The Scrum Fieldbook (J.J. Sutherland)

Een masterclass over versnellen, performance, resultaten behalen en het definiëren van de toekomst.  De auteur is de oprichter, samen met zijn vader van Scrum INC. 

Alles gaat net als de wet van Moore voor technologische veranderen, sneller. En Scrum is daar een antwoord op. Scrum is een specifieke toepassing van Agile, en Agile is al een algemeen antwoord op het versneld inspelen op veranderingen (zie XLR8). Scrum is het afscheid van monoliete systeembouw die destijds populair was. Het werkt al bij het opknappen van een oud huis; een complex project opsplitsen in kleine "sprints." De product-eigenaar overziet het geheel en het team doet het werk. De benodigde taken heten een Product Backlog. In een daily scrum wordt de sprint planning gedaan en daarin kijkt men naar de taken en zaken die in de nabije toekomst beter opgepakt moeten worden.

In hiërarchische organisatie kan het vertragen van een beslissing een project-falen met 40% doen toenemen. Die hiërarchie hoort tot het verleden omdat het scrum team onafhankelijk kan werken en beslissingen kan nemen. Het neemt de backlog als basis en de sprints als deelprojecten. Het lijkt op chaos, maar dan georkestreerd. Behapbare chaos. Door de korte "Sprints" en periodieke reviews kunnen nieuwe problemen en uitdagingen snel opgepakt en gedefinieerd worden.

In scrum is uitkomst belangrijker dan output. Vele van de functies waar medewerkers aan werken behoren niet tot het gewenste resultaat. Output is  rapportage, presentaties en software, terwijl outcome echte impact op de business betekent. De backlog bestaat uit taken die iets doen voor klantbehoeften.

Oude structuren moeten overboord. En dat kan m.b.v. Sprint om geleidelijk tot nieuwe structuren te komen.

Scrum onderzoekt patronen en komt zo tot proven strategies die bij alle soortgelijke bedrijven gewerkt heeft.

Kijk uit voor A la carte benadering van Scrum, dat is> een beetje van dit een een beetje van dat implementeren, maar niet het gehele framewerk. Bv wel scrum teams opzetten, maar hen niet de bijbehorende verantwoordelijkheid geven.

implementatie van scrum vereist Rennaissance enterprises: bedrijven die snel handelen en veranderen. Om het geheel te overzien kan een Executive Action Team nodig zijn...

[e.e.a. vraagt commitment van de top van het bedrijf. Dus.]

--

Afbeelding: van Scrum.Inc website: output versus outcome.

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?