Sebastian Kneipp (methode)

 Sebastian Kneipp was een Beierse Priester (tweehonderd jaar geleden geboren werd, op 17 mei 1821) die als een van de grondlegger van de natuurgeneeskunde wordt gezien. De andere die op de Engelse Wikipedia genoemd wordt hierover is:

Benedict Lust (February 3, 1872 – September 5, 1945) was a German-born American who was one of the founders of naturopathic medicine in the first decades of the twentieth century. 

Precies 50 jaar later.

Daarin valt al direct op dat de Nederlandse Wikipedia minder dan vijf regels aan Natuurgeneeskunde besteedt, terwijl in de Engelse of Duitse versie dit een zeer uitgebreid verslag geeft. In Nederland speelt het niet zo?

De methode van Kneipp zie ik wel een beetje in de context van wat modernere varianten zoals de Wim Hof methode. Hof was weliswaar geen priester en ook niet expliciet een natuurgenezer, maar legt wel de nadruk op het eigen immuunsysteem en het gebruik van water. IJswater, dat wel.

Kneipp kwam tijdens zijn ziekte, vermoedelijk Tuberculose rond 1848 in aanraking met het boek „Unterricht von Krafft und Würkung des frischen Wassers in die Leiber der Menschen …“ van Johann Siegemund Hahn.  Hij ontwikkelt langzaam zijn eigen methode, en moet dat in het geheim doen, omdat er veel weerstand tegen zijn optreden komt. Maar na de behandeling van een Hongaarse hertog neemt de belangstelling toe en erkent de Paus in Rome zijn methode, een feit dat de opmaat wordt voor de officiële stichting van zijn school. 

Zelfs in deze tijd wordt de methode nog gebruikt, omdat (een van de vijf elementen) zo eenvoudig toe te passen is:


Wat is de Kneipp methode. De kneippkuur is een bepaalde vorm van hydrotherapie. De methode is genoemd naar Sebastian Kneipp. Hij was een voorstander van de wisselbaden, waarin je afwisselend je lichaam onderdompelt in warm en koud water. Zijn credo: Koud water is goed voor je gezondheid. Niks mis dus om je lichaam af en toe even op te schrikken met een koude douche, of met je blote voeten kortdurend door de sneeuw te lopen. Nee, natuurlijk geen uitgebreide wandeling, je kunt overdrijven en onderkoeling is wel degelijk schadelijk voor je lichaam. Maar gewoon een paar stapjes, kan echt geen kwaad. Integendeel. (bron)



 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?