw vGT, begonnen de Grieken verhalen te horen over een echte stam van nomadische krijgers die bekend staan ​​als de Cimmeriërs, die uit de regio werden verdreven na hevige gevechten met een andere nomadische stam die bekend staat als de Scythen.

Op dit punt kreeg de zwarte voedselrijke grond van de steppen al een reputatie die er later toe zou leiden dat Oekraïne bekend zou worden als de 'graanschuur van Europa'. De Scythen waren bezig met het verbouwen en verhandelen van granen, maar dit alles kwam tot stilstand toen de Sarmaten kwamen opdagen. Net als de Scythen waren de Sarmaten ook nomadisch, van Iraanse afkomst en samengesteld uit verschillende multi-etnische en multiculturele stammen.

Rond de eerste eeuw na Christus vonden de Romeinen uiteindelijk hun weg naar de Griekse koloniën. Wat uiteindelijk bekend zou worden als de 'westerse wereld', raakte vertrouwd met de regio. De Romeinen waren vooral geïnteresseerd in de twee rivieren, de Dnjepr – of Dnipro, zoals de Oekraïners het noemen – en de Don. De Dnjepr strekt zich uit van de Zwarte Zee naar het noorden langs wat de stad Kiev zou worden. Het was al een belangrijke rivier voor de handel. De Don ligt ten oosten van de Krim en aan de monding ervan lag een Griekse kolonie die behoorde tot het koninkrijk Bospora.

Volgens een andere Griekse historicus, Strabo, waren dit meer dan alleen rivieren. Zoals hij het zag, lag Europa ten westen van de Don. In het oosten, Azië.

B. Tegen het einde van de tiende eeuw was de regio een bloeiend onderdeel van het Europese tapijt.

Rond het begin van de zesde eeuw CE arriveerde een andere groep bij de poorten van Europa: de Slaven. Ze spelen een belangrijke rol in de Oekraïense geschiedenis.

De Slaven vestigden zich op de Balkan, zo ver westelijk als de Donau en zo ver naar het oosten als de Dnjepr. De Slaven waren semi-nomadisch, maar als we kijken naar het taalkundige bewijs, wordt aangenomen dat het voorouderlijk thuisland van de Slaven zich in de regio's Wolhynië en Pripyat van wat nu het noorden van Oekraïne is, bevindt. Er is niet veel geschreven over hun uiterlijk, maar ze zijn in hedendaagse geschriften beschreven als lang, rossig van huidskleur en "noch erg blond noch blond".

De Slaven vielen regelmatig Byzantijnse buitenposten binnen en werden een zeurend probleem voor keizer Justinianus. Het duurde niet lang voordat er meer stammen en meer oorlogvoering arriveerden. Misschien wel het meest opvallend was de Turkssprekende stam bekend als de Khazaren, die aan het einde van de zevende eeuw arriveerde, een verdrag sloot met de Byzantijnen en een periode van relatieve vrede inluidde.

De Khazaren vestigden hun meest westelijke buitenpost in wat nu Kiev is, aan de oevers van de Dnjepr. Sommige Slavische stammen bleven in het gebied wonen, onder controle van de Khazaren, terwijl Oost-Slaven zich begonnen te vestigen en versterkte dorpen bouwden, boerderijen bouwden dieren, en gaan landbouw bedrijven.

Toen kwamen de Vikingen die de Dnjepr afvaren, de koning van Rus vertegenwoordigen.

De Vikingen van de Rus waren een mix van Zweden, Noren en Finnen. Hoewel ze bekend stonden om hun verwoesting en plundering, wilden ze ook graag handel drijven. Maar dat betekende dat ze hun belangrijkste concurrent in de regio, de Khazaren, moesten uitschakelen – wat ze deden toen ze de controle over Kiev overnamen. Dit leidde op zijn beurt in 911 tot een vruchtbare alliantie met het Byzantijnse rijk.

De Rus' vestigden zich stevig in de regio in de tiende eeuw. Ze gebruikten Kiev als hun hoofdstad, gaven een Rus-prins de leiding en creëerden wat bekend staat als de Kyivan Rus. Terwijl de leiders hun Viking-erfgoed zouden omarmen, was de bevolking en cultuur van de Kyivan Rus een Slavische meerderheidsmix.

