Margin Debt (op twitter)

We leven op de beurs misschien wel in een van de meeste angstige periodes. De ellende die nog kan komen kan zeker omvangrijker zijn dan die van 2000 of 2008. Maar dat betekent niet dat je alle waarschuwingen en voorspellingen zomaar moet geloven.

 Op twitter zie je de meest interessante grafieken, meestal in combinatie met een waarschuwende boodschap. Ik probeer hier wat meer in te zoomen op het thema Margin aan de hand van deze - onderstaande - of andere figuren.  

Deze figuur spreekt voor zich: de linker as vertegenwoordigt de Margin schuld die beleggers bij brokers aanhouden, de rechter-as is de markt capitalisatie van de S&P. De marginposities bij brokers daalt, nadat deze onlangs een nieuwe top heeft gezet.
Diverse factoren spelen hier een rol:
- de stijgende rente waardoor marginposities meer geld kosten.
-  de onrust o de beurzen, waardoor men voorzichtiger wordt
- in aanvulling hierop, bij daling van de beurzen zullen posities op basis van schuld (effectenkrediet) afgelost moeten worden, wanneer de margin groter is dan het krediet. Bij dalingen kan dit hard gaan

Wat de figuur niet laat zien is hoeveel brokers er de afgelopen25 jaar bij zijn gekomen en wat hun totale omvang is. Uit de losse pols is de S&P in deze periode 4 x gestegen, terwijl de marginposities het dubbele hiervan 8x.

Maar is het niet logisch dat stijgende beurzen meer beleggers aantrekt. De crypto-markt heeft vanaf 2009 - daarvoor bestond deze niet - al meer dan 1000 mrd geabsorbeerd. Geldmiddelen zijn er dus en dit heeft natuurlijk ook met de dalende rentes te maken gehad.

Voor die omkering - naar stijgende rente - is nu iedereen bang. En dit soort grafieken horen daarbij.

--
2011/10/margin-call (de film)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?