Wenken van een econoom

 Het is "najaar 2020," en een hoogleraar gaat met emiraat. In de periode ervoor houdt Daan Rutten interviews met de professor die als academisch entrepreneur bekend is geworden. het is een dynamisch verhaal van een dynamisch leven. 

Een verhaal dat begint met de onvoorspelbaarheid van een mensenleven. Een stuk genealogie maakt dat helder: waren zijn voorvaderen, de katholieke Euffinger niet uit een bisdom van Trier naar Den Haag getrokken dan was er nooit een Sylvester Eiffinger geweest.  Opvallend is trouwens dat het een sterke vrouw is in die familie, die aan de basis staat van een familiebedrijf. Hij vertelt over de wet van de Buddenbrooks dat verschillende generaties in een familieonderneming anders met de inventaris en ideeën omgaat en er een cyclus is van opgang tot neergang. De onderneming is nu onderdeel van het bedrijf Gamma (dat als ik Wikipedia mag geloven zelf ook moet vechten voor het voortbestaan) Sylvester besluit net als zijn neef om niet in de onderneming te gaan werken en heeft in tegenstelling tot deze neef die klassieke talen gaat studeren, een exacte achtergrond en de keuze voor een wiskunde studie ligt voor de hand. Een niet onbelangrijk detail komt als voetnoot tevoorschijn: ik had de zaak in gekund, "want ik kan best aardig onderhandelen."

Bijzonder is ook de tijdgeest waarin dit gebeurt, want ook al ligt de UvA voor de hand, de ouders van de aankomende student vinden dit te progressief. Het wordt de VU. [een motief dat ik in eigen interviews op exact dezelfde manier ben tegengekomen.]

Toch wordt het geen wiskunde maar econometrie, omdat iemand van de universiteit hem daarop attent maakt. Dat incident wordt aangekondigd onder de titel; Ken Uzelve! Het verschil tussen kiezen voor wiskunde of econometrie zit in het sociale.  Aan de VU leert hij Anneke en latere echtgenote kennen die literatuurwetenschap studeert en is (dus) op meerdere vlakken zijn tegenstelling (qua religieuze achtergrond, alfa i.p.v. bèta) en dat lijkt een productieve combinatie, want hij leert zo economie ook als literatuur te zien. Schumpeter en concreet, History of Economic Analysis wordt zijn favoriet: "voor mij is Schumpeter de grootste kenner van het economische denken."

Het boekje bevat vele katernen waar tijdgenoten en anderen betrokkenen in het productieve leven van de hoogleraar aan het woord komen. De eerste daarvan is direct de eerdergenoemde neef, die een bijzondere observatie doet, over de productieve verschillen tussen beiden: "Sylverster, ... op jacht naar de toekomst. Ik moest eerst in mijn achteruit. Syl hoeft geen achteruitkijkspiegel. Ik wil weten waar het vandaan komt, hij wil bepalen waar het naartoe gaat..."

... wordt vervolgd, maar niet op dit blog.

2010/05/verloren-krediet.html


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?