Een opeenvolging van Kievse prinsen volgde, maar het waren prins Volodymyr en zijn zoon Yaroslav die de cultuur en status van hun ontluikende staat voor altijd veranderden. Volodymyr deed het eerst door de invloed van Byzantium te omarmen en zich in de late tiende eeuw te bekeren tot het christendom. Yaroslav ging vervolgens verder met het bouwen van kerken en citadellen in Kiev die de grootse architectuur van Constantinopel weerspiegelden. Yaroslav creëerde ook een wetboek dat bekend staat als Rus' Justice en promootte geletterdheid op basis van de taal van het Kerkslavisch, dat een alfabet gebruikt dat is gemaakt met het specifieke doel om Griekse teksten te vertalen. Om deze redenen werd hij bekend als Yaroslav de Wijze. En door zijn zussen en dochters te huwen met andere Europese leiders, verdiende hij nog een bijnaam: 'de schoonvader van Europa'. Dankzij Volodymyr en Yaroslav werd de Kievse Republiek een legitieme, bloeiende staat, verweven met het weefsel van Europa. Maar natuurlijk is het voor toekomstige generaties nooit een gemakkelijke taak om in dergelijke voetsporen te treden.

C. De Kozakken slaagden erin een onafhankelijke staat te creëren tussen twee groeiende rijken.

We weten allemaal hoe het verhaal gaat: een geliefde patriarch nadert zijn einde. En terwijl hij zijn best doet om een ​​vreedzame opvolgingslijn tot stand te brengen, belandt zijn dynastie, zodra hij voorbij is, in een chaotische puinhoop van familierivaliteiten.

Zo ging het ook na het overlijden van Yaroslav de Wijze in 1054. Aanvankelijk regeerde een driemanschap van drie van de vijf zonen van Yaroslav over de Kyivan Rus. Maar toen, tussen 1132 en 1169, claimden maar liefst 18 verschillende heersers de troon. Uiteindelijk plunderde het leger van de Rus-prins Andrei Bogoliubsky de stad en kwam als overwinnaar uit de strijd. Wat Bogoliubsky anders maakte, was dat hij zijn basis van operaties buiten Kiev verplaatste, naar de oostelijke stad Vladimir, in het hedendaagse Rusland.

We kunnen deze oostelijke verplaatsing van de hoofdstad zien als de eerste stap in wat een blijvende erfenis in de Oekraïense geschiedenis zou worden: de oost-west kloof, die over het algemeen wordt aangeduid door de oevers van de Dnjepr. Zeker, toen de Mongolen in het midden van de dertiende eeuw op de steppen arriveerden en de stad Kiev veroverden, zagen ze twee afzonderlijke centra van heerschappij: de oostelijke en de centraal-westelijke. Dus toen ze de Rus overnamen, verdeelden ze het in twee vorstendommen.

Deze verdeling werd ook erkend door Constantinopel en zou een langdurig effect hebben. De oostelijke regio zou tot het einde van de vijftiende eeuw onder Mongoolse controle komen. In de ogen van de meeste historici zou er pas weer een onafhankelijke staat in de landen van Oekraïne verschijnen met de komst van de Kozakken. We komen zo bij hen.

Ten eerste moeten we een belangrijke ontwikkeling noemen die plaatsvond in 1569. Dit was het jaar van de Unie van Lubin, een overeenkomst waarin het Pools-Litouwse Gemenebest werd opgericht.

In die tijd was de adel in Europa in opkomst. Dit was zeker het geval in het Koninkrijk Polen. Hier had je een bijzonder vluchtige mix van Poolse katholieke adel en Oekraïens-orthodoxe lijfeigenen. Het is veilig om te zeggen dat de lijfeigenen haatdragend waren tegen de heersende klasse, maar ze waren ook kwetsbaar. Het Ottomaanse rijk groeide in de zestiende en zeventiende eeuw aan de macht en Oekraïners in de steppen ten noorden van de Zwarte Zee werden vaak ontvoerd en verkocht als Ottomaanse slavernij.

