Typeringen van organisatiecultuur (3) - wat is je cultuurbijdrage?

In 2010 schreef ik al over typeringen van organisatiecultuur. Na het schrijven van het boek De Ondernemende Belegger, is het cultuurmodel definitief. Voor zover iets echt definitief kan zijn. Dit is een model, te vergelijken met andere modellen zoals Myers-Briggs type indicator (MBTI) of het Enneagram of de Belbin team rollen.

Dit model gaat over de eigen cultuurbijdrage van iedere professional, zelfstandige of ondernemer. De achterliggende productiviteitsmatrix is vernieuwd en drukt beter in een model uit waar het om gaat. Wat zijn nu precies de problemen die je in iedere organisatie terugvindt?

Het belangrijkste is dat iedereen een andere taal spreek en men elkaar niet begrijpt, zoals bij de toren van Babel. En juist die Toren is essentieel om te begrijpen hoe cultuur werkt.

De ingrediƫnten zijn vier rollen:

Er bestaat geen prioriteit, en de rollen hebben ook geen individuele waarde. Om iets te bereiken in een organisatie, een onderneming of bij persoonlijke doelen zijn alle vier de rollen nodig.

i. Bouwen en de bouwer, archetypische rol: de innovatieve bouwer

Deze rol krijgt het symbool van de piramide mee. Bij alles wat we doen speelt bouwen een rol. We bouwen huizen, (computer) systemen, modellen (zoals dit), we bouwen relaties, een netwerk, etc, etc. 

De bouwer denkt aan de toekomst. Een voorbeeld is van een architect die ene ziekenhuis ontwerpt. Daar gaan jaren over heen, mar wat nodig is in het concept en het ontwerp is dat huidige problemen van het ziekenhuis opgelost moeten worden in een futuristisch of in ieder geval toekomst vaste nieuwe omgeving.

Maar ook gewoon wanneer je een idee hebt en je wilt iets bouwen dan denk je automatisch aan de toekomst.

Het cultuurprobleem dat met bouwen en de toekomst opdaagt is dat niet iedereen hetzelfde beeld heeft omtrent wat er gebouwd moet worden. Of dat er iets gebouwd moet worden...

Hoe gaat dit verder? Ik heb hier al vaak over geschreven. De beste manier om dit model te begrijpen is om het met concrete situaties te ervaren. Hiervoor is een persoonlijk assessment een handige tool. Doe de test en bekijk hoe dit model voor jouw situatie werkt:


Persoonlijke productiviteit



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?