Davidov: Innovatie bij Tennis?

 Teodor Davidov, nu pas tien jaar (geboren in 2010, Bulgaars, maar wonend in de VS) blijkt heel een talent op tennisvlak. Maar wat nog bijzonderder is, is zijn stijl: hij is tweehandig. Hij speelt even makkelijk met links als met rechts. 

En nu denkt men - niet geheel onterecht lijkt me- dat dit wel eens een innovatie van het tennis zou kunnen betekenen. Wat als iemand met de kracht van Nadal die sterkte gebruikt met beide armen..?

,,Ik heb altijd gedacht dat dit de nieuwste ontwikkeling zou zijn in het tennis, met twee forehands spelen”, zei Paul McNamee, voormalig topspeler en nu coach. ,,Stel je voor dat je twee keer zo’n forehand hebt als Nadal, dat zou té goed zijn.” ...

Rafael Nadal doet alles met zijn rechterhand: schrijven, tanden poetsen, eten, maar is door zijn magische linkerhand 20-voudig grandslamkampioen . ,,In het begin tenniste hij met twee handen”, legde zijn oom en coach Toni Nadal uit. ,,Ik had echter de indruk dat zijn linkerkant sterker was en dus heb ik er een linkshandige van gemaakt. Zo simpel is het.” 

...Uiteindelijk ontwikkelen de meeste spelers spontaan toch een dominante zijde. Om dan de andere kant even natuurlijk en sterk te maken zou bijzonder veel inspanningen vragen. Bovendien zou het voortdurend switchen van hand ook tijdverlies – een opslag tegen 200 km per uur die richting je linkerkant gaat retourneren terwijl je je racket in je rechterhand vasthebt? – en complicaties – je moet dubbel zo veel nadenken over de juiste grip en techniek – met zich meebrengen.  (Bron: AD)

Switchen dus. Het gaat om kracht versus flexibiliteit, of kracht en flexibiliteit. Toni Nadal kiest voor kracht, maar is dat de oude manier van denken?
We leven in een tijdperk waar alles om resilience, veerkracht en flexibiliteit lijkt te gaan. dat zou dus de vernieuwing zijn en betekenen dat het nieuwe business-model van tennis, tennissen met twee handen wordt. Puur omdat er geen data is durft men hier niet op in te zetten...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?