De Kozakken waren nomaden die vanuit het noorden kwamen en zich op de steppen vestigden. Ze visten en jaagden, en soms, als ze zich bezighielden met banditisme langs handelsroutes, bevrijdden ze tot slaaf gemaakte mensen die werden vervoerd. Ondanks hun plunderende manieren, maakten de onverschrokkenheid van de Kozakken tegen de Ottomanen, de Tataren en de steeds machtiger Moskoviet-Russische troepen hen buitengewoon waardevol voor het Gemenebest. En om lijfeigenschap en slavernij te vermijden, sloten genoeg Oekraïense boeren en stedelingen zich bij de Kozakken aan totdat ze de meerderheid van hun gelederen vormden. In de jaren 1570 werden ze officieel militair personeel, belast met de bescherming van het grensgebied. Maar het duurde niet lang voordat die wrokkige leden van de Kozakken in opstand kwamen tegen de adellijke klasse.

Er waren zoveel Kozakkenopstanden in de zestiende en zeventiende eeuw dat we ze niet allemaal kunnen behandelen. Dus we springen vooruit naar de Grote Opstand van 1648, die begon toen het Gemenebest weigerde te voldoen aan de eisen van de Kozakken om als onderdeel van de adellijke klasse te worden beschouwd.

Toen dit gebeurde, werd een alliantie gesloten met de Tataren, waardoor de Kozakken de kracht kregen om het Poolse leger in wezen uit te roeien. Maar hier werd het rommelig. De Kozakkenleider, Bohdan Khmelnytsky, was schijnbaar met stomheid geslagen door zijn succes en trok zich terug in zijn huis om de volgende stap te overwegen. Met dit gebrek aan leiderschap volgde een pandemonium. Boeren en stedelingen vielen landeigenaren en katholieke priesters aan en doodden een onbekend aantal Oekraïense joden, die vaak als tussenpersoon tussen de edelen en de boeren dienden.

Na deze bloedige razernij kregen de Kozakken drie oostelijke paltsen om onafhankelijk van het Gemenebest te regeren. Deze regio stond bekend als de Hetmanate - "hetman" is een term die wordt gebruikt om een ​​Kozakkenleider aan te duiden - maar het zou uiteindelijk bekend worden als Oekraïne.

D. Tijdens het Tijdperk van de Rede - de verlichting - werd Oekraïne herhaaldelijk verscheurd tussen het Gemenebest en Rusland.

Helaas duurde de onafhankelijke Kozakkenstaat niet lang. Een deel van het probleem, en een probleem dat niet snel zou verdwijnen, was geografisch van aard. De Hetmanate werd gevangen tussen het Koninkrijk Polen en de Tsaardom Rusland. Er werden pogingen ondernomen om met beide partijen vrede te sluiten, maar in 1667 werd de regio opnieuw in tweeën gesplitst langs de Dnjepr. De westelijke helft sloot zich aan bij Polen, de oostelijke helft bij Rusland.

Het andere probleem was dat de Kozakken, ondanks hun gewelddadige opstanden, democratisch waren. De hetman was een gekozen functie en de leden hadden het recht om die leider te verwijderen en zelfs te vermoorden als hij zijn werk niet aan het vervullen was. Maar tijdens het tijdperk van de rede was democratie niet in zwang. In plaats daarvan ging het allemaal om de absolute monarchie. Catharina II van Rusland, Frederik II van Pruisen, Jozef II van Oostenrijk – deze heersers stonden niet op het punt een natiestaat te steunen die onvoorspelbare verkiezingen zou houden. Dat werd niet als rationeel of redelijk bestuur beschouwd. Dus de Kozakken Hetmanate was uiteindelijk gedoemd als een protectoraat van Rusland, dat de hetman-verkiezingen meer dan eens annuleerde. Een andere periode van slavernij volgde, waarin boeren werden gedwongen om gratis arbeid te verrichten.

