Eight dates (Gottman-Schwartz, Carlton-Abrams)

Wat bijzonder is aan Eight Dates, is af te zien aan de vier schrijvers, die twee echtparen of relaties vormen. Walk your talk, moest ik aan denken. Ik verwacht dan ook dat het een geloofwaardig verhaal is...

Eight Dates gaat over een symbolisch datingsproces dat elke langdurige relatie zou moeten aangaan. Elke afspraak of date behandelt een specifiek thema. Waarschijnlijk heb je dit soort date-gesprekken niet gehad voordat je je partner leerde kennen, en dus kan het tijd zijn om dit soort gesprekken als nog een keer op de agenda te zetten. Dat is wanneer je een lange termijn relatie ambieert.

De eerste afspraak met je partner gaat over vertrouwen en commitment. Vertrouwen is de hoeksteen voor commitment, het is de zuurstof waarmee elke relatie ademt. Vertrouwen bouw je op a.d.h.v. conversatie. Stel elkaar vragen of dit onderwerp, wat vertrouwen en betrokkenheid betekent.

De tweede date is over het onderwerp conflicten. Die hebben we allemaal, maar in een avondje uit probeer je over het proces achter de conflicten te praten, bijvoorbeeld over wat triggers zijn geweest en hoe je je voelt wanneer je ruzie met elkaar hebt. 

Sex en intimiteit vraagt om een iets andere afspraak. En over het thema geld en werk, past ook weer een andere omgeving. Vaak zijn hier de partners tegenpolen, waar de een spaart en de ander liever uitgeeft...
Kinderen is ook een topic. Daarmee begin je niet bij een "first dates" maar wel in het stressvolle leven van ouders. Ook voor relaties die geen kinderen willen zouden dit thema moeten agenderen.
Spelen en avontuur. Een afspraakje dat vraagt om een uitdagende setting. Wat betekent avontuurlijk voor jou of de ander? Fun is often about trying new things. Dit houdt een "oude" relatie jong.
Groei en spirituele betekenis kan daar onderdeel van zijn. Een relatie kan niet zonder veranderingen. Soms krijgt een van de partners alle ruimte om te groeien terwijl de ander voor de houvast zorgt. Maar ook hier kan het gaan om crises en om betekenis die je daaruit kan verkrijgen.
Dromen als laatste date. Wat zijn die, moet je ze juist wel of niet concreet zien te maken, maar praat hier met elkaar over...

Over (een van) de auteurs:
Dr. Gottman was one of the Top 10 Most Influential Therapists of the past quarter-century by the Psychotherapy Networker. He is the author or co-author of over 200 published academic articles and more than 40 books, including the bestselling The Seven Principles for Making Marriage Work; What Makes Love Last; Eight Dates: Essential Conversations for a Lifetime of Love; The Relationship Cure; Why Marriages Succeed or Fail; and Raising An Emotionally Intelligent Child — among many others. Dr. Gottman’s media appearances include Good Morning America, Today, CBS Morning News, and Oprah, as well articles in The New York Times, Ladies Home Journal, Redbook, Glamour, Woman’s Day, People, Self, Reader’s Digest, and Psychology Today.

-- update 14 feb. 2022.
Sharon Salzberg gaat in het boek Real Love, in op de theorie van Gottman, en haalt deze aan op het gebied van emotionele banden tussen partners. Relaties die bij een conflict negatief reageren met  kritiek en defensief gedrag waarin niet alleen minder gelukkig maar ook minder gezond. Gottmn spreekt hier van emotional Safety - emotionele zekerheid - waarin relaties hun problemen oplossen, of juist niet. Het niveau van emotionele veiligheid is een factor voor de levensduur van een relatie volgens Gottman. Emotionele veleigheid bereikt een relatie door conflicten niet uit de weg te gaan met negatieve reacties, maar de goede intentie van de partner in te zien..

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?