Grenzen (Cloud, Townsend)

Boundaries is een boek van dr. Henry Cloud en Dr. John Townsend. When to say yes, How to say no to take control of Your Life. Het boek stamt uit 1992, maar is denk ik nog erg actueel. En, of de theorie klopt nog. 

Grenzen zien we overal om ons heen, en dat is niet altijd slecht, soms voor je eigen bestwil, zoals de bescherming voor een gevaarlijke zone. Toch gaan mensen moeilijk met het fenomeen om. Sommigen zijn te strikt anderen laten zich gebruiken als "deurmat."
Om grenzen te stellen hoeft men zich zeker niet schuldig te voelen, het is eerder een daad van vriendelijkheid.  Grenzen stellen zonder schuldgevoel dus.

Ook assertieve mensen kunnen tegen grenzen van anderen aanlopen. De Grensproblematiek is breed en diep. Zo is er de compliant, iemand die dus geen Nee kan zeggen. Iedereen. (takes advantages of them). 
Een grens moet je helpen te beschermen, zoals een hek, dat No tresspassing uitbeeldt. maar er zitten vaak gaten in het hek. Ook kan het zijn dat je de goeden niet binnenlaat omdat je te strikt bent met je grenzen. Dat gebeurt met de Avoiders. En die laten hun gevoel met niemand delen.
Dan is er de controller: geen mens overtreedt jouw grenzen, maar misschien wel andersom? Controllers kunnen drammen met emails in het weekend en de grenzen van anderen niet respecterend. Uiteindelijk zijn ze (voelen ze zich) ongeliefd.
De Non-responsive zijn onverantwoordelijk voor andermans problemen en niemand laten ze dicht bij komen.

Grenzen stellen is een akte van eigenliefde. je kan de ander niet liefhebben wanneer je niet van je zelf houdt. Er zijn vele mythes, zoals die dat grenzen stellen egoïstisch is. Vaak stellen we geen grenzen omdat we denken dat ze niet herroepbaar zijn.

Een leven met gezond grenzen is rewarding. Zoals blijkt wanneer je weer eens iemand tegen komt die op het allerlaatste moment een beroep op je doet. Nee zeggen kan dan een gezonde reactie zijn.

Het stellen van grenzen begint het beste binnen de familie. Sommige families zetten geen grenzen en anderen teveel.

Ook binnen een romantische relatie zijn grenzen nodig. Wanneer we alleen maar meegaan met de ander of de ander met ons, dan zal dat lijden tot wrok. Bij vriendschap is dit niet veel anders.  Don't please each other: laat duidelijk je voorkeuren zien en zeg nee wanneer je het gevoel hebt dat de ander je behaagt maar zich zelf daardoor wegcijfert.

In het professionele leven ten slotte. Mensen kunnen teveel verantwoording op zich nemen. Dus de dingen doen die je niet toebehoren. Over overwerken: te veel doen, en daarbij de limiet overschrijden.
En dan is er de grens, werk - privé. Bijzonder actueel. Laat je stress op het werk en problemen van thuis, mag je evenzo niet naar het werk meenemen.

--

 






Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?