Ondertussen werd het aan de westelijke kant van de Dnjepr opnieuw losbandig met een nieuwe opstand tegen edelen, katholieke priesters en het Joodse volk. Deze specifieke gebeurtenis vond ook dat Rusland zijn troepen mobiliseerde, de Dnjepr overstak, het grondgebied van het Gemenebest betrad en de Ottomanen uit de Krim verdreef. Nieuwe verdragen werden ondertekend en in 1783 annexeerde Rusland de Krim formeel, wat leidde tot verdere conflicten tussen de Ottomanen, Rusland en Oostenrijk. Uiteindelijk kreeg Rusland de controle over de Krim en over het gebied ten noorden van de Zwarte Zee dat nu Zuid-Oekraïne is.

En zo kwam het dat het Gemenebest uit zijn voegen begon te vallen. Twee rondes van deling vonden plaats, waarbij de onrustige Pools-Litouwse alliantie werd verdeeld tussen Rusland, Oostenrijk en Pruisen. De eerste vond plaats in 1772 toen Rusland Wit-Rusland en Litouwen aan zijn rijk toevoegde. Toen, in 1791, bewoog de keizerlijke grens zo ver naar het westen dat Oostenrijk en Rusland buren werden. Tegen 1794 was Polen van de wereldkaart gewist en had Rusland in wezen de meerderheid van het oude Kyivan Rus geabsorbeerd. Dit feit was Catherine en de keizerlijke autoriteiten niet ontgaan. Op hun nieuwe kaarten benadrukten ze het feit dat ze 'herstelden wat was weggescheurd'.

E. De twintigste eeuw zag enkele van de ergste verwoestingen in Oekraïne.

Het is moeilijk om over de Europese geschiedenis te praten en Napoleon niet te noemen. De man maakte veel indruk. Als gevolg van de vele campagnes van Napoleon over het hele continent, werd het koninkrijk Polen bijvoorbeeld rond 1815 hersteld tijdens het Congres van Wenen - zij het onder een speciale regeling met buurland Rusland.

De Napoleontische oorlogen hadden ook tot gevolg dat bij veel Europeanen, waaronder Polen en Oekraïners, nationalistische gevoelens werden gewekt. In feite is dit de tijd waarin Oekraïense schrijvers werken begonnen te publiceren die in hun eigen taal waren geschreven. Literatuur, folklore, liederen, geschiedenis - dit werden de fundamenten van nationale en etnische identiteit. Voor Oekraïners die in Rusland, Polen of Oostenrijk woonden, waren dit de dingen die spraken tot wie ze werkelijk waren en de onafhankelijke staat waar ze naar verlangden.

Tijdens de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog bleven Oekraïense nationalisten in Rusland en Oostenrijk-Hongarije op scherp en wogen hun opties af. Sommigen in Oostenrijk-Hongarije waren erin geslaagd actieve politici te worden en in Wenen werd de Unie voor de Bevrijding van Oekraïne opgericht. In 1917 kwam er eindelijk een einde aan de Romanov-dynastie, begon de door de bolsjewieken geleide Oktoberrevolutie en werd de Oekraïense Volksrepubliek Sovjets opgericht.

Maar het einde van de Eerste Wereldoorlog leidde alleen maar tot meer directe oorlogen, waaronder een voortdurend conflict

tussen Oekraïne en Polen voor de controle over de regio Galicië. Nogmaals, zoals het was tijdens de dagen van het Hetmanate, bleek het moeilijk om een ​​consensus te vinden over de richting waarin Oekraïne zou moeten gaan. Onder de duim van Sovjet-Rusland werd Oekraïne opnieuw veranderd in een gerussificeerde lijfeigenschap. Sommige Oost-Oekraïners zagen Polen als een potentiële bondgenoot tegen de bolsjewieken, maar velen in het westen van Oekraïne waren fervent anti-Polen, terwijl anderen zich dicht genoeg bij Rusland voelden om zich bij het Rode Leger aan te sluiten.

Tegen het einde van 1920 zou Polen proberen een bufferstaat te creëren die zich uitstrekte tot Kiev, en het Rode Leger zou proberen terug te dringen tot aan Warschau. Poolse en Oekraïense soldaten waren in staat om de Sovjets te verslaan in wat bekend staat als het Mirakel op de Wisla. Maar het resultaat was een Pools-Russisch verdrag dat Oekraïne nog verder verdeelde tussen Roemenië en Tsjechoslowakije. Oekraïne, zoals het was, werd in 1922 onderdeel van de officiële Sovjet-Unie.

Dat was ook het jaar waarin Joseph Stalin aan de macht kwam. Het Oekraïense nationalisme ging ondergronds. En in de jaren voorafgaand aan de volgende wereldoorlog, werd een nieuw niveau van extreme lijfeigenschap geplaatst op de boeren en boeren in de stepperegio. Gedwongen collectivisme was het beleid. Zeventig procent van al het bouwland en 70 procent van alle Oekraïense huishoudens werden gecollectiviseerd en verantwoordelijk gemaakt voor 38 procent van de graanproductie van de staat. Stalin werkte letterlijk het Oekraïense platteland dood. Er bleef geen graan over voor de mensen, en hun dieren ook niet. De Unie nam het allemaal. Binnen een paar jaar, in het voorjaar van 1932, waren duizenden doden of stierven van de honger. Ongeveer 4 miljoen mensen zouden uiteindelijk omkomen als gevolg van de terreur van het collectivisme-project van Stalin. 


En toen kwam Adolf Hitler. Hitler had het idee van Lebensraum, wat in feite betekende dat het Arische volk meer 'huiskamer' nodig had in Oost-Europa. Met de controle over Duitsland en dit concept in gedachten, ging Hitler door met het ontdoen van mensen in Oost-Europa op de meest systematische gruwelijke manieren. In Oekraïne betekende dit de moord op 7 miljoen mensen, van wie ongeveer 1 miljoen joods, om plaats te maken voor zijn expansionistische dromen.

Steden en dorpen waren tijdens de oorlog ook onderworpen aan het beleid van de verschroeiende aarde wanneer Sovjetlegers gedwongen werden zich terug te trekken. Maar uiteindelijk konden de Sovjets de overwinning claimen, samen met de Oekraïense gebieden die voor de oorlog deel uitmaakten van Tsjecho-Slowakije en een deel van Oost-Polen. Polen kreeg als vergoeding een deel van Oost-Duitsland.

Oekraïne lag in puin, verwoest door de oorlog. Hoewel een groot deel van zijn oude thuisland nu verenigd was, stond het weer onder de duim van het Sovjet-communisme. Het was een regeling die tientallen jaren zou duren, en er zou nog een tragedie voor nodig zijn voordat er eindelijk een einde aan kwam.

F. Het post-Sovjet-Oekraïne heeft te maken gehad met Russische invloed terwijl het streeft naar EU-lidmaatschap.

Het kan slechts een kwestie van tijd zijn geweest voordat het Sovjet-communistische experiment op gang kwam. Maar er was één gebeurtenis in het bijzonder die ertoe leidde dat Oekraïne zich een weg uit de Sovjet-Unie dwong. Die gebeurtenis vond plaats op 26 april 1986 in de kerncentrale van Tsjernobyl, gelegen in de stad Pripyat in het noorden van Oekraïne.

Om het zo kort mogelijk samen te vatten: toen een kernreactor ontplofte, mochten de Oekraïense arbeiders en leiders in het gebied de mensen niet waarschuwen of zelfs maar uitleggen wat er gebeurde. Oekraïne kon zichzelf niet helpen onder de regels van de Communistische Partij. In plaats daarvan konden ze alleen toekijken hoe miljoenen mensen werden vergiftigd. Het was in veel opzichten de laatste druppel. Na de ramp in Tsjernobyl eiste Oekraïne dat het zijn lot in eigen hand had. En als een kettingreactie begon de Sovjet-Unie stukje bij beetje uit elkaar te vallen. In de zomer van 1990 werd Oekraïne eindelijk een soevereine natie. Eind 1991 was de Sovjet-Unie officieel verleden tijd.

Maar daarna ging het verre van soepel. In feite zat Oekraïne in de jaren negentig vast in een recessie en werd het geplaagd door corruptie. Maar al die tijd was het de bedoeling van Oekraïne om deel uit te maken van Europa. In 1994 hebben Oekraïne en de EU een samenwerkingsovereenkomst geformaliseerd, waardoor Oekraïne het eerste post-Sovjetland is dat dit deed. In dat jaar sloten ze zich ook aan bij een Partnerschap voor de Vrede-alliantie met de NAVO. Alle tekenen wezen erop dat het land op weg was om deel uit te maken van de Europese Unie.

Er was de tegenslag van Kuchmagate in 2000 toen president Leonid Kuchma op tape werd betrapt op het aannemen van steekpenningen en het bedreigen van journalisten. Toen, in 2004, werd presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko, die toezicht hield op enkele belangrijke aspecten van het economisch herstel in de vroege jaren 2000, vlak voor de verkiezingen vergiftigd. Hij herstelde, maar toen bleek dat er met de verkiezingsresultaten was geknoeid in het voordeel van Joesjtsjenko's rivaal, Viktor Janoekovitsj. De daaropvolgende protesten werden bekend als de Oranje Revolutie, en ze leidden tot een nieuwe stemronde en Joesjtsjenko won.

De rivaliteit tussen Joesjtsjenko en Janoekovitsj, en het conflict met premier Joelia Timosjenko, ging verder en werd een grote afleiding en een nadeel voor de EU-integratie. Toch stond er, nadat Janoekovitsj in 2010 was gekozen, een EU-ondertekeningsevenement op 28 november 2013 in Vilnius. Opmerkelijk genoeg ging Janoekovitsj naar het evenement, maar hij weigerde. Een ander massaal protest ontvouwde zich, deze die bekend staat als de Revolution of Dignity. Het eindigde toen Janoekovitsj uit zijn ambt werd gezet en een nieuwe voorlopige regering werd aangesteld.

Een van de krachten die Oekraïne ervan weerhielden tot de EU toe te treden, was de aanhoudende invloed van Rusland. De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de ineenstorting van de Sovjet-Unie lange tijd als een kolossale tragedie. En zelfs vóór 2012 maakte Poetin het herstel van het Sovjetblok onderdeel van zijn hoofdagenda. In zijn poging om Oekraïne dichtbij te houden, heeft Poetin zowel gunsten als bedreigingen gebruikt. Hij steunde Janoekovitsj bij de verkiezingen van 2004 en 2010. En een van de dingen die hij echt wilde, was dat Oekraïne toetrad tot zijn Euraziatische douane-unie. Als Oekraïne in plaats daarvan tot de EU zou toetreden, zou dit rampzalig kunnen zijn voor het handelsproject van Rusland.

Toen Janoekovitsj klaar leek om de EU-overeenkomst te ondertekenen, reageerde Poetin met een handelsoorlog tegen Oekraïne. Maar hij hield ook de belofte in van een lening van $ 15 miljoen als Janoekovitsj uiteindelijk zou weigeren te tekenen. Het leek erop dat het plan zou werken, maar toen had de daaropvolgende revolutie van waardigheid het effect dat zowat alle politieke partijen in Oekraïne verenigd werden. Vooral toen bleek dat Rusland sluipschutters naar Kiev had gestuurd om demonstranten neer te schieten.

Dus in plaats daarvan besloot Poetin op 26 februari 2014 het heft in eigen handen te nemen en de Krim binnen te vallen. Met een groot deel van de politie en strijdkrachten die nog over waren van de regering van Janoekovitsj, was de nieuwe Oekraïense regering slecht voorbereid om te reageren. Er werd een pro-Russische leiding geïnstalleerd, er werd een referendum gehouden en de Krim werd bij Rusland geannexeerd onder het mom van het rechtzetten van een historisch onrecht dat was ontstaan ​​toen de Sovjet-Unie was ingestort.

Sindsdien heeft Poetin zijn aandacht gericht op de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne. Hij heeft een "federalisatieplan" voorgesteld, dat elke regio in Oekraïne de bevoegdheid zou geven om zijn eigen overeenkomsten met Rusland te ondertekenen. Als die poging faalt, is de andere optie die hij noemde, Oekraïne opnieuw te verdelen en Oost- en Zuid-Oekraïne in "Nieuw Rusland" te veranderen.

Hoewel er altijd meer pro-Russische burgers in Oost- en Zuid-Oekraïne hebben gewoond, hebben peilingen consequent uitgewezen dat de meerderheid van de mensen die in deze gebieden wonen zich nog steeds als Oekraïner beschouwt, ook al spreken ze voornamelijk Russisch.

Zoals we in de geschiedenis van het land hebben gezien, is Oekraïne altijd een mengeling van talen, culturen en etniciteiten geweest. Het komt met zijn positie op de grens tussen Europa en Azië. Maar door de geschiedenis heen, zelfs toen hun thuisland werd verdeeld en heen en weer ging tussen rijken, hebben de Oekraïners altijd een gemeenschappelijke basis gevonden in hun verlangen naar onafhankelijkheid.

Laatste samenvatting. Oekraïne, ...  ten noorden van de Zwarte Zee, heeft een unieke ligging. Zelfs oude Griekse schrijvers zagen deze regio als een regio die Azië van Europa scheidt. In die zin kan het ook gezien worden als het land dat op de grens tussen Oost en West ligt. Deze geografische ligging heeft ertoe geleid dat Oekraïne een thuis is geweest voor een groot aantal nomadische stammen en culturen. Maar het betekent ook dat de regio te maken heeft gehad met oorlogvoering en heeft geleden onder de expansieve ambities van concurrerende rijken aan beide kanten. Oekraïne is uiteindelijk vaak in tweeën gedeeld en opgedeeld in aangrenzende mogendheden. Maar tijdens al deze onrust zijn de mensen in de regio standvastig geweest in het vasthouden aan hun eigen cultuur en het levend houden van de vlam van onafhankelijkheid. (bron: https://paminy.com/book-summary-gates-europe-history-ukraine/)

--

Veel van de beeldspraak - Poort tussen Oost en West, precies gezegd. de Bosporus - slaat ook op Turkije, waar Orhan Pamuk over heeft geschreven...

--

In zijn geschiedenis van het land, The Gates of Europe (2015), plaatst de Oekraïense historicus Serhii Plokhy het project van het Kremlin voor een grotere Russische ruimte tegenover de inclusiviteit van Oekraïne. ‘Nation-building zoals opgevat in een toekomstig Nieuw Rusland voorziet niet in een aparte Oekraïense etniciteit binnen een bredere Russische natie’, schrijft hij. ‘Sinds de val van de USSR heeft het Russische natieopbouwproject zijn focus verlegd naar het idee om één Russische natie te vormen die niet is verdeeld in takken en de Oost-Slaven te verenigen op basis van de Russische taal en cultuur. Oekraïne is de eerste proeftuin voor dit model buiten de Russische Federatie geworden.' De tolerantie van Oekraïne voor de Russische taal en cultuur binnen Oekraïne, schrijft Plokhy, deed de verwachting van het Kremlin in 2014 dat etnische Russen in het hele land de agressie van Poetin als een bevrijding zouden beschouwen .

 ... 

Misschien voelt Poetin zich echt kwetsbaar. De NAVO viel Irak binnen en haar leider werd geëxecuteerd. De NAVO bombardeerde en viel Servië binnen en bracht haar leider ten val, die stierf in een West-Europese gevangeniscel. De NAVO bombardeerde Libië en de leider werd standrechtelijk geëxecuteerd door rebellen. Rusland is te machtig om Poetin zoiets te laten overkomen, maar de Russische president, de voormalige spion, de aartsbeoefenaar van hybride oorlogvoering, lijkt een verband te zien tussen autocraten die ten val worden gebracht door open oorlogvoering en autocraten die ten val worden gebracht door (zoals hij het ziet) bendes georganiseerd en betaald door NAVO-landen. Aan het ene uiterste Saddam Hoessein, ten val gebracht door Amerikaanse militairen; aan de andere kant Viktor Janoekovitsj, ten val gebracht door het gepeupel – volgens Poetin de door het buitenland geleide menigte. Tussendoor milošević, zijn regime verlamd door NAVO-bombardementen en sancties, de coup de grâce geleverd door demonstranten getraind en gefinancierd, beweert het Kremlin, vanuit het buitenland. (bron: https://www.lrb.co.uk/the-paper/v44/n01/james-meek/did-i-invade-do-you-exist)

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?